Marokko-rettsaken er utsatt til 16. mai

DREPT: Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept da de var på fjelltur i Atlasfjellene i Marokko 17. desember.
DREPT: Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept da de var på fjelltur i Atlasfjellene i Marokko 17. desember. Foto: Privat
Rettssaken mot de 24 mennene som er tiltalt etter at norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble drept i Marokko har blitt utsatt, melder Stavanger Aftenblad.

Ifølge Dagbladet startet rettsaken mot de 24 tiltalte i tingretten i byen Salé klokken 13 norsk tid.

Retten var satt i litt over en halvtime, før Stavanger Aftenblad meldte at rettsaken blir utsatt til 16. mai.

Flere forsvarere har i forkant av rettsaken varslet at det vil ble om at saken utsettes.

Utsettelsen skyldes mangel på forsvarere.

Tiltalte ankom tingretten

Ved 12-tiden kom det en oppdatering om at de tiltalte var i ferd med å bli ført inn i rettsbygningen og at forhandlingene skal starte klokken 13, ifølge Stavanger Aftenblad som er til stede.

De tiltalte ble fraktet til retten i busser fra fengselet som ligger like bak rettslokalet. Grunnen til at saken skal gå i domstolen i Salé, som er naboby til hovedstaden Rabat, skal være at de her er spesialisert på håndtering av terrorsaker.

Sikkerhetsoppbudet rundt rettsbygningen i Salé er enorm. En rekke nasjonale og internasjonale medier er tilstede. Både norske, danske, spanske og sveitsiske, ifølge Dagbladets lokale journalist.

De 24 tiltalte er delt inn i tre grupper. I den første gruppa er 15 personer tiltalt, deriblant de tre mennene om utførte drapene. I den andre gruppa er de tre personer og den siste gruppa består av seks personer.

Krever utsettelse

Grunnen til det er at flere av de 24 tiltalte mangler forsvarer, noe som er obligatorisk etter marokkansk lov.

Et annet hensyn er at fastemåneden ramadan starter mandag og kan påvirke sakens gjennomføring.

– I Marokko må alle tiltalte ha forsvarer. Det er obligatorisk. Jeg vet at tingretten har forsøkt å skaffe advokater til samtlige av de tiltalte, men at advokater ikke ønsker å påta seg oppdraget. De vil rett og slett ikke forsvare terroren, sier advokat Chawki Ajand til Stavanger Aftenblad, som er til stede i Marokko og dekker saken.

En representant fra det norske utenriksdepartementet vil være til stede når retten settes. Ingen fra familiene til Maren Ueland (28) eller danske Louisa Vesterager Jespersen (24) var til stede da de tiltalte ble ført inn i rettssalen.

Det er ikke kjent om rettssaken vil gå for åpne eller lukkede dører. Fordi tiltalen mot de 24 mennene omhandler terror har heller ikke den vært offentliggjort, skriver Aftenbladet, men innholdet er kjent.

Tiltalen skal omfatte å ha gitt sin tilslutning til en terrorhandling, for med overlegg å ha begått drap og for å ha deltatt i en terrororganisasjon.

24 tiltalte

Det er fire hovedtiltalte for selve drapene i saken. Men i alt møter 24 tiltalte i retten.

En sveitser er fra tidligere dømt til 10 års fengsel for å ha deltatt i en terrororganisasjon, å ha forsvart terror og for å ikke ha meldt fra om en kriminell handling. Han ble ikke for å ha noe med drapene å gjøre.

Ueland og Jespersen ble funnet drept i Atlas-fjellene utenfor Marrakech i Marokko den 17. desember i fjor. De to var på ferie. Begge studerte ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

De fire hovedmistenkte mennene ble pågrepet få dager senere. I en video publisert kun kort tid før drapene sverger de fire mennene troskap til IS.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook