UNØDVENDIG: Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener Frps forslag er unødvendig, og oppfordrer til å være tålmodig med gjenginnsatsen som pågår i Oslo.
UNØDVENDIG: Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener Frps forslag er unødvendig, og oppfordrer til å være tålmodig med gjenginnsatsen som pågår i Oslo. Foto: Kallestad, Gorm

Riksadvokaten om Listhaug-forslag: – Helt unødvendig

Et Frp-utvalg foreslår strengere straff for lovbrudd begått i belastede områder. – Gi meg heller økt oppklaring av begått kriminalitet, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har et system som ikke er optimalt. Men betyr det at vi skal gi dobbel straff på områder som er utsatt?, spør riksadvokaten retorisk.

Et Frp-utvalg, med nestleder Sylvi Listhaug i spissen, lanserte denne uken sitt forslag om at straffutmåling skal avhenge av hvor det straffbare forholdet blir begått.

Det var NRK som først omtalte saken. Bakgrunnen for forslaget er et forsøk på å finne løsninger for å bekjempe gjengkriminalitet i Oslo.

Om man tenner på en bil på Holmlia kan dermed få strengere straff enn om man tenner på en bil på Frogner.

Forslaget skal opp til behandling på Frps landsmøte denne helgen.

– Ikke nødvendig

Forslaget er dermed fremdeles ikke vedtatt av Frp, men Busch mener det er et tiltak ingen har bruk for. Han vil videre oppfordre alle til å ha tålmodighet med den pågående gjenginnsatsen i Oslo.

– Fra et faglig ståsted et dette helt unødvendig. Vi skal se ordentlig på det om det kommer på høring, men la oss først få fullføre den gjenginnsatsen som vi er i gang med. Så får vi se på hvilke resultater de gir før vi finner på noe drastisk nytt, sier han.

Oslo politidistrikt har en pågående innsats mot gjengmiljøene i byen. Bystyret bevilget i fjor sommer 30 millioner til forebyggende tiltak, og nylig ble fem medlemmer i gjengen Young Bloods, alle i alderen 20-24 år, fengslet blant annet for grove narkotikalovbrudd som en kriminell gruppe.

Busch mener etterforskning og forebygging er et mer effektivt middel i kampen mot gjengene enn det en økt strafferamme kan være.

– Jeg vil mye heller ha økt fokus på oppklaring av begått kriminalitet. Gi meg heller 10 etterforskere og to påtalejurister enn en slik lovendring, sier riksadvokaten.

Justisministeren er positiv

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mener derimot at et slikt forslag kan være interessant, og at lignende tiltak allerede er iverksatt.

– Jeg vil vurdere det først når det eventuelt kommer til regjeringen, men jeg synes det er interessant. Vi har flere lignende elementer inne i lovgivningen allerede, sier Kallmyr og viser til at det i Oslo er økt innsats mot våpenbæring.

Etter initiativ fra politimesteren bruker Oslo politidistrikt ekstra ressurser på å avdekke at personer bærer kniver eller andre våpner på offentlig sted. Kallmyr mener dette viser at er rom i lovtolkningen for å gjennomføre forslaget, og understreker at det dreier seg om økt straff hvis man gjør typiske lovbrudd som går utover lokalsamfunnet der man befinner seg.

Riksadvokat Busch sier derimot at knivbæring i Oslo og Frp-utvalgets forslag ikke er sammenlignbart. Dette fordi forslaget vil åpne for å gi ulik straffutmåling for samme lovbrudd.

– Nei, jeg synes ikke det er sammenlignbart. Politimesteren står fritt til å gi direktiver inn mot ulike kriminalitetsområder, med utgangspunkt i den situasjonen de står i. Men det er innenfor samme regelverk, sier han.

– Det forslaget som de fremmer er et endret regelverk, som åpner for forskjellsbehandling, og det er noe ganske annet, avslutter riksadvokaten.