PARTILEDER: Siv Jensen talte til Frps landsmøte fredag ettermiddag.
PARTILEDER: Siv Jensen talte til Frps landsmøte fredag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix/Lise Åserud

Siv Jensen taler til landsmøtet:

– Det har vært sårt å ikke kunne gi mamma et ekstra barnebarn

Partileder Siv Jensen brukte flere eksempler fra sitt eget liv da hun talte til Frps landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samme dag som det ble bekreftet at Sylvi Listhaug gjør regjerings-comeback, sparker Fremskrittspartiet i gang sitt landsmøte.

Partileder Siv Jensen åpnet møtet med en tale til de fremmøtte på Gardermoen fredag.

Jensen brukte flere eksempler fra sitt eget liv og barndom under talen til landsmøtet. Blant annet åpnet hun opp om at hun ikke har barn.

– Valgfrihet er for meg en kjerneverdi, sa hun og fortsatte:

– Jeg har valgt å leve alene, jeg har ikke fått barn. Jeg er utrolig glad i mine tantebarn, men det har vært sårt for meg at jeg ikke har kunnet gi mamma et ekstra barnebarn – men det har vært mitt valg.

Til TV 2 sa hun etter talen at hun ikke føler seg som noe offer.

– Men det har vært viktig for meg å dele historier fra mitt liv fordi det er det politikk handler om. Det handler om livene til folk, hverdagen til folk. Jeg har prøvd å vise min hverdag, sette det inn i nåtidens politiske utfordringer og jeg håper jeg klarte det på en god måte, sier hun.

Budsjettlekkasjer

Fra talerstolen tok Jensen for seg emner som eldreomsorg, bilavgift og bompenger. Blant annet understreket hun at mange nordmenn avhenger av bil og at hun derfor er opptatt av at flere skal få mulighet til å kjøre.

– Før valget vil våre fylkes- og lokapolitikere foreslå å stoppe nye bompengeprosjekter, sa hun til landsmøtet.

Partilederen kom også med flere lekkasjer fra det reviderte nasjonalbudsjettet, som ligger rett rundt hjørnet.

– I 2013 rev vi bommer, det var noe av det første vi gjorde i regjering. Nå skal vi gjøre det igjen. Vi skal rive nye bomstasjoner allerede i år, nå foreslår regjeringen å bruke 200 millioner kroner på å rive bomstasjoner. Flere bommer skal bort og folk skal betale mindre, sa hun.

I tillegg slapp hun nyheten om at engangsavgifter på biler over 20 år skal fjernes.

Krass kritikk

Den siste tiden har det vært stor debatt om norske IS-krigere. I februar sa statsminister Erna Solberg at norske IS-krigere kan få komme tilbake til Norge, men at de bil bli straffeforfulgt.

Siv Jensen var ikke nådig i sin beskjed til norske IS-krigere fra talerstolen på Gardermoen.

– Til dere som har valgt å reise ut for å kjempe for terroristorganisasjonen IS har jeg noe på hjertet: Dere deler ikke våre verdier. Dere har begått grusomme og umenneskelige handlinger. Dere er fundamentalister og dere er ikke velkommen tilbake til Norge, sa hun og fortsatte:

– Frp skal snu hver eneste stein og sørge for at det ikke skal gis familiegjenforening til de som har valgt å slutte seg til IS. Vi skal ta initiativ til å trekke tilbake både permanente og midlertidige oppholdstillatelser. Dere har vendt Norge, det får dere ta konsekvensene av.

Frp-lederen var også klar i talen til kvinnene som har reist fra Norge for å slutte seg til IS.

– Dere er ikke ofre, det er ikke synd på dere. Dere har valgt en vei hvor dere har risikert sikkerheten for dere selv og ikke minst deres barn. La meg gjøre det helt klart: Frp vil ikke løfte så mye som en finger for å hjelpe dere.

Regjerings-comeback

Frps landsmøte starter samme dag som nyheten kom om at Erna Solberg ville gjøre endringer i regjeringen. Kort tid senere ble det bekreftet at Sylvi Listhaug tar over som eldre- og folkehelseminister etter Åse Michaelsen.

Utnevnelsen kommer rundt ett år etter at hun gikk av som statsråd i fjor. Det skjedde etter at hun publiserte et omstridt Facebook-innlegg, der hun blant annet skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

– Sylvi har sagt at hun står ved unnskyldningen hun ga fra Stortingets talerstol i forbindelse med Facebook-oppdateringen og det mener jeg er godt nok, sa statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse fredag formiddag.

Stående applaus

Under sin tale til fredag, benyttet Jensen muligheten til å gratulere den nye eldre- og folkehelseministeren.

– Jeg er stolt av å si at det er Sylvi som skal stå aller øverst på barrikadene for de eldre, sa hun til den nye statsråden som fikk stående applaus fra salen.

Listhaug har vært konstituert nestleder i Frp siden Per Sandberg trakk seg fra vervet etter at han måtte gå av som fiskeriminister, og det er ventet at hun blir formelt valgt som nestleder i partiet under landsmøtet i helgen.

– Det er ikke så veldig rart at jeg vil ha Sylvi inn i vårt regjeringslag all den tid hun blir vår nye 1. nestleder på søndag. Jeg synes det er helt opplagt når alle andre partier har sine nestledere i regjering, sier Jensen til TV 2 etter landsmøtetalen.

– Ligger det her en erkjennelse av at dere ikke har fått nok uttelling for Norges første eldreminister?

– Nei, det ligger her en erkjennelse av den arbeidskapasiteten Sylvi har som politiker. Jeg har jobbet sammen med henne i mange år og er veldig glad for at hun er tilbake i toppolitikken.