Oslo  20181008.
Ap-leder Jonas Gahr Støre i vandrehallen i Stortinget etter regjeringens fremleggelse av statsbudsjettet for 2019.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Opprørt Haddy Njie sendte brev til Støre: – Jeg har ikke et primitivt menneskesyn, svarer Ap-lederen

Jonas Gahr Støre svarte aldri på brevet fra Haddy Njie. – Jeg tar det til meg, sier Ap-lederen i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag snakker Jonas Gahr Støre ut i 21-nyhetene om hvorfor han valgte å konkludere i varslingssakene mot Trond Giske før han hadde mottatt Giskes skriftlige tilsvar.

Da Støre hadde bestemt seg for å konkludere, sendte Giskes samboer en e-post til partisekretær Kjersti Stenseng.

Der kritiserer Njie Støre kraftig for at han konkluderer før Giske er friskmeldt og sier hun har opplysninger som kan underbygge og belyse hans sak.

Slik lyder brevet

I e-posten 24. februar 2018 kommer hun med en personlig hilsen til Jonas Gahr Støre:

«Jonas.

Du vet at Trond har vært sykmeldt over lang tid, at vi får profesjonell oppfølging og at jeg er stadig mer bekymret for hva denne prosessen gjør med ham.

Du vet at du har laget en prosess der du har skapt et rettssystem utenfor rettssystemet der Trond mangler grunnleggende rettssikkerhet.»

Njie skriver i e-posten at hun gjør dette for at Støre senere ikke skal kunne si han ikke visste.

«Jeg skriver altså dette for å fortelle deg noe du allerede vet. Alt kommer til å komme fram, og det bidrar jeg gjerne til. Da skal du som ansvarlig for denne prosessen ikke kunne si at du ikke visste.»

VG har tidligere publisert deler av innholdet i e-posten.

«Primitivt menneskesyn»

Njie går til frontalangrep på Støre i e-posten:

«Jeg var sikker på at han var mer opptatt av hva som er sant og riktig, enn hva som tar seg godt ut i møte med pressen. Derfor var fortvilelsen og skuffelsen stor over at han valgte den lettvinte løsningen, å ofre grunnleggende prinsipper i behandlingen av sakene for selv å komme godt ut av det.»

Njie fortsetter kritikken av Støre, og sier han har en «primitiv forståelse av menneskesinnet».

«Trond er sykmeldt. Jonas vet godt at dette er en reell sykemelding og at jeg er alvorlig bekymret for hans helse. I en slik sykemelding kan han selvsagt både gå tur og snakke i telefonen, men å sette seg ned for å skrive et tilsvar og finne vitner og bevis (red.merk; noen ord utelatt), der Jonas allerede har konkludert i mediene, er noe helt annet. Jeg regnet med at Jonas ikke hadde en så primitiv forståelse av menneskesinnet, at han ville presse fram en kontradiksjon mens Trond fremdeles var syk.»

Hun har i dag fortsatt ikke fått svar på e-posten, av verken Støre eller Stenseng.

Støre: – En vanskelig avgjørelse

Etter det TV 2 erfarer ble brevet lest av partisekretær Kjersti Stenseng på konklusjonsmøte 25. januar. Dette var dagen da Arbeiderparti-ledelsen konkluderte med at Trond Giske hadde brutt partiets retningslinjer.

I dag sier Jonas Gahr Støre følgende når TV 2 spør han om brevet fra Njie:

– Jeg fikk opplest innholdet i den delen, det hadde jeg kunnskap om. Det var en epost med sterke følelser og angrep på meg. Det tar jeg med meg og til meg. Jeg har forståelse for at det var en belastning for henne og familien, men helheten jeg hadde i slutten av januar var nok til å trekke konklusjonen om at retningslinjene var brutt, sier Støre.

– Så dokumentasjonen fra deres side var ikke så nøye?

– Den hadde de hatt fem uker på å levere og tilgang på i muntlig form, så jeg mener jeg hadde en tilstrekkelig oversikt.

– Hun mener når du konkluderer mens Giske er sykmeldt at du har et primitivt menneskesyn?

– Det må stå for hennes regning. Jeg har ikke noen kommentar til det.

– Har du det da, et primitiv menneskesyn?

– Nei, jeg har ikke det. Dette var en vanskelig avgjørelse. Jeg brukte mye tid på den og forstår det var krevende for de som ble berørt av det, men jeg tok mitt ansvar som leder av en organisasjon og understreker at det var mitt ansvar og konkludere. Jeg hadde også ansvar for varslerne, som var i en utsatt posisjon, og da mener jeg at jeg i slutten av januar hadde plikt og ansvar til å konkludere.

Se hele intervjuet med Støre i 21-sendingen på TV 2 søndag kveld!