I mange år har tendensen vært klar: Stadig færre dødsulykker på norske veier. Men så langt i år går det motsatt vei, med særlig stygge tall i april.
I mange år har tendensen vært klar: Stadig færre dødsulykker på norske veier. Men så langt i år går det motsatt vei, med særlig stygge tall i april. Foto: Scanpix

Verste ulykkesmåned i trafikken på ti år

Mange ulykker skyldes høy fart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

April ble en dyster måned for trafikksikkerheten her til lands. Hele 14 personer mistet livet i trafikken i april. Dette er seks flere enn i samme måned i fjor og det høyeste antallet omkomne i april siden 2009.

Ulykkesstatistikken for 2019 viser 31 omkomne så langt. Dette er en økning på syv dødsfall i trafikken, sammenlignet med fjoråret.

Her har tendensen i mange år vært nedadgående. Men 2019 bryter med dette.

Hos Trygg Trafikk er man naturligvis ikke tilfreds med det som har skjedd til nå i år:

Verste på ti år

– Årets fire første måneder viser en økning i antall trafikkdrepte og vi har nettopp hatt den verste aprilmåneden på over ti år. Utviklingen går i feil retning og selv om de siste to årene ga en solid nedgang i antall personer som mistet livet i trafikken, trenger vi å se at den positive trenden fortsetter i årene som kommer, skal vi nå de nasjonale målene.

– Bilførere, syklister, MC-førere og andre trafikanter må ta bedre vare på seg selv og andre, sier Bård Morten Johansen som er seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Han understreker likevel at det over tid er god nedgang i antall ulykker.

Nytt EU-krav skal avverge elbil-ulykker

Utrykningspolitiet var ikke veldig fornøyd med hvordan mange kjørte under årets påske-utfart. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Utrykningspolitiet var ikke veldig fornøyd med hvordan mange kjørte under årets påske-utfart. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Høy fart

– Fart er en av de fremste faktorene til trafikkulykker, forklarer Johansen.

– Så sent som i påsken uttrykte Utrykningspolitiet skuffelse flere steder over folks oppførsel i trafikken, til tross for varslede kontroller.

– I fire av ti dødsulykker er for høy fart en medvirkende faktor til ulykken. Politiske og administrative tiltak som hyppigere fartskontroller, redusert hastighet ved særlig en del fylkesveier og bruk av strekningsmåling av fart er tiltak som vil bidra positivt. Men å holde fartsgrensen er det enkleste og mest effektive vi som enkeltpersoner kan gjøre for å kjøre trygt og bidra til en positiv utvikling, sier Johansen, i en pressemelding.

Bilen høres nesten ut som et tog – vet du hva det kan skyldes?

Går ut over fotgjengerne

Av de omkomne i april var seks bilsjåfører, en bilpassasjer, tre MC-førere, en syklist og tre fotgjengere. På årsbasis viser ulykkestallene en økning blant fotgjengere – tre flere enn ved samme tid i fjor.

– At fotgjengere blir ofre i trafikken er alltid tragisk. Både sjåfører og fotgjengerne selv må være bevisste og oppmerksomme på hvor utsatt denne gruppen er i møtet med biltrafikk. I møtet med en bil, er det alltid fotgjengeren det går ut over, avslutter Johansen.

LES MER: Men denne bilen har de klart noe ganske utrolig

Krise-resultat: Her ble det null stjerner i krasjtest