Ådne (22) og kjæresten ble stoppet ved gaten – fikk gebyr på 1300 kroner av Norwegian

TV 2 hjelper deg: Selv om koffertene deres er innenfor målene til Norwegian, fikk studenten Ådne Nystuen (22) og kjæresten tilsammen 1300 kroner i gebyr av flyselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var en veldig sur start på ferien. Vi følte oss nesten ranet da vi gikk om bord på flyet, for vi mener vi fulgte reglene men ble straffet likevel, sier Ådne Nystuen.

Se TV 2 hjelper deg på TV 2 Sumo nå

Det var på en reise fra Oslo til Krakow at de to studentene ble stoppet av tre menn som utførte stikkprøver av håndbagasje i gaten.

Selv om begge har kofferter som skal være innenfor håndbagasjemålene Norwegian og flere andre flyselskaper opererer med, fikk de et gebyr på 650 kroner hver. Ifølge studentene ble de bøtelagt fordi kontrolløren mente koffertene var for store.

Sparer på bagasjen

Samboerparet studerer i Trondheim, men siden begge er fra Moss reiser de ofte fra Værnes lufthavn til Oslo. Også når de skal til utlandet, reiser de gjerne først til Oslo og videre derfra.

– Dermed er det mye å spare på å sjekke inn færreste mulig kofferter, og som studenter kommer de ekstra kronene godt med. Vi vet godt at vi ikke skal ha med masse ekstra som tax-free poser og utstyr, sier Nystuen.

Norwegians billett tillot håndbagasje på maks 55x40x23 cm og en liten ekstra eiendel på til sammen maksimalt 10 kilo.

Studentene hadde sjekket inn en stor koffert på deling da de ble stoppet i kontroll. Alt de hadde var derfor en koffert hver, og en liten håndveske.

Norwegian tillater en bagasje på maks 55x40x23 cm. Derfor reagerer Ådne Nystuen på at kofferten hans ble bøtelagt fordi den var
Norwegian tillater en bagasje på maks 55x40x23 cm. Derfor reagerer Ådne Nystuen på at kofferten hans ble bøtelagt fordi den var "for stor". Foto: TV 2 hjelper deg

Ingen diskusjon

– Fordi glidelåsen på frontlommen på kofferten min ikke var helt igjen skled den ikke rett ned i beholderen som måler størrelsen. Da var det ingen diskusjon og bare å dra kortet, selv om jeg viste kontrolløren at kofferten faktisk er mange centimeter under maksmålene så snart jeg dro igjen glidelåsen, forklarer studenten.

Samboeren hans reiste med en kabinkoffert laget for å passe målene som Norwegian og flere andre flyselskaper opererer med, og den skled rett ned i formen. Likevel fikk også hun gebyr.

– Han sa «den er for stor», så da må han ha siktet til at håndtaket stikker en centimeter eller to opp. Når man står mellom gaten og flyet med folk bak seg føler man seg presset til å betale, sier Nystuen.

Hjalp ikke å klage

Begge studentene sendte hver sin klage til Norwegians kundeservice i etterkant, blant annet med bilder av kofferten med målebånd for å bevise størrelsen.

– Vi fikk ganske like standardsvar om at det var nødvendig med stikkprøver. Men at koffertene var innenfor målene, adresserte de ikke i det hele tatt, og pengene kunne vi ikke få igjen, sier han.

Da de klaget på beslutningen, ba Norwegian dem om å ta kontakt med Transportklagenemnda.

Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet forstår studentenes frustrasjon.

– Hvis du har en kabinkoffert, og du likevel blir stoppet i kontroll og får gebyr selv om den er innenfor målene til selskapet, ville jeg kontaktet flyselskapet i ettertid og krevd den summen tilbake, sier han.

Totale mengden viktig

Ifølge Norwegian har de begynt med stikkprøver på grunn av et økende problem med at passasjerene tar med seg for mye håndbagasje.

– Det er svært viktig at passasjerene overholder bagasjereglene så vi kan unngå forsinkelser og sikre en best mulig reise for alle våre passasjerer, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss.

Kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss i Norwegian sier det er svært viktig at folk ikke tar med seg for mye håndbagasje.
Kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss i Norwegian sier det er svært viktig at folk ikke tar med seg for mye håndbagasje. Foto: TV 2 hjelper deg

– Hvis du har med tax-free poser eller stapper kofferten for full, hjelper det ikke at kofferten er innenfor målene. Det er den totale mengden og vekten som gjelder.

Næss mener det er vanskelig å si hva som egentlig skjedde med studentene fordi episoden er over to måneder siden og de har tusenvis av reisende.

– Våre samarbeidspartnere på flyplassen vurderte det slik at studentene totalt sett hadde med seg for mye håndbagasje. Men fordi vi ikke helt kommer til bunns i hva som skjedde, har vi nå valgt å betale tilbake gebyret, sier Næss.

Ådne Nystuen er glad for at de fikk pengene tilbake, men er usikker på hva de skal reise med som håndbagasje fremover. Kabinkofferten lar de stå igjen hjemme.