UTSATT: Forsvarer Reidar Andresen leverte inn en begjæring om utsettelse av rettsaken hvor en iraker står tiltalt for å ha giftet seg med et barn. Rettsaken blir utsatt til 3.juni
UTSATT: Forsvarer Reidar Andresen leverte inn en begjæring om utsettelse av rettsaken hvor en iraker står tiltalt for å ha giftet seg med et barn. Rettsaken blir utsatt til 3.juni Foto: Arne Rovick

Rettssaken mot mann (28) som er tiltalt for å giftet seg med barn er utsatt

Rettsaken mot mannen som giftet seg med en 14 år gammel jente er utsatt til 3. juni etter at forsvarer ba om utsettelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag startet rettssaken i Sunnmøre tingrett i Ålesund mot en irakisk mann (28). Han er tiltalt for å ha giftet seg med en 14 år gammel jente.

Han erkjente straffskyld for å ha forsøkt å inngå et ulovlig ekteskap og hatt seksuell omgang med jenta.

Seremonien fant sted i november 2015 da en religiøs sheik/imam leste fra koranen og gjennomførte giftermålet. Ifølge tiltalen skal det ha blitt betalt medgift til familien den unge jenta som ble giftet bort.

Utsettelse av rettsaken

Fredag morgen leverte forsvareren av tiltalte, Reidar Andresen, inn en begjæring om utsettelse av rettsaken.

Årsaken til utsettelsen er tvilen om alderen til jenta. I tillegg vil forsvareren kalle inn imamen, som utførte vielsen, som vitne i saken, får TV 2 opplyst.

Retten ga forsvarer medhold, og dommerne i saken sier at saken vil bli tatt opp igjen for retten den 3. juni.

Erkjenner straffskyld

– Jeg erkjenner straffskyld for både ekteskapet og seksuell omgang, sa den tiltalte irakeren under starten av straffesaken i tingretten.

Han skal i politiavhør ha forklart at han trodde at jenta var over 16 år. Dette blir imidlertid ikke noe tema i straffesaken når tiltalte nå har erkjent straffskyld.

Bevis på bryllupsfest

Denne historien startet da den tiltalte lagerarbeideren ba om hjelp til å finne seg ei kone. Faren til den da 14 år gamle jenta ga sitt samtykke til at datteren kunne gifte seg, som da endte i seremonien og en giftemålsavtale som ble signert av flere personer.

Bryllupet ble feiret et par måneder senere med 40-50 gjester. Ifølge aktor er det på en beslaglagt datamaskin funnet bevis på det som viser en bryllupsfest utenfor Ålesund 16. januar 2016.

– Denne saken ble kjent for politiet etter at det kom bekymringsmeldinger fra både barnevern og skole. Bekymringen gikk blant annet ut på at jenta var tvangsgift og at hun muligens var gravid, opplyste aktor Cathrin Remøy i sitt innledningsforedrag.

Sa nei til giftemål

I starten på straffesaken ble det avspilt det tilrettelagte avhøret av den fornærmede jenta. Her kommer det frem at faren flere ganger spurte om hun ville gifte seg.

– Jeg svarte nei hver gang. Jeg er for ung, kom det frem under avhøret.

Under avhøret blir hun konfrontert med at hennes ektemann i avhør har forklart at de er gift.

– Jeg tenker ikke noe om det, og jeg har ingen mulighet til å fortelle om det. Jeg vil ikke snakke om det og jeg vil ikke lage problemer for noen.

– Har du vært gift med ham? spør avhøreren.

– Det vil jeg ikke si noe om, svarer den unge kvinnen.