APELL: Sylvi Listhaug holdt apell i Drammen onsdag.
APELL: Sylvi Listhaug holdt apell i Drammen onsdag. Foto: Pedersen, Terje

Listhaug om klimastreikende ungdom:

– Tror mange foreldre er blitt forundra

DRAMMEN (TV 2): Frp-nestleder Sylvi Listhaug oppfordrer foreldre til å snakke med barna deres om «hvor viktig oljenæringen er».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sa hun i sin 1. mai-tale i Drammen.

Hun åpnet talen med å sende en varm hilsen til de som jobber i oljenæringen.

– Rett opp ryggen, vær stolt. Ikke bry dere om mobbingen fra venstresiden som vil legge ned den viktigste næringen i Norge, sa Listhaug.

Videre gikk Listhaug til angrep på Arbeiderpartiets oljevedtak på landsmøtet og snakket om klimastreikende barn og ungdom.

– Det dramatiske nye er at Arbeiderpartiet har snudd fra å være et parti som er med i industrien har de latt seg få styre av ytterligere krefter på venstresiden, sa Listhaug og viste til Ap-vedtaket om å gå imot konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Gir du miljøbevegelsen lillefingeren så tar de hele hånda, la hun til.

Forundrede foreldre

Listhaug oppfordret foreldre til å snakke med barna «om hvor viktig oljenæringen er».

– I forbindelse med klimademonstrasjonen som mange unge har et engasjement for, og det er flott, tror jeg mange foreldre er blitt forundra når barna kommer hjem og har fortalt om hvordan de ser på verden. De sier vi må legge ned oljenæringen uten å si hvilke konsekvenser det vil føre til. Derfor er det viktig at vi forklarer barna hvorfor oljenæringen er viktig, og det tragiske er at dette må vi fortelle til voksne politikere som rett og slett er på ville veier, sa Frp-nestlederen.

I mars streiket ungdom for klima over 72 ulike steder i Norge.

– Faktum er at om Norge stenger oljekrana vil det ikke bli produsert en dråpe mindre olje, rett og slett fordi verden trenger olje. Men de som skal produsere oljen er gjerne land som forurenserer mer under produksjonen. Derfor er det dumt for verdens miljø om Norge slutter å produsere Norge, sa Listhaug.

– Dette er for å kjempe for miljø, velferdsmodellen og levende distrikt, sa hun til applaus fra de fremmøtte.

Trond Giske: – Veldig rart

Stortingsrepresentant Trond Giske, som holdt apell i Holtålen kommune i Trøndelag, reagerer på Listhaugs utspill om klimastreikende ungdom.

– Jeg synes det er veldig rart at en toppolitiker beklager seg over ungdoms sitt politiske engasjement. Det er helt greit at vi ikke alltid er enig med det ungdommen mener. Det er ungdommens rett til å være kanskje litt mer kategorisk og litt mindre kompromissvillig, men det trengs fordi klimatrusselen er enorm. Det er fantastisk at vi har en ungdomgenerasjon som er pådrivere og idealistisk, sier Giske til TV 2.

Bompenge-trøbbel

Frp-nestlederen sa under talen at Frp vet at mange er misfornøyd med bompenge-innsatsen deres i regjering.

– Begeret er fullt. Mange er misfornøyd, det vet vi, også med det Frp har gjort i regjering.

Mens Frp har sittet i regjering siden 2013, har det oppstått et bompenge-opprør landet rundt.

Antallet bomstasjoner i Norge har økt kraftig de siste årene.

– Dessverre er det et faktum at Frp har stått alene i mange år. Jeg har en beskjed til de andre partiene: Nå er det nok. Nå må dere våkne. Nå må vanlige folk må slutte og bli pisket og plaget med bompenger som går utover familieøkonomien. Nå må flere bli imot bompenger, sa hun.

Listhaug mener bilister flere steder i Norge betaler for smalere og dårligere veier.

– Det er ikke rart at bilistene er rasende. Enkelte steder betaler man bompenger for å få smalere veier og dårligere veier, men finansierer sykkelstier, gangveier og kollektivtrafikk. Bilistene skal ikke være alles melkeku. Billistene skal betale for vei.

I 2019 setter Norge ny rekord i bompenger når myndighetene krever inn 13 milliarder i bompenger, ifølge beregninger fra Statens vegvesen.

– Ikke negativt om bilbruken reduseres

På spørsmål fra TV 2 om bilbruken bør begrenses i Norge, svarer Listhaug:

– Folk må få bruke bilen uansett inntekt.

– Så vi skal i ikke redusere bilbruken?

– Vi mener folk må bestemme selv om de skal bruke bilen, så er det fint om det finnes gode kollektivløsninger, men vi kan ikke drive å tvinge folk til å kjøre fordi det er for dyrt.

– Men hva mener du, bør bilbruken ned eller ikke?

– Det styres av hva folk ønsker, svarer Listhaug.

– Så du mener ikke at bilbruken skal reduseres?

– Det er ikke negativt, men det må skje ved at folk har et alternativ, men samtidig at man kan bruke bilen hvis det ikke nytter å bruke kollektivt, svarer Listhaug.