Frykter «total ødeleggelse»: Syklonen Fani har krevd sine første menneskeliv

Den sterkeste syklonen på 20 år har slått inn over østlige deler av India.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Syklonen Fani har krevd sine to første menneskeliv i staten Odisha øst i India.

– En eldre mann søkte dekning da han ble rammet av et hjerteinfarkt, mens en annen person trosset advarslene og gikk ut i stormen. Der ble han truffet av et fallende tre og drept, opplyser en talsperson for de lokale myndighetene i Odisha til AFP ifølge The Hindu.

Syklonen Fani har truffet østkysten av India med vindkast på over 55 meter i sekundet og kraftig regn. Over 1 million mennesker er evakuert.

– Deler av syklonen traff land klokken 8.30, og det er ventet at hele syklonen vil treffe land i løpet av de to neste timene, opplyser det meteorologiske instituttet på Twitter fredag.

De opplyser i en ny Twitter -melding fredag at syklonen traff land 25 kilometer sør for byen Puri ved Bengalbukta.

Puri regnes som en hellig by av hinduer, er svært populær blant pilegrimer og turister og tar imot millioner av besøkende hvert år. Fredag morgen var det nærmest en spøkelsesby, med folketomme gater.

De første meldingene fra området forteller om veltede trær, ødeleggelser på hus og brudd på elektrisitets- og vannforsyningen.

Se video av syklonens herjinger øverst.

Masseevakuering

Syklonen Fani antas å være den største som har truffet den østlige delen av India på nesten to tiår. Torsdag bygget den seg opp over Bengalbukta, om lag 250 kilometer fra land, og flyttet seg sakte, men sikkert vestover.

Myndighetene i delstaten Odisha, tidligere kjent som Orissa, der 10.000 mennesker omkom i en syklon i 1999, har de siste dagene evakuert over 1 million mennesker fra kystområdene, av frykt for flom.

MONSTER: Syklonen avbildet fra verdensrommet. Foto: Himawari-8 / NOAA RAMMB CIRA
MONSTER: Syklonen avbildet fra verdensrommet. Foto: Himawari-8 / NOAA RAMMB CIRA

Hundretusener er også evakuert fra Vest-Bengal lenger nord, der mannskapene har oppsøkt feriesteder og bedt turister komme seg i sikkerhet.

Total ødeleggelse

Også fra delstaten Andhra Pradesh sør for Odisha kom det fredag meldinger om ødeleggelses langs kysten, og bilder viste mannskaper som fjernet veltede trær.

Meteorologene advarer mot «total ødeleggelse» i syklonen Fanis kjølvann og viser til at uværet vil bevege seg nordøstover mot Bangladesh og feie over et område der det bor over 100 millioner mennesker.

Fani er ventet å bevege seg nært Cox'z Bazar. Dermed kan hele 500.000 barn fra rohingya-befolkningen og lokalsamfunnet i regionen bli berørt av syklonen Fani. Dette er flyktninger som bor i svært sårbare områder.

– Unicef er veldig bekymret for de potensielle konsekvensene syklonen Fani vil ha for India og Bangladesh. Vi overvåker situasjonen nøye i samarbeid med myndighetene og har forberedt nødhjelp for minst 100.000 mennesker. Det gjelder alt fra vann og mat til beskyttelse. Vi har folk ute i felt som står parat for å rykke ut til de rammede områdene for å hjelpe barn og deres familier, generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Togtrafikken er kansellert og Strandede passasjerer på togstasjonen i Kolkata venter på at syklonen skal passere. REUTERS/Rupak De Chowdhuri
Togtrafikken er kansellert og Strandede passasjerer på togstasjonen i Kolkata venter på at syklonen skal passere. REUTERS/Rupak De Chowdhuri Foto: Rupak De Chowdhuri

Over 200 togavganger og en rekke flyavganger fra Bhubaneswar og Kolkata er innstilt som følge av syklonen.

Havneanleggene langs kysten er også stengt, nærmere 500 arbeidere er evakuert fra olje- og gassplattformer i Bengalbukta og den indiske marinen har sendt seks krigsskip til området for å bistå om det trengs.

(©NTB/TV 2)