Snøen dekker fortsatt Blåbærfjellet i Tamokdalen, og letingen etter Niklas Nyman kan i følge politiet starte først om en måned.
Snøen dekker fortsatt Blåbærfjellet i Tamokdalen, og letingen etter Niklas Nyman kan i følge politiet starte først om en måned. Foto: Troms politidistrikt

I fire måneder har Niklas (36) ligget død i snømassene

2. januar ble finske Niklas Nyman og tre andre skiløpere tatt av skred, og omkom under Blåbærfjellet i Tamokdalen i Troms. Niklas ble ikke funnet, og kan bli liggende i snømassene til han tiner fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre andre i Niklas Nymans turfølge ble funnet og gravd ut av snømassene to uker etter skredet, som ble utløst under Blåbærfjellet i Balsfjord kommune i Indre Troms.

21. januar besluttet politiet å avslutte søket etter den 36 år gamle finske skiløperen.

Dette på grunn av store snømengder og ny skredfare. Beslutningen ble tatt etter samråd med den den finske statsborgerens familie.

Må avvente søk

Forsvaret har etter dette bistått politiet og har jevnlig gjort overflateobservasjoner av skredområdet fra helikopter.

Sist mandag var også politiet med på en slik befaring, og det rapporteres nå at det fortsatt er store snømengder i det aktuelle området.

I tillegg bidrar nattefrost til at nedbør faller som snø i skredområdet som ligger på 1000 meters høyde.

– Slik vi ser det er det ikke formålstjenlig å starte søk nå. Vi vil derfor avvente situasjonen til tineprosessen har kommet godt i gang. Slik det ser ut nå kan det ta flere uker, sier lensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms.

Han utelukker derfor ikke at det kan det ta en måned eller mer før søk blir gjenopptatt.

God kontakt med ofrenes pårørende

Allerede mens man fortsatt hadde håp om å finne levende i skredet etablerte politiet, helsearbeidere og Balsfjord kommune etablerte raskt en god og nær kontakt med de fire skredtattes familier.

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge berømmer politiet og Balsfjord kommune for dette.

– Vi har et enestående godt samarbeid, og ved siden av redning og leting har vi hatt et sterkt fokus på ivaretakelse av de pårørende og andre berørte. Døden er de levendes problem, og det er godt forebyggende helsearbeid å ta seg av de som skal leve videre etter en slik katastrofe, sier Gilbert.

Nå er det politiet som skjøtter kontakten med familien til Niklas Nyman, og i følge regionlensmann Andreas Nilsen er den god.

– Jeg snakket med dem på telefon tirsdag, og pressemeldingen vi sendte ut i dag ble også kommunisert til dem på mail. De er fullt ut orientert om hva vi gjør og hva vi tenker, sier Nilsen til TV2.

Må ligge til snøen tiner

Nilsen er også kjent med at det med henvisning til respekt for den omkomne er fremmet ønsker om ferdselsforbud i skredområdet.

– På et tidligere tidspunkt ble dette vurdert, og jeg har stor forståelse og respekt for en slik vurdering. Det vi nå ser for oss, er å la tiden gå slik at snøen smelter og den døde tiner fram. Skredet er svært stort og vi vet ikke hvor han ligger.

– Å sette gang et stort bakkesøk med personell vil bli svært krevende, og ikke minst kostbart. Det aktuelle søk har allerede kostet flere millioner kroner, og er blant de mest omfattende som er gjennomført. Derfor vil vi vente til at smeltingen tar til, og jevnlig foreta observasjoner fra fly og helikopter, sier Nilsen.