Utlendingene «overtar» Svalbard

Andelen utlendinger som jobber på Svalbard har doblet seg på ti år og utviklingen fortsetter. Dette kan svekke norsk suverenitetshevdelse på øygruppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ida Larsen (28) fra Sandefjord ble lokket til Svalbard av en venninne. Nå har oppholdet vart i tre år og 28-åringen har blitt daglig leder for verdens nordligste øl bryggeri.

– Jeg elsker arbeidsplassen. Det er drømmejobben uten at jeg visste at det skulle bli det, forteller Ida Larsen mens hun speider utover store tanker som inneholder flere tusen liter øl.

Det blir stadig færre nordmenn som Larsen på Svalbard.

I 2009 var andelen utlendinger som jobbet på Svalbard og Ny-Aalesund kun 15 prosent. Ifølge nye tall fra skattekontoret i Longyearbyen og Sysselmannen, har tallet nå steget til 36 prosent.

Denne doblingen har skjedd på kun ti år, og økningen fortsetter for hver måned som går. I dag bor det rundt 2900 personer på Svalbard. De siste ti årene er det en nedgang i antall nordmenn på 12 prosent.

Ida Larsen flyttet til Svalbard fra Sandefjord.
Ida Larsen flyttet til Svalbard fra Sandefjord. Foto: TV 2

Trist

– Det er trist for Svalbard at det er mindre nordmenn enn det var tidligere, sier Larsen.

For utenlandske og eventyrlystne verden rundt er det enkelt å få seg jobb på Svalbard.

– Svalbard er jo på grunn av traktaten først og fremst åpen for veldig mange i hele verden. Jeg har også rett til å være her, sier Timon Brüggemann fra Tyskland. Han er produksjonsansvarlig på Svalbard Bryggeri.

17. mai i år er det fire år siden han kom til øya. Han er ikke i tvil om hva det var som lokket.

– Det er naturen og de spektakulære omgivelsene som er årsaken til at utlendinger vil hit, sier Brüggemann.

Personer fra 52 nasjoner er nå registrert på øygruppa, også dette tallet har økt fra 36 på kort tid. De fleste har jobber som nordmenn ikke vil ha.

Det er innen renhold og i restaurant- og servicebransjen. Mange av disse kommer som sesongarbeidere for kortere eller lengre perioder. Nordmenn som jobber på øya legger stort sett beslag på offentlige og statlige arbeidsplasser.

Bekymringsfullt

Norsk tilstedeværelse er i ferd med å viskes ut på Svalbard. Dette må også regjeringen ta skylden for, som vedtok å legge ned gruvedriften og flere hundre arbeidsplasser.

– Jeg tror det er mye vi må se på når det gjelder Svalbard. Vi kommer til å legge frem en egen strategi også dette året, sier arbeids- og sosialminister Anniken Haugli (H).

Hun har nettopp besøkt øya for å høre om utfordringene man står ovenfor.

Et av problemene med økt turisme er at det kommer nye enkeltmannsforetak som vil «skumme fløten» av veksten i reiselivet. Arbeidsdirektoratet har nå varslet strengere kontroller for å unngå sosial dumping og for å forhindre ulykker som følge av at regelverk ikke blir fulgt.

– Svalbard skal ikke bli noe fristed for useriøse aktører, sier Haugli.

Et annet problem er at boligsituasjonen er sprengt og husleien for de som bor i Longyearbyen er høy. Mange av de utenlandske arbeiderne bor ofte flere på sammen rom for å delte på kostnadene, mens nordmenn stort sett vil ha egne boliger.

TILFLYTTET: Larsen fant drømmejobben på verdens nordligste ølbryggeri.
TILFLYTTET: Larsen fant drømmejobben på verdens nordligste ølbryggeri. Foto: TV 2

En tung norsk tilstedeværelse er viktig for Norges suverenitetshevdelse siden det er Norge som «eier» og «driver» Svalbard.

At det derfor blir færre nordmenn på øya er bekymringsfullt, innrømmer Haugli.

– Svalbard-politikken er viktig for oss. Vi har jo interesser å ivareta her og en stor norsk bosetting er et av virkemidlene for å sikre det, sier hun.

– Vi ser at vi har et stort forbedringspotensial når det gjelder å skape flere og trygge jobber, sier Anniken Haugli.

Få norske søkere

Bryggeriet på Svalbard skal ha flere ansette om ikke lenge for det lokale bryggeriet er i vekst. Ida Larsen håper at det kan komme flere norske kollegaer, men er usikker.

– Skal jeg være helt ærlig så er det veldig lite norske søkere, det er det. Dette gjelder for alle bedrifter, men vi er et populært sted å søke jobb på, sier Ida Larsen, daglig leder for Svalbard Bryggeri.