Sommersalat til deilige sommerdager

Wenche Andersen hadde med seg Finn Schjøll som kjøkkenassistent. Her er deres tips til et lett sommermåltid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wenche har tatt turen til Finn Schjøll og sammen lagde de en nydelig sommerlunsj.

Prøv deg både på sommersalater og Finns pavlova.

Sommersalat

Oppskriftene er beregnet til ca 4 personer

Salat med varmrøkt laks

Ca 200 g varmrøkt pepperlaks

1-2 dl ferdig kokte byggryn

1 liten bukett brokkoli og ev sukkererter

mango i terninger

1 finhakket vårløk ev gressløk

Salatblader

Ristede/lettstekte sprø brødterninger. (stek i olje sammen med 1 fedd knuste hvitløk, avkjøl på kjøkkenpapir)

Dressing

1 potte basilikum

1 ss olivenolje

3 ss rømme

1-2 ss ravigottesaus (kan sløyfes eller erstattes med 1 ss sennep)

salt, pepper

Slik gjør du

Bruk en stavmikser eller liten blender og kjør sammen alle ingrediensene til en glatt grønn kremet dressing. Smak til med pepper ev mer ravigottesaus.

Kok små brokkolibuketter og sukkererter knapt møre, avkjøl raskt i iskaldt vann. La grønnsakene renne godt av seg.

Anrett i porsjonsboller eller på et stort serveringsfat. Avslutt med å drysse over mangoterninger. Server dressing ved siden av, slik at alle kan forsyne seg selv av den.

Salat med spekemat, jordbær og hvit ost

150 -200 g spekemat (spekeskinke og spekepølse)

blandet salat

ca 75 hvit geitost eller annen hvit smakfull ost, som fersk camembert

friske jordbær

flytende honning

frisk mynte

grovmalt pepper

Anrett på porsjonstallerkener eller serveringsfat.

Finns pavlovadessert

Finn Schjølls palovadessert er laget på 1-2-3. Pyntet med kjærlighet og friske blomster og bær.

1 pose pavlova marengsmiks lages etter anvisning på pakken.

Avkjøl og pynt med valgfri is fra fryseboksen, friske bær/frukt og spiselige blomster.

TIPS: Sett isen i kjøleskapet 20-30 min før kaken pyntes med iskremen. Server straks.

Finn Schjøll byr på sin pavlovaversjon. Foto: Erik Manshaus.
Finn Schjøll byr på sin pavlovaversjon. Foto: Erik Manshaus.

Pavlova med råkrem og friske bær

Hvis du ønsker å prøve deg på en pavlova fra bunn kan vi anbefale denne oppskriften:

6 eggehviter, romtempererte

1/4 ts salt

250 g sukker (fint)

1 ss maisennamel

1 ½ ts bringebæreddik ev hvitvinseddik

Viktig at bakebollen er helt ren og fri for fett

(gni ev bakebollen på innsiden ev med litt sitron)

Varm stekeovnen til 120 grader.

Slik gjør du

Bruk en kjøkkenmaskin og pisk eggehviter og salt til de danner et mykt «skum». Øk hastigheten på kjøkkenmaskinen og pisk videre til «skummet» danner stive topper, tilsett sukker litt etter litt. Pisk til blandingen er stiv og blank og alt sukker er oppløst. Sikt inn maisennamel, tilsett eddik og vend lett sammen med en slikkepott.

Legg bakepapir på et stekebrett, tegn en stor sirkel på ca 26-28 cm. Fordel blandingen til en kakebunn ca. 2 ½ cm høy.

Bruk slikkepotten til å jevne kantene ved å dra slikkepotten nedenfra og opp. Lag gjerne en grop på midten til fyllet.

Stek på nederste rille i varm stekeovn (120 grader) i ca. 1 ½ time til bunnen er sprø på yttersiden.

Skru av stekeovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til kaken er avkjølt. La den gjerne i stekeovnen med stekeovnsdøren stå på gløtt natten over.

Kakebunnen kan stekes flere dager i forveien.

Oppbevar den i kald stekeovn, eller pakk den i et kjøkkenhåndkle og oppbevar tørt (ikke kaldt) på kjøkkenbenken.

Kaken pyntes rett før servering. Fordel kremen over og pynt med for eksempel jordbær/ bringebær, blåbær og kiwi og frisk mynte.