FORSVUNNET: Fem lemurer har forsvunnet fra Den Lille Dyrehage i Aust-Agder.
FORSVUNNET: Fem lemurer har forsvunnet fra Den Lille Dyrehage i Aust-Agder. Foto: Den Lille Dyrehage

Fem lemurer på rømmen – ber om hjelp fra publikum

Ringhalelemurene i Den Lille Dyrehage i Aust-Agder har forsvunnet. Mens temperaturen stadig blir kaldere, trenger dyrehagen desperat hjelp til å finne dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fem lemurene bor vanligvis i en 1200 kvadratmeter stor regnskog i Den Lille Dyrehage nordøst i Aust-Agder, ved E18 mellom Kragerø og Risør.

– På onsdag gikk de ut av regnskogen, da noen åpnet døren hvor folk kommer inn, sier dyreparkens dyreansvarlig Nils Harald Reiersen til TV 2.

– Kritisk at vi finner dem

Lemurene heter Lichi, Adofo, Abebe, Akia og Ling Hee. Reiersen beskriver dem som veldig tamme, og mener de aldri ville stukket av frivillig.

– Noe må ha skremt dem slik at de ikke finner veien tilbake. Vi kan heller ikke utelukke at noen har tatt dem. Men mest sannsynlig er de i skogsområdene rundt parken, sier Reiersen.

SAVNET: Disse lemurene har forsvunnet fra dyreparken.
SAVNET: Disse lemurene har forsvunnet fra dyreparken.

Dyrehagen har saumfart områdene rundt dyreparken siden lemurene forsvant, men uten resultat.

– Med det været som nå er meldt, og temperaturen det vil være om natten, er det kritisk at vi finner dem snart, sier Reiersen.

Lemurer kommer fra varmere strøk, og er dårlig rustet til å overleve mange netter med temperaturer ned mot null grader.

– Om nettene tuller de seg sammen og gjemmer seg. De tåler litt kulde, men det er vanskelig å si om de kan overleve en da eller en uke med lave temperaturer. For hver dag som går, blir sjansene dårligere for å finne dem friske, sier Reiersen.

Etterlyst av politiet

Dyrehagen håper publikum kan hjelpe til å med finne de fem lemurene. Reiersen oppfordrer folk til å holde øynene åpne, og gjerne gå turer i området.

– Det er vanskelig å si hvor de befinner seg. De kan være alt fra 500 meter til 5 kilometer fra parken. De kan være både på bakken og i trær, og det er ikke sikkert de gir noen lyd fra seg når folk kommer. Det er ikke nødvendigvis så lett å få øye på dem, sier Reiersen.

Dersom noen ser lemurene, skal de ikke prøve å fange eller mate dem. I stedet er det beste man kan gjøre å ringe til Den Lille Dyrehage.

– Det er kanskje den sjansen vi får, om noen finner dem, sier Reiersen.

Den Lille Dyrehage lover finnerlønn til de som finner lemurene. Politiet i Agder er informert om at lemurene har forsvunnet, og har etterlyst dem på Twitter.

– Vi har ingen politiressurser ute og leter etter lemurene. Hvis noen ser noen eksotiske dyr i dette området, er det best å kontakte Den Lille Dyrehage, sier operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane.