VÅRIDYLL: Å nyte våren, med utsikt fra Fløyen, det er våridyll, skriver innsender Jarle Pedersen om dette bildet til Storms fotokonkurranse. Dessverre for Bergen glapp varmerekorden for april på månedens siste dag. Foto: Jarle Pedersen / Storms fotokonkurranse.
VÅRIDYLL: Å nyte våren, med utsikt fra Fløyen, det er våridyll, skriver innsender Jarle Pedersen om dette bildet til Storms fotokonkurranse. Dessverre for Bergen glapp varmerekorden for april på månedens siste dag. Foto: Jarle Pedersen / Storms fotokonkurranse.

Været i april:

Varmerekorden glapp for Bergen

Endelig skulle Bergen få en «positiv» vær-rekord, men alt raknet på siste dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets april måned ble både den nest varmeste og nest tørreste siden målingene hos Meteorologisk institutt startet i 1900, opplyser meteorologene.

Månedstemperaturen lå 3,3 grader over normalen. Bare 2011 har vært varmere og det har ikke vært en tørrere april siden 1918.

Relativt varmest var det i Finnmark og på Vestlandet med 4 til 5 grader over normalen på flere stasjoner. Noen få stasjoner på Østlandet og i Troms og Nordland lå fra 1,5 til 2 grader over normalen.

Hott i Hokksund

Det ble satt fylkesvarmerekorder i Oppland, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Sogn og Fjordane og Trøndelag, og det ble tangering i Buskerud.

Den høyeste temperaturen som ble målt i april var i Hokksund i Buskerud. Der ble det 29. april målt 26,2 grader.

En tørr og varm måned betyr også at det har vært mindre regn enn normalt. I landet generelt har nedbøren vært 40 prosent av normalen.

Den laveste temperaturen som ble målt var i Eidfjord i Hordaland. Her ble det målt 22 minusgrader 12. april, noe som er en uvanlig lav minimumstemperatur.

Tåkefiasko for Bergen

Som TV 2 forhåndsmeldte tidligere denne uken uken, ble det også satt ny temperaturrekord for høyeste registrerte middeltemperatur i april.

UVANLIG VARMT: April var godt over gjennomsnittet varm i hele landet. Grafikk: StormGeo.
UVANLIG VARMT: April var godt over gjennomsnittet varm i hele landet. Grafikk: StormGeo.

Bergen lå lenge godt an til å ta rekorden, men endte til slutt på 9,8 grader i middeltemperatur.

– Bergen lå an til 9,9 grader i middeltemperatur, men på grunn av tåka på den aller siste dagen i april, ble det likevel «bare» 9,8 grader, sier meteorolog og vær-statistiker ved StormGeo, Roar Inge Hansen til TV 2.

De nye Norgesrekorden havner dermed i Lysebotn i Rogaland og i Svelgen i Sogn og Fjordane med middeltemperatur på 9,9 grader.

Se Roar Inge Hansens væroppsummering i faktaboksen.

I Sør-Norge var april stort sett 4 grader varmere enn normalt, men også i Nord-Norge var april uvanlig varm med omlag 3 grader høyere temperaturer enn normalen. Mange stasjoner satte ny lokale aprilrekorder, og flere værstasjoner på Vestlandet slo den gamle norske varmerekorden for middeltemperatur som var på 9,5 grader. Bergen fikk en middeltemperatur på 9,8 grader, men varmest var det i Svelgen i Sogn og Fjordane og i Lysebotn i Rogaland med hele 9,9 grader i middeltemperatur.

Både Vestlandet og østafjells opplevde uvanlig mange «nordiske sommerdager» med over 20 grader. I tillegg var april ekstrem tørr i nesten hele landet; de aller fleste steder fikk kun 10-30 % av normal nedbør. Tafjord tangerte sin gamle nedbørrekord med kun 4 millimeter gjennom hele måneden. Oslo den tørreste april siden 1997, og i Bergen den 4. tørreste siden målingene startet på 1860-tallet.

