SKEPTISK: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide.
SKEPTISK: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

hareide legger press på solberg:

– Erna Solberg har tatt et betydelig ansvar

Knut Arild Hareide sier Erna Solberg nå har ett betydelig ansvar. KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan, sier han forventer at Listhaug har lært.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Med denne utnevnelsen har også Erna Solberg tatt et betydelig ansvar. Solberg må med dette vært helt trygg på at Listhaug har lært av sine feil fra forrige gang hun var statsråd, skriver Knut Arild Hareide på Facebook.

Han skriver videre at «Listhaug må nå vise at hun mener alvor når hun blir utfordret på å ta avstand fra hatretorikk».

– Det ligger et særlig ansvar på regjeringen å bruke ord som ikke splitter, men forener, skriver den tidligere KrF-lederen.

Underveis i veivalget advarte Hareide mot Listhaug.

– Jeg forstår de mange som idag reagerer på denne utnevnelsen, skriver Hareide.

Overraskende

– Jeg forventer at hun har trer inn på det grunnlaget regjeringsplattformen skisserer og at hun følger opp som ligger der, sier Grøvan til TV 2.

– Samtidig vil jeg understreke at vi forventer at hun har lært noe og ikke setter folk opp mot hverandre, legger han til.

Grøvan sier comebacket kom overraskende.

– Dette kom overraskende for de aller fleste, men vi forventer at hun har lært og kan opptre på vegne av regjeringens politikk.

Utnevnelsen av Listhaug som eldre- og folkehelseminister kommer rundt ett år etter at hun gikk av som statsråd i fjor. Det skjedde etter at hun publiserte et omstridt Facebook-innlegg, der hun blant annet skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

«KrF er et parti uten ryggrad»

Den gang var hun justisminister, og da hun gikk av omtalte hun KrF som et parti «totalt uten ryggrad, uten styring og uten en vei videre».

Siden da har KrF byttet partileder fra Knut Arild Hareide til Kjell Ingolf Ropstad.

Hareide brukte Listhaug som et bevis på hvorfor partiet burde gå til venstre under skjebnevalget.

– Den neste Frp-lederen kan hete Sylvi Listhaug, og vi kan sitte i regjering med henne, sa Hareide.

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug er skeptisk til utnevnelsen.

SKEPTISK: Sentralstyremedlem i Krf Karin Bjørkhaug.
SKEPTISK: Sentralstyremedlem i Krf Karin Bjørkhaug. Foto: Teigen, Trond Reidar

– Det er ingen tvil om at klimaet mellom Listhaug og KrF har vært dårlig, men vi har gått inn i regjering og det er partiene som spiller inn navn. Det er et departement vi ikke har de største uenighetene mellom partiene, sier hun til TV 2.

– Samtidig er Listhaug snart nestleder i partiet. Det var riktig at vi i fjor konkluderte med at vi ikke hadde tillit til henne. Det handler om å ta vare på det anstendige ordskiftet.

– Har du tillit til henne i dag?

– Det var en situasjon da som gjorde at vi mistet tilliten. Da var vi klare på at vi ikke hadde tillit til henne i den konkrete saken. Nå er det Erna Solberg sitt ansvar å ivareta situasjonen, sier Bjørkhaug, som understreker at hun er spent.

– Har du tillit til Listhaug nå?

– Dette er et helt annet område. Jeg er spent, så vil tiden vise hvordan samspillet går. Statsministeren har nå et stort ansvar i hvordan dette blir, og statsministeren er klar over relasjonen mellom KrF og Listhaug er.

– Hareide advarte mot Listhaug under veivalget

– Det er primært politikken man skal forholde seg til, men det er ingen tvil om at debatten som føres har noen å si. Vi må forvente at Listhaug har tatt lærdom, sier sentralstyremedlemmet.