BLE 64 ÅR: Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten 2010-2016.
BLE 64 ÅR: Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten 2010-2016. Foto: Peder Torp Mathisen/FMS/Forsvaret

Kjell Grandhagen (64) er død

– Vi har i dag mistet en av Hærens mest markante og kraftfulle ledere, sier hærsjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Grandhagens familie som skriver på Facebook at Kjell Grandhagen er død.

– Det er med sorg vi må meddele for dere at Kjell Grandhagen er død. Han sovnet stille inn på Akershus universitetssykehus klokken 02.35 natt til fredag 3. mai.

Generalløytnanten ble 64 år.

Etterretningstjenestens tidligere sjef fikk kreftdiagnosen i 2011, og skrev på sin åpne Facebook-side i januar at beinmargskreften hadde tatt en alvorligere vending.

Etter et illebefinnende onsdag kveld fikk han medisinsk hjelp til å sove til det siste, skriver familien i et åpent innlegg på Grandhagens egen profil på Facebook.

– Når tiden kom for å dø forlot han oss raskt og uten smerter.

Takker sykepleiere og leger

Familien retter en stor takk til sykepleierne og legene på palliativ avdeling på Ahus, og sier at Grandhagens siste uke «var preget av godt humør, humor og lun omtanke for folk rundt seg og familien».

– Den omsorgen, pleien og smertelindringen de tilbydde til det siste var uten sidestykke og bidro til å gjøre prosessen med hans bortgang god både for ham og familien. Han ønsket å rette en stor takk til dem og sykehuset etter sin bortgang.

Grandhagen har tidligere fortalt til TV 2 at åpenhet om sykdommen har vært viktig for ham.

– For meg har åpenhet om sykdommen vært både riktig og nødvendig - riktig fordi jeg får utallige tilbakemeldinger om at det hjelper andre, og nødvendig fordi det er utrolig slitsomt hvis ikke alle rundt deg vet omtrent det samme om tilstanden din, sa Grandhagen.

– Tydelig og visjonær

Etter en lang og variert karriere i Forsvaret overtok Kjell Grandhagen som sjef for Etterretningstjenesten i 2010. Hans inntreden førte til en ny åpenhet rundt de hemmelige tjenestene, skriver NTB.

Kunstnerne Eimund Sand og Vebjørn Sand sammen med Kjell Grandhagen, foran modellen av kunstinstallasjonen Roseslottet 2020.
Kunstnerne Eimund Sand og Vebjørn Sand sammen med Kjell Grandhagen, foran modellen av kunstinstallasjonen Roseslottet 2020. Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix
Generalløytnanten sammen med familie og venner i forsvarssjefens representasjonsbolig på Akershus festning etter å ha blitt utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.
Generalløytnanten sammen med familie og venner i forsvarssjefens representasjonsbolig på Akershus festning etter å ha blitt utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Foto: Poppe, Cornelius
Kjell Grandhagen ble i 2016 utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.
Kjell Grandhagen ble i 2016 utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Foto: Poppe, Cornelius
Sjef for Etterretningstjenesten, 2010-2016.
Sjef for Etterretningstjenesten, 2010-2016. Foto: Poppe, Cornelius
Grandhagen var 43 år i Forsvaret.
Grandhagen var 43 år i Forsvaret. Foto: Poppe, Cornelius
I samtale om trusselbildet på Sikkerhetskonferansen 2015 i Oslo Kongressenter.
I samtale om trusselbildet på Sikkerhetskonferansen 2015 i Oslo Kongressenter. Foto: Ruud, Vidar
Grandhagen og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen på Sikkerhetskonferansen 2015 i Oslo Kongressenter.
Grandhagen og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen på Sikkerhetskonferansen 2015 i Oslo Kongressenter. Foto: Ruud, Vidar
I samtale med forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.
I samtale med forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Pedersen, Terje
Generalløytnant Kjell Grandhagen i 2015.
Generalløytnant Kjell Grandhagen i 2015. Foto: Pedersen, Terje
I 2014 sa Grandhagen at han så store endringer i vårt store naboland Russland mot en mer totalitær stat som bygger opp militære kapasiteter, og som ikke er redd for å bruke dem.
I 2014 sa Grandhagen at han så store endringer i vårt store naboland Russland mot en mer totalitær stat som bygger opp militære kapasiteter, og som ikke er redd for å bruke dem. Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten

– Det er med sorg jeg har mottatt budskapet om at Kjell Grandhagen har gått bort. Mine tanker går til hans familie og nære venner, skriver forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Forsvarets forum.

Tidligere forsvarssjef Harald Sunde uttrykker sorg over at Forsvaret og samfunnet har tapt en intellektuell og uredd samfunnsdebattant.

– Kjell var en fremragende offiser med et stort hjerte. Han hadde stor omsorg for sine undergitte befal og soldater, og han var en familiekjær mann med stor omtanke og omsorg, sier tidligere forsvarssjef Harald Sunde.

I vinter mottok Kjell Grandhagen Hærens fortjenstmedalje for sin innsats for Hæren og Forsvaret. Han gikk av med pensjon etter 43 års tjeneste, og minnes av hærsjef Odin Johannessen som en markant og kraftfull leder.

– Det er med stor sorg vi i dag mottok budskapet om at generalløytnant Kjell Grandhagen er gått bort. Våre tanker går til hans kone Bodil og deres familie. Vi har i dag mistet en av Hærens mest markante og kraftfulle ledere. Grandhagen var tydelig og visjonær med et glødende engasjement for Hæren, som stod hans hjerte nær. Hans tydelige stemme for forsvarssaken vil bli dypt savnet, sier hærsjefen på Hærens Facebook-side.