har fjernet tre tonn søppel:

Flere skrekkfunn på Mount Everest

Tre tonn søppel og fire døde kropper er hentet ned fra Mount Everest de siste ukene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mount Everest flyter over av søppel etter mange tiår med klatreekspedisjoner med mennesker fra hele verden.

Forsøplingen er så ille at verdens høyeste fjell (8 848 moh) av onde tunger har blitt kalt for «verdens høyeste søppelhaug».

De siste årene har det blitt et stadig større fokus på problemet, og i midten av april ble det igangsatt en 45 dagers aksjon for å fjerne så mye søppel som mulig.

Se video av forsøplingen fra vårt arkiv i vinduet øverst.

«Everest Cleaning Campaign» varer fra 14. april til 29. mai og har som målsetting å fjerne nesten 10.000 kilo fra ulike steder på gigantfjellet. Hittil har frivillige fjernet 3000 kilo søppel, skriver The Hindu.

– Målet vårt er å fjerne så mye søppel som mulig fra Everest for å gjenopprette fjellets prakt. Everest er ikke bare verdens krone, men vår stolthet, sa turistsjefen i Nepal, Dandu Raj Ghimire, på en pressekonferanse forrige søndag.

Skrekkfunn

Han sa videre de også vil hente ned døde kropper, dersom de finner noen.

Teamet har så langt gjort fire likfunn på det mektige fjellet.

Everest har krevd livet til nesten 300 klatrere siden det første forsøket på å bestige det i 1921.

To tredjedeler av disse er begravd under snø og is, men global oppvarming har ført til at is og snø smelter, og avdekket flere grufulle oppdagelser.

– Vi har fortløpende hentet ned klatrere som har omkommet de siste årene, men nå har flere og flere av de gamle likene begynt å dukke opp, sier tidligere president i Nepals fjellforening, Ang Tshering Sherpa til BBC.

Installerer toalett

Søppelplukkingen er ikke det eneste grepet som tas for å bedre forholdene på fjellet. Det har lenge vært et problem at menneskelig avføring skjemmer den hvite snøen.

Nå har et kinesisk ekspedisjonsselskap plassert et biologisk toalett på den tredje høyestliggende basen i Tibet.

– Toalettet gjør det enkelt å håndtere klatrernes avføring fordi det er ei tønne med søppelsekker under toalettet, sier Pema Tinley, nestleder i Tibets fjellforening, ifølge NTB.

Der blir etterlatenskapene samlet i sekker og fraktet ned fra fjellet.

Nepal har tidligere innført et søppelgebyr på 4000 dollar per ekspedisjon. For å få pengene tilbake, må hver klatrer ta med seg minst åtte kilo søppel ned fra fjellet.

På den tibetanske siden må klatrerne ta med seg minst like mye søppel ned. For hver kilo som mangler må de ut med 100 dollar i gebyr.

Det er ventet at minst 500 utenlandske klatrere og 1000 medhjelpere vil besøke de høyeste campene på fjellet i løpet av sesongen.