STAVANGER  20180612.
Fotball VM-kvalifisering kvinner Norge-Irland. Norges lag under VM-kvalifiseringskampen  i fotball mellom Norge og Irland på Viking stadion.
Bak fra venstre: Ingrid Wold, Caroline Graham-Hansen, Frida Maanum,  Ingrid Syrstad Engen, Maria Thorisdottir, Ingrid Hjelmseth.
Foran fra venstre: Lisa Marie Utland, Emilie Haavi, Guro Reiten, Isabell Herlovsen og Maren Mjelde
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STAVANGER 20180612. Fotball VM-kvalifisering kvinner Norge-Irland. Norges lag under VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Irland på Viking stadion. Bak fra venstre: Ingrid Wold, Caroline Graham-Hansen, Frida Maanum, Ingrid Syrstad Engen, Maria Thorisdottir, Ingrid Hjelmseth. Foran fra venstre: Lisa Marie Utland, Emilie Haavi, Guro Reiten, Isabell Herlovsen og Maren Mjelde Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje
Kommentar

Kan denne troppen – og dette forsvaret – ta VM medalje?

TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen er bekymret for midtstopper-dekningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er det nøyaktig 36 dager til VM i Frankrike, og Martin Sjögren har tatt ut de 23 spillerne som skal spille med det norske flagget på brystet. Dette er min vurdering av noen elementer som blir viktige.

Norge starter VM den 8. juni mot Nigeria, før de møter vertsnasjonen Frankrike og avslutter gruppespillet mot Sør-Korea. Nå må tiden brukes godt.

I uttaket er det ingen noen store overraskelser, men det er en del nye ansikter i forhold til EM 2017. Noen av dem blir ekstremt viktige.

Ingrid Syrstad Engen er spilleren som på ekstremt kort tid har tatt en viktig sentral midtbanerolle i dette laget. Hun debuterte i Algarve 2018, og har nesten spilt fra start i alle kamper etter dette.

Hun er rask og sterk, har gode ferdigheter og spilleforståelse. Engen spiller i LSK, men skal til tyske Wolfsburg etter VM.

Hun har selvfølgelig lite rutine og mesterskapserfaring, men Norge trenger en midtbanegeneral. Den jobben må nok legges på Engens unge skuldre i dette mesterskapet.

Kjente spillere som Caroline Graham Hansen, Isabell Herlovsen og Guro Reiten er våre fremste offensive våpen.

Vi vet at «Caro» har ekstreme ferdigheter og kan bryte ned et forsvar nærmest alene, venstrefoten til Reiten kan være magisk og Herlovsen scorer mål i de viktige kampene (senest i siste kvalikmatch mot Nederland)

Så kan disse tre få det til sammen i VM – få ut potensialet sitt – kan det bli meget bra.

Det blir også helt avgjørende. Norge reiste hjem fra EM for to år siden uten å ha scoret mål og med et ustabilt forsvarsspill. Og nettopp i de bakre rekker er jeg igjen usikker.

Maren Mjelde er flyttet ned som stopper. Hennes makker blir mest sannsynlig Maria Thorisdottir. Kapteinen blir ekstremt viktig med tanke på rutine både på og utenfor banen. Det er mange spillere som ikke vet hva som kreves for å lykkes i et mesterskap, og hun må styre skuta på perfekt vis. Klubbvenninne Thorisdottier har fart og kraft, men er veldig skadeutsatt. Thorisdottir har ikke spilt mer enn ca 90 min på 6 måneder ...

Hun er ikke i kampform, og med en meget uvøren spillestil er jeg usikker på om hun holder mange kamper.

Skulle Thorisdottir være utilgjengelig, har Martin Sjögren kun Hovland som direkte backup på stopperposisjon. Hovland er rutinert, men ikke på dette nivået, og viste dette under Algarve Cup. Det betyr at Sjögren nok en gang tenker at han kan omskolere…

Alternativene da er Engen (som ble prøvd på Algarve, men som nevnt absolutt trengs på midten) og eventuelt Elise Thorsnes, som har spilt noen kamper som midtstopper for LSK.

Jeg synes dette er litt tynt.

Det samme gjelder jo på backene - en problemplass for Norge. Ingrid Moe Wold er bankers, men på venstreback er det blitt prøvd av utallige spillere også i år. Kristine Minde er igjen et alternativ, men hun har måttet slite benken noe i klubblaget Wolfsburg. Omskolering av Synne Skinnes Hansen og Emilie Haavi, to spillere som begge har offensive roller i LSK Kvinner, har funket sånn passe.

Men dette er uansett ikke prøvd ut mot nivå som har VM-motstand, og de har veldig lite erfaring fra denne plassen. I tillegg er begge disse spillerne offensive spillere. Og problemene våre fra boksspillet under EM er ikke glemt.

Her må Martin Sjögren bestemme seg før pre-camp, og så må den utvalgte spilleren blir drillet i det defensive!

Norge har sjelden hatt mange internasjonale stjerner, men laget har fortsatt hatt evnen til å komme langt i mesterskap. Det kan dette laget også klare. Første hinder er gruppespillet. Kommer de seg videre kan alt skje. Norske fotballjenter er lojale og hardtarbeidende. Sjögren kan få disse jentene til å blø for drakta om han gir dem mulighet.

Jeg både gruer og gleder meg til sommerens eventyr. Det blir stort med VM i Frankrike. Jeg forventer og krever at vi kommer oss videre fra puljen. Medalje? Det kan bli tøft, men slett ikke uoverkommelig.