Tod Wolters hilser på den franske presidenten Emmanuel Macron i juni 2017. (AP Photo/Michel Euler, Pool)
Tod Wolters hilser på den franske presidenten Emmanuel Macron i juni 2017. (AP Photo/Michel Euler, Pool) Foto: Michel Euler

NATO har fått ny øverstkommanderende

Den amerikanske generalen Tod Wolters har overtatt som ny øverstkommanderende for NATO i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

59 år gamle Wolters overtar etter general Curtis Scaparrotti, som har vært forsvarsalliansens øverstkommanderende (SACEUR) de tre siste årene.

– Dette er en av de mest utfordrende og viktigste militære stillingene i verden, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under en seremoni i Mons i Belgia fredag.

– De som har innehatt tittelen SACEUR, har ledet alliansen vår gjennom den kalde krigen og avskrekket Sovjetunionen. De har stanset brutale kriger på Balkan, hjulpet til med å nedkjempe al-Qaida i Afghanistan og spredt frihet og demokrati i Europa, sa Stoltenberg.

– I dag hyller vi to av disse lederne, sa han da han takket av Scaparrotti og ønsket Wolters velkommen.

Stoltenberg trakk fram de utfordringer han mener NATO fortsatt står overfor og anklaget i den sammenheng Russland for «stadig mer aggressive handlinger».

NATO-alliansen består i dag av 29 land som til sammen brukte 8.350 milliarder kroner på forsvaret i 2018. Dette var nærmere 16 ganger mer enn det Russland brukte, ifølge en fersk rapport fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

(©NTB)