På Instagram-kontoen @eva.stories legger 13 år gamle Eva Heyman ut bilder og videoer fra livet sitt i Ungarn mens nazistene invaderer i 1944.

Hun får nye sko, feirer bursdag, blir forelsket og danser med vennene sine, før krigen og mørket setter inn. Eva og besteforeldrene sendes til ghettoen sammen med andre jøder i regionen.

Kort tid senere deporteres flesteparten til konstrentrasjonsleire, Eva sendes til Auschwitz. I oktober 1944 drepes den 13 år gamle jenta.

Basert på en sann historie

Historien til Eva som er delt opp i rundt 70 episoder på Instagram-kontoen tar utgangspunkt i dagboken til den virkelige Eva Heyman.

Eva vokste opp i den ungarske byen Nagyvarad, bodde med besteforeldrene og ble drept i Auschwitz’ gasskamre. Dagboken ble funnet av Evas mor etter krigen, og senere gitt ut som bok.

13 år gamle Eva Heyman i Ungarn noen måneder før hun ble drept i en konsentrasjonsleir i 1944. (Yad Vashem via AP)
13 år gamle Eva Heyman i Ungarn noen måneder før hun ble drept i en konsentrasjonsleir i 1944. (Yad Vashem via AP)

– Målet til kampanjen er å gjøre historien om Holocaust relevant for den oppvoksende generasjonen, forteller produsent Mati Kochavi.

Teknologi-entrepenøren og datteren Maya står bak prosjektet som ifølge dem selv har kostet flere millioner dollar. Med tidsriktige kostymer, kulisser og militært materiell gjenfortelles Evas sterke historie.

Hundretusentalls følgere

– Minnet om Holocaust er i ferd med å forsvinne utenfor Israel, sier Kochavi i et intervju med New York Times.

Allerede før prosjektet var lansert hadde kontoen flere hundre tusen følgere.

Onsdag kveld norsk tid ble mange av episodene offentliggjort, i forbindelse med den israelske minnedagen Jom Hashva, minnedag over holocaust og heltemot.

Torsdag var det markeringer flere steder for å minnes de seks millioner jøder som ble drept i konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.