For ett år siden slo Oslo-rektor alarm:

Ungdomskriminelle herjet på Romsås. Så fikk skolen en lys idé

Gratis frokost og trening på ungdomsskolen har endret alt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På denne tiden i fjor slo rektor på Bjøråsen ungdomsskole på Romsås i Groruddalen alarm. Et gjengmiljø terroriserte nærmest nabolaget. Organisert kriminalitet var i ferd med å ødelegge miljøet på skolen hans.

– Det var et skolemiljø som var preget av frykt på grunn av ting som skjedde i lokalmiljøet. Det var rus og kriminalitet på fritiden som noen av ungdomsskoleelevene var involvert i, sier rektor Jarle Dukic Sandven.

Foreldre lager frokost

Skoleledelsen skjønte at noe måtte gjøres. De bestemte seg for å fokusere på mat og trening. De besluttet å forskyve skolestart med én time. Fra klokka åtte hver dag får elevene nå servert frokost av engasjerte foreldre og to ganger i uka kan ungdommene starte dagen med trening.

– Jeg føler at det blir lettere å lære hvis vi starter dagen med en aktivitet og så får frokost, sier en elev.

– Vi har ansatt trenere fra lokale idrettslag som gjennomfører trening med elevene før de har spist frokost. De dagene så har de altså trent og spist frokost før undervisningen starter. Og spør du elever og lærere, så vil de si at de dagene så er det bedre fokus og konsentrasjon, og mer ro i klasserommet.

Bedre karakterer

Tok grep: Gratis frokost og trening har totalforandret miljøet på og rundt Bjøråsen ungdomsskole. Rektor Jarle Dukic Sandven er stolt over det de har fått til. Foto: Nico Sollie, TV 2
Tok grep: Gratis frokost og trening har totalforandret miljøet på og rundt Bjøråsen ungdomsskole. Rektor Jarle Dukic Sandven er stolt over det de har fått til. Foto: Nico Sollie, TV 2

Dette støtter Musa Sanyang (15) i klasse 10B.

– Det er mye bedre nå. Du kommer til skolen med glede. Du gleder deg når du har slike ting. Og det er veldig bra at foreldrene bidrar, sier Musa som også sier at han kan merke endringene på karakterene sine.

– Jeg har fått bedre karakterer i nesten alle fag. Jeg har gått opp to karakterer i matte og norsk. Fra tre til fem, sier han stolt.

Han mener dette har en klar sammenheng prosjektet.

– Jeg har fått et bedre forhold til lærerne. Jeg følger mer med i timene.

Har fått bedre karakterer: Musa Sanyang (15) sier han har gått opp i alle fag etter at skolen begynte med gratis frokost og trening. Foto: Nico Sollie, TV 2
Har fått bedre karakterer: Musa Sanyang (15) sier han har gått opp i alle fag etter at skolen begynte med gratis frokost og trening. Foto: Nico Sollie, TV 2

Engasjementet til foreldrene ved skolen har i stod grad bidratt til at prosjektet har fungert, mener rektoren. Den daglige frokosten, foreldrekafeer og andre frivillige aktiviteter utenom skoletid, resulterte i at FAU ved Bjøråsen skole vant årets FAU-pris i Oslo.

– Det var en tøffere tone mellom elevene før. Flere konflikter. I dag merker du den gode stemningen. Nå sitter de sammen og spiser frokost og leser. Ungdommene takker for maten og er så søte at man blir helt varm om hjertet, sier FAU-leder Camilla Kampevold.

Skolen har betalt alt selv

Skolen har i stor grad selv finansiert prosjektet som har kostet dem omlag én million kroner i året. Men rektor mener likevel det lønner seg fordi de får færre utgifter når miljøet blir bedre og elevene lykkes.

– Vi har tatt fra andre budsjettposter. Men nå får vi hjelp fra Groruddalssatsingen, så vi får støtte et år til. Så håper vi at politikere kanskje kan være med å bestemme at noen skoler skal få midler til dette her, for det koster noe penger.

Venstreleder og kulturminister Trine Skei Grande er svært imponert over det de har fått til på Bjøråsen.

– Det er viktig at skolene får ro til å tenke og utvikle skolen i tråd med de utfordringer som finnes lokalt. Dette er ikke løsningen for alle, men dette er løsningen her. Men vi må ha mye større makt til hver enkelt rektor og team av lærere til å finne hva som trengs akkurat der de bor. Nå trøkker vi veldig mange reformer over hodet på folk der alle skal passe inn. Ved denne skolen er for eksempel lærernorm det de gruer seg mest til for det betyr at de ikke får gjort den type prioriteringer som dette, sier Skei Grande til TV 2.