Vertonghen fikk fortsette etter stygg smell - sekunder senere klarte han ikke å stå oppreist

– Ikke til å tro at han ble sluppet inn på banen, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen etter hodeskaden til Jan Vertonghen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tottenham får kritikk av TV 2s fotballeksperter for å ha latt Jan Vertonghen (32) slippe ut igjen på banen etter smellen mot hodet i den første omgangen mot Ajax.

Belgieren måtte ta telling etter et knallhardt sammenstøt med Ajax-keeper André Onana og Spurs-lagkompis Toby Alderweireld like før pause i den første omgangen.

Vertonghen fikk lappet sammen et kutt på nesen før han drøyt seks minutter senere ble sluppet tilbake på banen. Da hadde dommer Mateu Lahoz sjekket med Tottenhams legeteam at Vertonghen var i form til å fortsette. Den spanske pipeblåseren ble møtt med et nikk, og Vertonghen entret igjen gresset.

Men noen sekunder senere løftet Vertonghen armen og forlot banen. Ved sidelinjen trengte en tydelig uvell Vertonghen hjelp for å holde seg oppreist før han ble ført inn mot garderobeområdet.

– At han slippes inn på banen igjen uten at legen stopper han er ikke til å tro. For dette har det vært et veldig stort fokus på de siste årene. Samtidig er det jo ikke lett for en lege å holde igjen en såpass viktig spiller som helt sikkert selv sier at han føler seg fin. Men når man så hvordan Vertonghen trengte hjelp av banen bare sekunder etter, skulle han selvfølgelig aldri vært sendt ut på banen igjen, sier Jesper Mathisen, som får støtte av ekspertkollega Brede Hangeland.

– At han kom inn på banen igjen er en komplett skandale. Legen har all autoritet, og han skal ta vare på spillernes helse og ikke på noen som helst måte inngå kompromisser. Samme hvor mange skader man har, sier Hangeland.

Tottenham-manager Mauricio Pochettino forklarer at det var klubbens medisinske personell å la Vertonghen fortsette kampen.

– Jeg var ikke involvert. Det medisinske personellet fulgte protokollen og regelverket. Det er de som har kontroll på det, sier Pochettino, som er klar på at han aldri ville nektet å bytte dersom det var den umiddelbare konklusjonen til helsepersonellet.

– Der og da er du fokusert på kampen. Det er vanskelig å tenke for mye på det. I det øyeblikket må du la det medisinske apparatet gjøre sin jobb. Selvfølgelig var jeg bekymret, og det er normalt. Det viktigste var helsen til spilleren. Det var lagene som bestemte. Jeg var ikke involvert i om han skulle byttes eller ikke. Hadde de bedt om å bytte, hadde jeg gjort det. Jeg hører hva dem har å si og tar en avgjørelse på det, sier argentineren.

Ifølge den belgiske fotballjournalisten Kristof Terreur sier Vertonghen at ingenting er brukket, og at han ikke har en hjernerystelse. Midtstopperen forlot stadionet via pressesonen og skal ha ytret at han har det bra.

– Vertonghen passerte alle tester for hjernerystelse. Flere tester i morgen, skriver Terreur.

Se video av hendelsen øverst på siden!

– Motbydelig. Patetisk

Hendelsen vil uten tvil få debatten rundt hodeskader i fotballen til å blusse opp igjen. ESPN-ekspert og tidligere fotballspiller Taylor Twellmann måtte selv legge opp på grunn av en rekke hjernerystelser. Han slakter Spurs' støtteapparat for avgjørelsen.

– Vertonghen skulle ikke under noen omstendigheter fått lov til å slippe tilbake inn på banben. Motbydelig. Patetisk av Tottenhams medisinske apparat, skriver Twellmann i en Twitter-melding.

Det er foreløpig ikke kjent om Vertonghen settes ut av spill. Til helgen står Bournemouth for tur i en viktig kamp i Premier League.

– Jeg har ikke sett til ham etter at han gikk av. Vi kommer til å gjøre undersøkelser de neste dagene, så får vi se, sier Tottenham-manager Mauricio Pochettino til BT Sport etter kampen.

Ajax-trener Erik ten Hag var i diskusjoner med dommeren da Vertonghen ble støttet av banen. Han nekter for at det hadde noe med midtstopperens skade å gjøre.

– Nei, det er Tottenhams avgjørelse, var det kontante svaret til Ajax-treneren på pressekonferansen etter kampen.

Ajax tok første stikk i semifinalen mot Tottenham etter Donny van de Beeks scoring i den første omgang. Returoppgjøret spilles i Amsterdam om én uke.