Tre unge menn sitter tiltalt i Oslo tingrett for utpressing. Politiet mener at de utga seg for å være en 15 år gammel jente i vinnings hensikt.
Tre unge menn sitter tiltalt i Oslo tingrett for utpressing. Politiet mener at de utga seg for å være en 15 år gammel jente i vinnings hensikt. Foto: Pedersen, Terje

Mann i 50-årene Lurt i overgrepsfelle:

Skulle møte «Karoline» (15) – ble møtt av tre menn

De hevder de bare ville konfrontere det de mente var en overgriper. Nå er de tiltalt for utpressing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 29. september 2017 møter en mann i 50-årene opp på Youngstorget i Oslo sentrum. Han tror han skal treffe en ung jente i tenårene, ved navn «Karoline Henriksen».

Mannen har en lengre periode kommunisert med jenta på det sosiale mediet Badoo, der det er blitt utvekslet flørtende meldinger og lettkledde bilder. «Karoline» har sagt at hun er 15 år gammel, og at hun snart blir 16. Mannen velger å dra til Youngstorget for å treffe henne likevel.

I stedet ble han møtt av tre menn i 20-årene. De konfronterer mannen, og mener han er overgriper.

Alle aktørene i saken er enig om disse punktene, men her slutter også enigheten.

Saken behandles i disse dager i Oslo tingrett, og de tre unge mennene, som nå alle befinner seg i 20-årene, er tiltalt for utpressing.

Ifølge tiltalen skal de ha krevd en større pengesum av mannen for å la være å fortelle hans nærmeste at han er pedofil. De er også tiltalt for å gjentatt det samme mot en annen mann en uke senere.

Politiet mener å kunne bevise at de tre i begge tilfellene gjennomførte konfrontasjonene med hensikt om å oppnå vinning.

– Pengekravet var en spøk

Mandag forklarte de tre tiltalte seg for retten. Alle tre nekter straffskyld, og mener de kun ville konfrontere mannen med at det han gjorde var feil.

Alle tre hevder også at de ikke vet hvem som stå bak den falske Badoo-kontoen, og påtalemyndigheten vet ikke hvem personen som er avbildet i korrespondansen er. Det er derimot ingen tvil om at «Karoline Henriksen» er en fiktiv person.

I sine forklaringer sa alle tre at det angivelige pengekravet ikke var ment alvorlig, og at det kun var en spøk.

– Han tilbød å betale 1000 kroner for at vi skulle glemme det. Jeg synes det var latterlig, for det var ikke intensjonen vår. Vi sa minst 50.000 på tøys. Det skulle ikke koste penger, det skulle koste verdigheten, sa mannen på 23, som innrømmer at han var med for delta på konfrontasjonen.

Han hevder det var amper stemning under konfrontasjonen, men at de aldri var truende mot mannen i 50-årene.

– Det var opplagt hva de var ute etter

Dette bestrider den fornærmede mannen, som i sitt vitnemål forklarte at han opplevde situasjonen som skremmende og truende.

– Den ene hevdet jenta var hans søster, og at han hadde fått tak i telefonen hennes. De nevnte ikke penger, men det var opplagt hva de var ute etter, og de sa det var utelukket fra deres side å kontakte politiet, sa mannen.

– Jeg hadde to 500-lapper i lommen og tilbød det. Det var utelukket. Da foreslo en av dem 50.000 kroner. De ba meg sjekke saldoen på kontoen min, og det ble besluttet at vi skulle gå til nærmeste minibank.

Mannen hevdet de tre passet på ham mens de gikk langs Møllergata i Oslo sentrum. Da kom det en politipatrulje, og de tre mennene forsøker å rømme. De blir tatt igjen kun noen hundre meter bortenfor.

Alle tre hevder de ikke kan se at de har gjort noe straffbart, men at de løp fordi de ble overrasket av politiet.

Videre forteller den fornærmede mannen at han mener bildene han mottok umulig kunne være av en 15-åring, men innrømmer at han avtalte et møte selv om mennesket bak kontoen flere ganger skrev at det dreide seg om en 15 år gammel jente.

Barnas trygghet

Mennene forteller i retten at de har latt seg inspirere av aktivistene i organisasjonen Barnas trygghet. Den kontroversielle organisasjonen er kjent for nettopp at de oppretter falske profiler og utgir seg for å være mindreårige jenter på sosiale medier.

BARNAS TRYGGHET: Rune Lyberg og Stefan Dahlgren.
BARNAS TRYGGHET: Rune Lyberg og Stefan Dahlgren.

Ifølge dem selv har de gjennomført over hundre konfrontasjoner der de møter menn som tar kontakt og snakker seksualisert med det de tror er 13 eller 14 år gamle jenter.

De har som rutine å kontakte politiet, og har bidratt i flere straffesaker. Stefan Dahlgren og Rune Lyberg fra Barnas trygghet var i retten mandag, og tar sterk avstand fra det de tre unge mennene har gjort.

– Dette er et eksempel på hva som kan gå galt om man forsøker å konfrontere overgripere, sier Dahlgren.

De sier at de er svært nøye på å ikke fremsette trusler, og at de aldri ber om penger.

– Hva tenker dere om at dere blir brukt som inspirasjon?

– Det er uheldig om vår mal blir bruk på denne måten. Vi har strenge regler for hva vi kan og ikke kan skrive i chatter for eksempel, og det er aldri vi som tar initiativ til å møtes.

Mørketall

Aktor i saken, politiadvokat i Oslo politidistrikt Jeanette Svendsen, erkjenner overfor TV 2 at det i spørsmålet om hvorvidt det ble ytret et pengekrav er ord mot ord, og at aktørenes troverdighet dermed vil bli avgjørende for skyldspørsmålet.

Hun vil i løpet av saken legge frem hele samtaleloggen mellom «Karoline Henriksen» og de to fornærmede mennene, og mener dette og de fornærmedes vitnemål vil bevise at de tre mennene hadde vinning til hensikt da de arrangerte møtene.

Svendsen forteller at det er sjelden politiet behandler denne typen saker, og at noe av grunnen kan være mørketall.

– Det er åpenbart at de fornærmede i denne saken synes dette er belastende. Å bli utsatt for dette er skambelagt, derfor er det ikke unaturlig å tenke at det er mørketall, sier Svendsen.

Begge de to mennene ble anmeldt for kontakten med den fiktive 15-åringen, men begge sakene ble raskt henlagt på bevisets stilling.

Det er satt av tre dager til å behandle saken i Oslo tingrett.