Førde sentralsjukehus mistenker at en innlagt pasient er smittet av rabies. Det opplyser sykehuset i en pressemelding fredag.

Pasienten ble bitt av hund på en ferietur i Asia for to måneder siden, og har gradvis blitt verre.

– Diagnosen er enda ikke stadfestet, men pasienten er alvorlig syk og til behandling. Vi tar nå nødvendige forholdsregler, og gjør nødvendige smitteverntiltak slik regelverket tilsier, sier fagdirektør i Helse Førde, Trine Hunskår Vingsnes.

Flere i kontakt med hunden

Etter det ble kjent at personen var bitt av hund på ferie i Asia, ble det torsdag tatt prøver av pasienten. Prøvene ble sendt til analyse i Sverige og er ventet å komme tilbake tidligst søndag.

Det er også kjent at andre personer i reisefølget var i kontakt med hunden. Smittevernet i deres kommuner er varslet.

På et informasjonsmøte for ansatte ved Førde sentralsjukehus fredag opplyste Vingsnes at det ikke er rapportert at rabies smitter mellom mennesker.

– Uhyre sjeldent

Smitte til helsepersonell ved enkelte medisinske prosedyrer kan ikke utelukkes, men det er ikke dokumentert at dette har forekommet verken i Norge eller i utlandet.

– Rabies er en uhyre sjelden sykdom i Norge. Om dette er rabies, er det det første innenlands tilfellet siden 1815, sier Vingsnes.

Helse Førde har varslet blant annet Folkehelseinstituttet og kommuneoverlegene i de aktuelle hjemkommunene. Administrerende direktør i Helse Førde varsler etter gjeldende prosedyrer.