Det er ikke rent sjelden at vinteren gjør et lite comeback på denne tiden av året. Har du da lagt om til sommerdekk, skal du være på vakt. Illustrasjonsfoto.
Det er ikke rent sjelden at vinteren gjør et lite comeback på denne tiden av året. Har du da lagt om til sommerdekk, skal du være på vakt. Illustrasjonsfoto.

Forsikringsselskap: Denne helgen lønner det seg å bruke hodet

Advarer mot glatte veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kalenderen viser mai. Piggdekkene skal være av bilene over hele landet og de fleste av oss har skiftet til sommerdekk.

Da kommer også en periode som kan være skummel mange steder. Det er nemlig slett ikke uvanlig med kuldegrader og snøfall, også i mai. Og da kan det fort gå galt.

Akkurat nå sier værmeldingen at det er fare for minusgrader i flere deler av landet. Det kan også bety glatte veier.

– Denne helgen er det ekstra viktig å bruke hodet. Det skifter fra fine sommerveier, til snø og glatt flere steder. Da skal du ikke bare legge avgårde på sommerdekk, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Vinteren kommer tilbake

Deres dekkstatistikk viser at det hvert år skjer en rekke ulykker med biler som har sommerdekk, selv om det er vinterføre.

Sigmund Clementz er informasjonssjef i forsikringsselskapet If.
Sigmund Clementz er informasjonssjef i forsikringsselskapet If.

De langt fleste av disse skjer på høsten, når mange blir overrumplet av vinteren. Men mai utmerker seg også, når vinteren plutselig kommer tilbake.

– Det er sjelden kost at hovedstaden er på toppen av listen. Men det skjedde i fjor. Hele 8,4 prosent av bilskadene i Oslo sist vintersesong var på sommerdekk, mens vinteren før var andelen til sammenligning bare 2,5 prosent. Vanligvis skjer disse ulykkene i Oslo-området på dagen med ordet «snøkaos» i titlene på nettavisene, altså første dag med snøfall, sier Clementz.

5.000 bilister hjelpes hver uke

Skiftet for tidlig

Han legger til:

– Mange av skadene på sommerdekk kom på våren i fjor, og det er uvanlig. Vinteren slapp sitt grep sent. Mange skiftet nok dessverre til sommerdekk for tidlig. Og noen av dem lot ikke bilen stå da forholdene endret seg, sier Clementz.

Nå frykter han at altså at det kan gjenta seg, når det er meldt kuldegrader flere steder i landet.

Regelen alle som ferdes ute i trafikken må forholde seg til, er veldig klar: Det er sjåførens ansvar å være skodd etter forholdene.

Disse bilene stopper minst

Svært mange har nå lagt om til sommerdekk. De kan leve farlig hvis vinteren kommer tilbake.
Svært mange har nå lagt om til sommerdekk. De kan leve farlig hvis vinteren kommer tilbake. Foto: Scanpix

Risikerer avkortning

– Det betyr at man faktisk må sjekke værmeldingen og holde seg oppdatert. Her finnes det ingen unnskyldninger. Feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje. Bestemmelsene i kjøretøyforskriften til veimyndighetene slår fast at bilen skal være skodd for forholdene der den kjører. Det er ditt ansvar som bilfører å gjøre vurderingen, sier Clementz.

Har du allerede lagt om til sommerdekk, men vinteren kommer tilbake, har du to valg: Enten bytte dekk igjen, eller la bilen stå. Havner du i en ulykke som følge av feil dekkutrustning, risikerer du også avkortning i forsikringen.

LES MER: Feil dekk gir dobbel bremselengde

Se video: Derfor skal du ikke bruke vinterdekk på sommeren