Et pansret kjøretøy skal også ha kjørt inn i en gruppe demonstranter i forbindelse med opptøyene.
Et pansret kjøretøy skal også ha kjørt inn i en gruppe demonstranter i forbindelse med opptøyene. Foto: Carlos Garcia Rawlins

Sammenstøt i Caracas – soldat såret av skudd

En soldat lojal overfor president Nicolás Maduro er såret etter å ha blitt truffet av skudd i sammenstøt i Venezuelas hovedstad Caracas, ifølge regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opplysningen kommer fra forsvarsminister Vladimir Padrino etter at opposisjonsleder Juan Guaidó sa soldater hadde sluttet seg til hans kamp for å fjerne Maduro fra makten.

– Jeg fordømmer voldshandlingen der oberst Yerzon Jimenez Baez var offeret … såret av en kule i halsen, skrev Padrino på Twitter tirsdag ettermiddag.

Han la til at han holder «opposisjonens politiske lederskap» ansvarlig for skytingen, som ifølge Padrino fant sted utenfor militærbasen La Carlota i Caracas der Guaidós tilhengere demonstrerte mot Maduro.

Kjørte inn i folkemengde

Et pansret kjøretøy skal også ha kjørt inn i en gruppe demonstranter i forbindelse med opptøyene.

Kjøretøyet, som skal tilhøre nasjonalgarden, ankom en demonstrasjon sammen med minst tre tilsvarende kjøretøy. Kjøretøyet kjører over en midtrabatt og rett inn i folkemengden.

En direktesending på fjernsynskanalen TN24 viser at demonstranter kaster en brannbombe mot kjøretøyet.

Kjøretøyet svarer med å bruke vannkanon for å slukke flammene, snur og kjører unna folkemengden, ifølge opptak som er lagt ut på Twitter.

Skuddveksling

Tidligere på dagen ble det hørt skyting nær et møte som opposisjonsleder Juan Guaidós holdt ved den militære flybasen La Carlota i hovedstaden.

Øyenvitner fortalte da ifølge nyhetsbyrået Reuters at menn i militæruniformer som var på stedet med Guaidó, og militære som støtter president Nicolás Maduro, skjøt mot hverandre.

Nærmere detaljer rundt hendelsen er ikke kjent.

Senere tirsdag forelå det fortsatt ingen nærmere detaljer om hendelsen. Bilder på BBC viser at Guaidó holder nok et massemøte i en annen del av byen. Det er mange folk i gatene, og situasjonen er uoversiktlig.

Tidligere på dagen offentliggjorde Guaidó en video med seg selv, omgitt av det som ser ut til å være flere tungt bevæpnede regjeringssoldater og med opposisjonslederen Leopoldo López bak seg, angivelig filmet nær flybasen ved daggry.

Han varslet der på nytt at en reell maktovertakelse er nær forestående.

Tåregass

Voldsomme opptøyer i Venezuelas hovedstad Caracas tirsdag.
Voldsomme opptøyer i Venezuelas hovedstad Caracas tirsdag. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters

35-åringen oppfordret videre venezuelanere til å møte fram ved flybasen for å vise sin støtte, men ikke lenge etterpå kom det meldinger om bruk av tåregass fra området.

– Venezuelas folk har tatt et initiativ for å få slutt på denne tilraningen av makt, het det i en Twitter-melding fra Guaidó kort tid etter.

– Jeg møter nå de største militære enhetene i våre væpnede styrker og innleder sluttfasen i Operasjon frihet, skriver han videre.

Guaidó oppfordrer de som tar til gatene, til å være ikke-voldelige.

Lopez, som har sittet i husarrest i Caracas siden 2017, skriver i en Twitter-melding at han «er reddet» av de militære og ber venezuelanerne gå ut i gatene og demonstrere på fredelig vis.

En demonstrant beveger seg foran en brennende buss, mens mens han holder en stein.
En demonstrant beveger seg foran en brennende buss, mens mens han holder en stein. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters

– Forrædere

Venezuelas informasjonsminister Jorge Rodriguez skriver på Twitter at president Nicolas Maduros regjering står overfor «et lite kuppforsøk», ledet av forrædere i hæren og støttet av opposisjonelle på høyresiden.

Ifølge The Guardians reporter i Colombia forbereder nå eks-soldater som har flyktet til Colombia seg på å reise tilbake til Venezuela for å kjempe.

– Vi venter på ordre fra vår president, Juan Guaidó, sier to soldater til avisen.

Rundt 1000 soldater fra Venezuela har reist til Colombia de siste to månedene, ifølge Colombianske immigrasjonsmyndigheter.