KRITISK: Sylvi Listhaug (Frp) gjør comeback i regjeringen. Det liker Støre dårlig.
KRITISK: Sylvi Listhaug (Frp) gjør comeback i regjeringen. Det liker Støre dårlig. Foto: Poppe, Cornelius

Støre om Listhaug-comeback:

– Må bety at Listhaug har tatt til seg kritikken

Jonas Gahr Støre mener Sylvi Listhaugs comeback i regjeringen må bety at Listhaug har tatt til seg kritikken etter avgangen som justisminister. – Eller at Solberg har blitt presset, sier Støre til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyheten om Listhaugs inntreden i regjeringen får ikke uventet kritikk fra flere hold.

– Jeg er kritisk til at Erna Solberg velger å gjenoppnevne Sylvi Listhaug som statsråd i sin regjering, bare ett år etter skandalen som førte til at hun måtte trekke seg som justisminister fordi hun ikke hadde tillit i Stortinget, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre og legger til:

– Utnevnelsen må enten bety at Listhaug har tatt kritikken til seg, eller at Solberg har blitt presset til å ta henne inn i regjering.

Listhaug gikk av som statsråd i fjor etter å ha publisert et omstridt Facebook-innlegg, der hun blant annet skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Flertallet på Stortinget mistet tilliten til Frp-politikeren, men Listhaug stod på sitt.

– Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid. Jeg kommer aldri til å godta at debatten legges på Støres premisser, sa Listhaug.

Les mer: Sylvi Listhaug gjør comeback i regjeringen.

Nektet å høre på Solberg

Overfor Aftenposten gjorde hun det klart at hun ikke godtok kritikken fra Erna Solberg.

– Det bidrar ikke til det debattklimaet jeg ønsker. Hun er ikke alene i norsk politikk om dette, det er også mange andre som ikke bidrar – som ikke tar med seg sammenhengen i det som skjer, og resultatene av det, sa Solberg om eks-justisministeren.

– Det må hun gjerne mene. Det er mediene som har tillagt meg meninger og tolket dette Facebook-innlegget. Det de har skrevet, har ikke rot i virkeligheten, sa Listhaug til Aftenposten.

– Landets eldre fortjener bedre

Støre mener de eldre fortjener enn bedre eldrepolitikk enn Frp sin.

– Mye er ugjort i eldrepolitikken med denne regjeringen. Listhaug blir eldre- og folkehelseminister. Da hun som byråd hadde ansvar for eldrepolitikken i Oslo kommune, la hun ned mer enn 300 sykehjemsplasser, etterlot seg et stort vedlikeholdsetterslep og avviklet kjøkkenet på sykehjem og erstattet det med et storkjøkken som skulle masseprodusere mat til de eldre. Landets eldre fortjener en helt annen politikk enn dette.

Lysbakken: – Kommer ikke til å få gjort noe

SV-leder Audun Lysbakken er også kritisk.

– Flopp skal styre fiasko. Sylvi Listhaug mislyktes som eldrebyråd og har allerede bevist at hun er en statsråd som prater mye, men gjør lite. Listhaug kommer til å prate mer enn forgjengeren, men hun kommer ikke til å få gjort noe, skriver han i en pressemelding.

– Fremskrittspartiets eldrefiasko er grenseløs. Fire år på rad har mange pensjonister fått mindre å leve av, eldre med lave pensjoner har fått det tøffere med Frp ved makten. Frp er avslørt. De er ikke et eldreparti, men et eliteparti.

Leder for Unge Venstre Sondre Hansmark under landsmøtet i mars.
Leder for Unge Venstre Sondre Hansmark under landsmøtet i mars. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix

– Fryktelig pinlig

Leder Sondre Hansmark i Unge Venstre sier til TV 2 at han håper Sylvi Listhaug har lært av fjorårets Facebook-hendelse.

– Det var en grunn til at hun måtte gå av sist, det var en språkbruk og oppførsel vi ikke har sett maken til fra statsråder tidligere. Sånn sett var vi glad for at hun forlot justisministerposten, sier han.

Utnevnelsen av Listhaug som eldre- og folkehelseminister kommer rundt ett år etter at hun gikk av som statsråd i fjor. Hansmark sier at episoden satte en støkk i mange.

– Det var fryktelig pinlig å være del av en regjering som omtaler andre partier på den måten, og å sitte i en regjering med en minister som ikke skjønte hvor farlig det var og hvor sårt det var for Norge, sier han og legger til:

– Jeg tror det er mange av oss som ikke har kommet helt over det, men det kan hun selvfølgelig bidra til ved å komme med en uforbeholden unnskyldning og vise at hun har kommet et stykke siden sist. Det handler mer om dét enn hvor lang tid det har gått.

Samtidig legger han til at Listhaug nå skal styre eldre- og folkehelsedepartementet, og at hun dermed blir statsråd i et departement som ikke er blant Venstres hovedprioriteringer.

– Vi har lenge vært i opposisjon til Sylvi Listhaug med tanke på måten hun snakker om temaer som innvandring og stoff, men nå skal hun styre et departement hvor uenighetene ikke er de største, sier han.