Unntakene var deler av Agderfylkene, Telemark, Troms og lengst nord i Nordland der noen stasjoner fikk litt mer nedbør enn normalt. I Sør-Norge var det stort sett knusktørt de tre første ukene, med ingen nedbør mange steder. Dette medførte stor skogbrannfare, og flere lyng og skogbranner oppstod i dagene etter Påske.

I Nord-Norge var det derimot rikelig med snø, særlig i Troms. Varierende værforhold i de nordlige fylkene, men stort sett mildt, medførte stor snøskredfare i deler av disse fylkene.

Nesten hele månedene ble preget av et nesten stasjonært høytrykk liggende sør i Norskehavet og over Midt-Skandinavia. Dette medførte at Sør-Norge stort sett fikk varme luftmasser fra øst og sørøst, tørt og i tillegg uvanlig mange penværsdager med lite skyer. Derimot tok lavtrykkene fra Atlanterhavet en nordlig bane nord av høytrykket og inn i Barentshavet og inn over Troms og Finnmark. Dette medførte en skiftende værtype i nord med stort sett sørvestlig vind, og noe nedbør.

Sør-Norge opplevde en «drømmepåske» med pent vær gjennom hele høytiden, flotte skiforhold i høyfjellet, men snøfritt i lavlandet. Derimot var værforholdene mer skiftende i Nord-Norge, og aller dårligst lengst nord i Nordland og i Troms. Finværet i Nord-Norge kom først etter at Påskehøytiden var over, og først i Nordland. Den siste uken av april ble preget av finvær i nord med temperaturer opp i 20 grader sør i Nordland med lokale varmerekorder, mens de sørligste delene av Sør-Norge fikk inn fuktigere luft fra sørøst med noe regn.

Med nær 50 mm nedbør flere steder på Sørlandet og sør i Rogaland, ble det en skikkelig rotbløyte som heldigvis tok knekken på flere skogbranner som oppstod på grunn av den langvarige tørken. Den siste uken av april var det i tillegg uvanlig varmt med «sommerlige temperaturer», nær 25 grader flere steder på Østlandet. Månedens siste dag var begynnelsen på en gradvis omlegging til en kjøligere værtype.

På Vestlandet ble store deler av flytrafikken lammet av vedvarende tåke på flyplassene fra Bergen og sørover til Rogaland.

Værekstremer:

  • Maks temp – Norge: Synopstasjoner: 24,8 grader, Nesbyen (24/4). Andre værstasjoner: 26,2 grader, Hokksund (29/4), 25,7 Gjerpen i Skien (29/4)
  • Min temp – Norge: -22,0 grader, Sandhaug på Hardangervidda (12/4). Lavlandet: -21,5 grader, Suolovuopmi på Finnmarksvidda (5/4)
  • Maks vind – Norge: Fjellet: Sørvest 27 m/s, Sluskfjellet i Hasvik i Finnmark (13/4, 21/4). Lavlandet: Vest-nordvest 26 m/s, Båtsfjord (14/4, 15/4)
  • Maks nedbør – døgn: 58,3 mm, Andøya i Nordland (23/4)
  • Maks nedbør – måned: 129 mm, Andøya i Nordland

Av: Roar Inge Hansen, StormGeo

Soltimerekord i Oslo

Sør- og Midt-Norge har hatt flest soltimer i april. På Blindern i Oslo ble det målt ny solrekord i april med 293 timer.

I Trondheim ble det registrert hele 308 soltimer, mens Bergen hadde 273 soltimer i april. I Landvik i Aust-Agder ble det mål 275 soltimer. Tjøtta i Nordland hadde 227 soltimer, Tromsø 148 og Kautokeino 205 soltimer.

De neste dagene er det imidlertid ventet snø og nattefrost blant annet i Trøndelag og på Vestlandet.

(©NTB / TV 2)