PLIKTET OPPMØTE: Årlig trening for alle i heimevernet er viktig, for å ha et operativt forsvar. En mann som droppet HV-øvelsen risikerer nå fengselsstraff. Dette bildet ble tatt i forbindelse med øvelsen Trident Juncture.
PLIKTET OPPMØTE: Årlig trening for alle i heimevernet er viktig, for å ha et operativt forsvar. En mann som droppet HV-øvelsen risikerer nå fengselsstraff. Dette bildet ble tatt i forbindelse med øvelsen Trident Juncture. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Møtte ikke til HV-øvelse – risikerer fengselstraff

Mannen møtte ikke opp til heimevernsøvelsen, nå må han i stedet møte i retten og risikerer fengselsstraff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det slås hardere ned på å utebli fra HV-øvelse enn å droppe førstegangstjeneste.

Det kommer en mann i 30-årene til å merke, når han snart må møte i Kongsberg og Eiker tingrett tiltalt for å ha unndratt seg militær tjenesteplikt.

Det var den 18. oktober i fjor mannen droppet å møte til heimevernesøvelsen på Heistadmoen garnison i Kongsberg.

Opptil to års fengsel

Forsvaret har påpekt at det er nødvendig og viktig at heimevernet har faste treninger, slik at de har et forsvarlig nivå på alle avdelinger i en eventuell væpnet konflikt.

Mannen i 30-årene ble kalt inn til en fire dagers øvelse, men møtte ikke opp. Ifølge tiltalen møtte han verken opp til denne øvelsen eller ved senere innkallelser, uten å ha gyldig fraværsgrunn.

Mannen er tiltalt etter paragraf 35 i militær straffelov, noe som straffes med fengsel fra 3 måneder til 2 år.

«I gjentagelsestilfeller er straffen fengsel fra 1 til 3 år og for alltid fradømmelse av retten til å gjøre tjeneste i rikets krigsmakt», står det å lese i den militære straffeloven.

Det var TA som omtalte saken først.

Strengere straff

Det slås faktisk hardere ned på å utebli fra heimevernsøvelser enn å ikke stille til førstegangstjeneste.

I 2016 ble to personer her til lands idømt fengselsstraff for å ikke ha møtt opp til militærtjeneste.

Da uttalte generaladvokat Lars Morten Bjørkholt til Forsvarets Forum at det er strengere straff for å droppe HV-øvelse enn å nekte førstegangstjeneste fordi de skiller mellom militærnekting og simpelt fravær.

– Staten har investert utdanning i HV-soldaten som plutselig ikke vil mer, mens nekt av førstegangstjeneste dømmes de bare for det ene fraværet, sier Bjørkholt til Forsvarets Forum.