Mannen ble knivstiukket 53 ganger av den da 17 år gamle ungdommen. Her er han i ambulansen etter hendelsen.
Mannen ble knivstiukket 53 ganger av den da 17 år gamle ungdommen. Her er han i ambulansen etter hendelsen. Foto: Politiet

Tenåring dømt til forvaring

En tenåring er dømt til forvaring av Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I september 2017 knivstakk den da 17 år gamle ungdommen en mann 53 ganger.

Offeret for knivstikkingen overlevde, men tenåringen er i Høyesterett dømt til forvaring.

For å idømme siktede under 18 år forvaring kreves «helt ekstraordinære omstendigheter», skriver Høyesterett i avgjørelsen, og mener dette vilkåret er oppfylt.

I avgjørelsen slår de fast at det er en særlig nærliggende fare for at han på ny ville begå alvorlige voldslovbrudd.

Det var natt til 14. september 2017 at en 36 år gammel mann og hans kjæreste møtte 17-åringen utenfor hjemmet sitt på Vulkan i Oslo.

De oppfattet ham i utgnagspunktet som en hyggelige, ung mann, men bekjentskapet skulle ende med at 36-åringen nesten ble drept.

Slapp fengsling

17-åringen er en såkalt gjenganger. Oslo politidistrikt har registrert hele 175 henvendelser på ham siden han var 14 år, og at de har sendt 40 bekymringsmeldinger til barnevernet.

Like før han begikk drapsforsøket slapp han fengsling for grov vold og drapstrusler. Dette var den andre dommen tenåringen fikk før han fylte 17.

Like før han fylte 16 år, ble han dømt for drapstrusler og flere tilfeller av grov vold mot uskyldige mens han bodde på en barnevernsinstitusjon på Sørlandet.

I dommen står det: «Retten viser til at det er tale om uprovosert vold, begått nattestid på offentlige steder (...). Voldshandlingene var rettet mot de fornærmedes hoderegioner, med det skadepotensial dette medfører.»

Videre står det: «Hensett til at tiltalte i løpet av kort tid har begått flere alvorlige kriminelle handlinger, foreligger det etter rettens skjønn en høy risiko for ny kriminalitet.»

Likevel slapp han å sone i fengsel på grunn av sin lave alder, men fikk en betinget dom på to år.

Dømt for andre gang

Deretter flyttet han hjem til Oslo, men bare ett år senere ble han dømt igjen. Også denne gangen for flere tilfeller av grov vold mot uskyldige og drapstrusler.

I dommen står det blant annet hvilke trusler 17-åringen kom med mot en miljøarbeider på en skole:

«Jeg vet hvor du bor, jeg vet hvilken bil du kjører. Jeg vet om barna dine. Jeg skal drepe dem».

Han slapp nok en gang fengsel på grunn av sin lave alder, men ble idømt en samfunnsstraff på 120 dager. Seks uker senere ble han nesten drapsmann.