ÅSTEDET: Den 38 år gamle kvinnen ble funnet død i sin egen bolig på Notodden. Der var også hennes halvannet år gamle datter.
ÅSTEDET: Den 38 år gamle kvinnen ble funnet død i sin egen bolig på Notodden. Der var også hennes halvannet år gamle datter. Foto: Theo Aasland Valen

Mann (54) dømt til 19 års fengsel for drap på ekskona

En 54 år gammel syrisk mann er dømt til 19 års fengsel for å ha drept ekskona si i en leilighet på Notodden en søndag i april i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter ble den 38 år gamle kvinnen fra Marokko funnet død i leiligheten sammen med deres halvannet år gamle datter.

Kort tid etterpå ble 54-åringen pågrepet i Harstad i Troms – 175 mil nord for åstedet.

I de første avhørene nektet han for i det hele tatt å ha vært på Notodden.

Senere har mannen objektivt erkjent at han har forvoldt ekskonas død. Han erkjenner likevel ikke strafferettslig skyld. Derfor anket han også dommen på stedet.

– Han er uenig i bevisvurderingen i saken og dermed også i resultatet, sier hans forsvarer, advokat Marianne Darre-Næss, til TV 2.

Kvalt til døde

Den drapsdømte 54-åringen og ekskona har for flere år siden vært gjennom en barnefordelingssak. Hun har også tidligere anmeldt ham for vold og trusler.

Under rettssaken i Aust-Telemark tingrett erkjente 54-åringen at han hadde oppsøkt ekskonas leilighet uten forvarsel den aktuelle søndagen i april i fjor. Han tok seg også inn til tross for at kvinnen skrek «nei» og gjorde fysisk motstand.

Selv hevder han imidlertid at han bare ønsket å snakke med henne om deres felles barn, fordi han var skuffet over utfallet av barnefordelingssaken.

Syreren mener at ekskona gikk til angrep på ham, og at han bestemte seg for å holde henne nede til hun roet seg. Da det lyktes dårlig, tok han kvelertak på henne til hun ikke lenger gjorde motstand.

«Tiltalte tenkte at han endelig kunne få snakke med henne. Så forstod han at det var for sent – «hele hun var slapp»», heter det i dommen.

Datteren får erstatning

Tingretten slår fast at mannens forklaring fremstår oppkonstruert.

Det eneste han har erkjent straffskyld for, er å ha etterlatt et barn i en hjelpeløs tilstand. Han har forklart at han tenkte det var sannsynlig at datteren var i leiligheten, men at han satser på «at noen andre ville finne henne».

Den lille jenta befant seg alene i leiligheten i nærmere 20 timer før hun ble funnet den påfølgende formiddagen. Retten slår fast at hun har oppholdt seg i samme rom som sin døde mor.

Den lille datteren er tingretten tilkjent 764.506 kroner i erstatning for tap av forsørger og 400.000 kroner i oppreisningserstatning. Dommen slår fast at hun er påført ekstreme påkjenninger.