OL-vinner tvinges til medisinering for å konkurrere som kvinne

Friidrettsutøveren Caster Semenya tapte sin sak mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Caster Semenya har vært en av verdens mest dominerende utøvere på mellomdistanse de siste årene. . Foto: Ibraheem Al Omari
Caster Semenya har vært en av verdens mest dominerende utøvere på mellomdistanse de siste årene. . Foto: Ibraheem Al Omari

Den sørafrikanske mellomdistanseløperen gikk til kamp mot IAAFs nye regler om at kvinnelige idrettsutøvere med naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisiner for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

Dette gjelder distanser fra 400 meter til 10 000 meter, skriver BBC.

I slutten av februar var hun på en uke lang høring hos idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

Onsdag ble det klart at Semenya ikke blir hørt. CAS ga medhold til IAAF.

Caster Semenya er diagnostisert med hyperandrogenisme (DSD), hvilket innebærer et naturlig forhøyet testosteronnivå i kroppen. Friidrettsprofilen måtte etter friidretts-VM i 2009 underkaste seg kjønnstester og fikk først etter en lang prosess klarsignal for å konkurrere igjen som kvinne.

Semenya tar til Instagram

Da det i juni i fjor ble klart at saken skulle opp i CAS, ble Semenya svært skuffet.

– Jeg ønsker bare å løpe naturlig, slik jeg ble født. Det er ikke rettferdig å bli fortalt at jeg må forandre meg. Det er ikke rettferdig at folk spiller spørsmål ved hvem jeg er, sa 28-åringen, og slo fast:

– Jeg er Mokgadi Caster Semenya. Jeg er kvinne og jeg er hurtig.

Etter domsavsigelsen lar Semenya følgerne sine i sosiale medier lese mellom linjene.

«Noen ganger er det best å reagere uten noen reaksjon», skriver sør-afrikaneren på Instagram.

Professor kritisk til regelen

Ifølge dansk TV 2 ligger kvinners testosteronnivå normalt mellom 0,12 til 1,79 nanomol per liter blod. Herrenes ligger typisk mellom 7,7 og 29,4 nanomol. Kvinner med Semenyas diagnose ligger nærmere herrenes nivå, skriver kanalen.

Det må nå kunne dokumenteres et nivå på under fem nanomol per liter.

Den danske etikkprofessoren Thomas Søbirk Petersen er kritisk til IAAFs regelendring. Forbundets argument er at de vil skape en jevnere konkurranse.

– Her vil de presse folk til å ta medisin, bare fordi de er født genetisk unike. Det er jo ikke noe de kan noe for. Hvorfor skal vi straffe dem for at de er født på den måten? Vi aksepterer jo allerede i sport at folk kan skille seg ut genetisk, sier Petersen til dansk TV 2.

– Det er jo ikke slik at vi sager av beinene på basketballspillere eller høydehoppere, eller at vi sier til folk som er veldig muskuløse at de skal ned på et normalt nivå rent muskelmessig, fortsetter etikkprofessoren.

IAAFs nye regler på området skulle vært innført fra november i fjor, men ble utsatt på grunn av CAS-behandlingen.

– Diskriminerende

CAS erkjenner at reglene for personer med DSD er diskriminerende, men konkluderer med at den er «nødvendig, rimelig og forholdsmessig» for å beskytte «integriteten til kvinnelige utøvere», skriver BBC.

Ifølge den britiske statskanalen har CAS uttrykt bekymring rundt flere punkter i IAAFs nå godkjente regelverk, deriblant:

At atleter kan overstige testosteronsgrensen uten at det er deres intensjon.

Hvor stor fordel testosteronnivåene gir utøvere som konkurrerer i lengre distanser enn 1500 meter.

Semenya har de siste årene vært en av verdens mest dominerende løpere på mellomdistanse. To OL-gull og tre VM-gull på 800 meter, samt OL-bronse på 1500 meter, er fasiten.

(©NTB/TV 2 Sporten)

Mer innhold fra TV 2