STÅR OVER RUSSEFEIRINGEN: Jakob Ingebrigtsen har lite til overs for den elleville festingen de fleste av medelevene hans i årets russekull driver med i dagene fram mot 17.mai.
STÅR OVER RUSSEFEIRINGEN: Jakob Ingebrigtsen har lite til overs for den elleville festingen de fleste av medelevene hans i årets russekull driver med i dagene fram mot 17.mai. Foto: Junge, Heiko

– Jeg vil ikke assosiere meg med den galskapen der

Jakob Ingebrigtsen har lite til overs for russefeiringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens tusenvis av russ er samlet i Sandnes og Stavangerområdet til et av landets største russetreff, så er kanskje landets mest kjente rødruss av året, Jakob Ingebrigtsen, på treningsleir i Arizona. Langt unna festen og bråket i og rundt Kongeparken.

– Ha, ha. Jeg tror russefeiringen her i Flagstaff får bli å kose seg med noe intervall uten å få puste. Det er vel det som blir kosen her, ler Jakob Ingebrigtsen.

– Vil ikke assosiere meg

Han legger heller ikke skjul på at han ikke har mye til overs for måten man driver russefeiringen på i Norge.

Før han dro til USA la han ut et bilde av seg selv og noen venner med russedress på Instagram.

– Var det bare for Instagramfølgerne dine, eller skal du feire noe?

– Ja, ha, ha. Russefeiring og russefeiring... Jeg vet ikke helt om jeg vil assosiere meg med den galskapen der.

– Hvorfor ikke?

– Nei, jeg synes det er litt teit at man skal feire at man ennå ikke er ferdig med videregående. Den viktigste perioden kommer jo etterpå. Det er jo litt løye, sier han.

– Men jeg er med på å feire at vi er ferdige med 13 års skolegang. Det skal jeg være med å feire for å si det sånn.

Samtidig innrømmer han at idretten gjør at man er nødt til å ta mer ekstreme valg enn den gemene hop. Kjæresten Elisabeth er også russ. Og etter et besøk i Flagstaff, er hun hjemme på Sandnes fram mot 17.mai.

– Det har alltid vært spesielt for meg å forholde meg til kjæreste og kompiser i den settingen at jeg ikke kan bli med på alt som de gjør. Det vil alltid være litt spesielt. Men etter mange år, så begynner det å bli en vane.

Dermed blir det friere tøyler for kjæresten under russetiden.

– Kjæresten fester for oss begge, he, he, Litt kos må man unne seg, ler Jakob, og understreker at hun heller ikke er den ivrigste på fest.

Trener med læreren

Ingebrigtsen slipper å ta eksamener mens han er borte på treningsleir.

– Men jeg har fem heldagsprøver, så begynner eksamenene når jeg kommer hjem i midten av mai. Så det passer perfekt.

Han har med seg Tom Eriling Kårbø som privatlærer på høydesamling. Kårbø er selv en hardtsatsende hekkeløper, og får dekket treningssamlingen på regningen til Team Ingebrigtsen som betaling for lærerjobben.

– Jeg har ca en heldagsprøve i uka mens jeg er her, så rekker jeg akkurat å gjennomføre alle eksamener i tide før Bislett Games den 7. juni.

– Det blir hektisk?

– Ja, det blir det. Men for min del handler det mest om å gjennomføre, og da blir det det inn mot sesongen.