MÅTTE STENGE: Tre butikker måtte stenge hele eller deler av butikken på grunn av manglende renhold og vedlikehold.
MÅTTE STENGE: Tre butikker måtte stenge hele eller deler av butikken på grunn av manglende renhold og vedlikehold. Foto: Mattilsynet

Tre matbutikker måtte stenge på dagen etter Mattilsynets kontroll

54 av 88 kontrollerte dagligvareforretninger måtte gjøre utbedringer etter Mattilsynets tilsyn. I tre butikker var tilstanden så alvorlig at de måtte stenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2018 gjennomførte Mattilsynet tilsyn hos 88 frittstående dagligvareforretninger i Buskerud, Vestfold, Telemark, Hedmark og Oppland.

Frittstående betyr at forretningene ikke er tilknyttet en kjede.

Resultatet ble at 54 av forretningene måtte gjøre utbedringer, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

– Bekymringsfullt

I tre av butikkene var tilstanden så alvorlig at eier fikk pålegg om å stenge hele eller deler av butikken inntil de fikk rettet opp i forholdene.

En av disse fikk i tillegg også forbud mot å omsette enkelte av matvarene i butikken.

Årsaken til at Mattilsynet påla eierne å stenge var dårlig renhold og vedlikehold av butikklokalene. «Lokalene skal holdes rene og eier må sikre at skadedyr ikke kommer inn», skriver Mattilsynet.

– Det er bekymringsfullt når skadedyr kan komme inn i lokaler der det lagres og selges matvarer. Skadedyrene, spesielt mus og rotter, kan bringe med seg smittestoffer som kan gjøre maten helseskadelig, sier seniorrådgiver Ågot Li i Mattilsynet.

SKITTENT: Slik så det ut på gulvet i en av butikkene som måtte stenge. Foto: Mattilsynet
SKITTENT: Slik så det ut på gulvet i en av butikkene som måtte stenge. Foto: Mattilsynet

Manglet norsk merking

Forbud mot å omsette matvarer ble også gitt til tre andre butikker, uten at de samtidig fikk pålegg om å stenge. Det ene tilfellet var salg av animalske matvarer som det ikke er tillatt å importere til Norge.

I de to andre tilfellene manglet dokumentasjon på sporbarhet for importerte kjøttvarer. Omsetningsforbudet ble i disse tilfellene senere opphevet da enten faktura for kjøp av kjøttet ble framlagt eller det ble dokumentert at matvarene var levert til et avfallsanlegg.

– Å kunne spore matvarer et trinn tilbake i handelskjeden er viktig for å kunne trekke tilbake matvarer der det kan være fare for helseskade. Sporbarhet er også viktig for å dokumentere at matvarene er kjøpt hos registrerte eller godkjente virksomheter i Norge, sier Ågot Li.

FOR DÅRLIG: Sukkerertenes oppbevaring var ikke tilstrekkelig. Foto: Mattilsynet
FOR DÅRLIG: Sukkerertenes oppbevaring var ikke tilstrekkelig. Foto: Mattilsynet

Mattilsynet er ikke fornøyd med at 35 av de 88 inspiserte forretningene ikke hadde merket matvarene sine på norsk.

TEIP: I en av butikkene som måtte stenge var gulvet fikset med gaffateip. Foto: Mattilsynet
TEIP: I en av butikkene som måtte stenge var gulvet fikset med gaffateip. Foto: Mattilsynet

«Merkingen skal gi informasjon om hva varen inneholder, og det er den enkelte butikkeiers ansvar å sørge for at merkingen er på norsk. De må derfor sørge for at dette er i orden før varene legges ut for salg», opplyser Mattilsynet.

Brukte tvangsmulkt

12 forretninger måtte ha bedre kontroll på temperaturen der de oppbevarer kjølevarer. Matvarer som kjøtt og fisk er lettbedervelige og må oppbevares ved rett temperatur for å ha god kvalitet i hele holdbarhetstiden.

RENHOLD: Tre butikker måtte stenge etter Mattilsynets tilsyn. I en av butikkene så det slik ut på gulvet. Foto: Mattilsynet
RENHOLD: Tre butikker måtte stenge etter Mattilsynets tilsyn. I en av butikkene så det slik ut på gulvet. Foto: Mattilsynet

– Det er ikke gode nok rutiner i forretningene når så mange som 12 fikk pålegg om å ha bedre kontroll på kjølekjeden, sier Li.

De fleste butikkeierne utførte utbedringene innen tidsfristen Mattilsynet satte, men for fire virksomheter ble det nødvendig å bruke tvangsmulkt som virkemiddel for å få forholdene i orden.

I 30 av de 88 kontrollerte butikkene var alt i orden, mens det i fire butikker kun ble påpekt eller veiledet om mindre alvorlige brudd på regelverket.