IKONISK ROLLE: Peter Mayhew begynte i rollen som Chewbacca i 1977, og spilte i rollen frem til 2015. Han er titulert som Chewbacca-konsulent i filmene
IKONISK ROLLE: Peter Mayhew begynte i rollen som Chewbacca i 1977, og spilte i rollen frem til 2015. Han er titulert som Chewbacca-konsulent i filmene "Star Wars: The Last Jedi" fra 2017 og "Solo: A Star Wars Story" fra 2018. Foto: Danny Moloshok

Mannen bak Chewbacca er død

Skuespiller Peter Mayhew, best kjent i rollen som Chewbacca i Star Wars-filmene, er død, melder BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skuespiller Peter Mayhew ble 74 år gammel, skriver BBC.

Mayhew, best kjent i rollen som Chewbacca i Star Wars-filmene, døde i sitt hjem i Texas, omgitt av sin familie, 30. mai.

Mayhew spilte først rollen som Chewbacca i den første Star Wars-filmen i 1977. Han spilte også rollen i de to andre filmene i den originale trilogien, samt i filmene «Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith» (2005) og «Star Wars: The Last Jedi». I 2015 delte han rollen med Joonas Suotamo i «The Force Awakens»

IKONISK ROLLE: Her har en person kledd seg ut som Chewbacca i anledning filmen
IKONISK ROLLE: Her har en person kledd seg ut som Chewbacca i anledning filmen "Solo: A Star Wars Story". Foto: Joel C Ryan

Han er også kreditert som Chewbacca-konsulent i to filmer.

– Vennligste av alle kjemper

– Han la sitt hjerte og sjel inn i rollen som Chewbacca, og det viste i hvert eneste bilde, sier familien i en pressemelding.

Mayhew, født og oppvokst i Storbritannia, arbeidet på sykehus, og hadde kun én filmrolle bak seg da han fikk rollen som den høye og lurvete makkeren til smugleren Han Solo. Ifølge den gamle hjemmesiden til Mayhew fikk han rollen delvis på grunn av sin enorme høyde. Skuespilleren var rundt nesten 2,2 meter høy.

– Han var den vennligste av alle kjemper. En stor mann med et enda større hjerte, som aldri mislykkes i å få meg til å smile. Han var en lojal venn jeg elsket høyt. Jeg er takknemlig for alle minnene vi delte, og jeg er en bedre mann som følge av han. Takk Pete, skriver Mark Hamill, som spilte hovedrollen Luke Skywalker på Instagram.

– La sin sjel i karakteren

Også mestjerne Harrison Ford, som spilte Chewbaccas makker Han Solo, uttrykker sin sorg.

– Vi var partnere i filmene og personlige venner i over 30 år. Jeg elsket ham. Han la sin sjel inn i karakteren, sier Ford i en uttalelse.

Dødsårsaken er ikke kjent.