GODE MINNER: Alexander Kristoff har gjort det til vane å vinne Eschborn-Frankfurt. Her fra premieseremonien i fjor, da han vant foran Michael Matthews (venstre) og Oliver Naesen (høyre). Foto: AFP PHOTO / dpa / Fabian Sommer / Germany OUT.
GODE MINNER: Alexander Kristoff har gjort det til vane å vinne Eschborn-Frankfurt. Her fra premieseremonien i fjor, da han vant foran Michael Matthews (venstre) og Oliver Naesen (høyre). Foto: AFP PHOTO / dpa / Fabian Sommer / Germany OUT.

Kristoff vil sette utilnærmelig rekord

Alexander Kristoff har vunnet Eschborn-Frankfurt fire ganger på rad. Vinner han på onsdag, blir han historisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se endagsrittet Eschborn-Frankfurt på TV 2 Sport 2 og Sumo fra 12:00 onsdag 1.mai

– Det ville vært kult å sette den rekorden. Det er ikke sikkert at det vil skje igjen med det aller første.

Alexander Kristoff har fått med seg det store samtaletemaet i Frankfurt dagen før rittet: vinner han, vil han bli den første rytteren som har vunnet et såkalt WorldTour-ritt fem ganger på rad.

WorldTouren, som er sykkelsportens svar på en verdenscup, ble etablert i 2005, og ingen har maktet å vinne et av rittene på kalenderen fem ganger på rad.

– Ganske god følelse

Flere, blant andre Marcel Kittel og Alejandro Valverde, har vunnet et WorldTour-ritt fem ganger (henholdsvis Scheldeprijs og Flèche Wallonne), men ingen har vunnet fem på rappen.

Etter en påskeferie på hytta, hvor det blant annet ble tid til å stå på snowboard, er det en optimistisk Kristoff som stiller til start i forstaden Eschborn formiddag 1.mai.

– Jeg føler meg ganske bra. Jeg har trent bra den siste uken etter påske. Så jeg har en ganske god følelse. Man vet aldri hvordan man står i dette løpet, men det har jo pleid å gå ganske bra. Jeg håper på seier igjen på onsdag, men det er kanskje litt mye å forvente seier fem år på rad, sier han.

– Har du troa?

– Jeg har troa. Jeg har vunnet før og dårligst vært nummer fem. Det var første gang jeg kjørte løpet. Det er et løp som passer meg. Det er det ingen tvil om.

– Som regel taper man sykkelritt

Statistikken og historien er absolutt på Kristoffs side, men det mangler ikke på utfordrere.

John Degenkolb (Trek-Segafredo), Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), Phil Bauhaus (Bahrain-Merida), André Greipel (Arkea-Samsic) og Nils Politt (Katusha) er noen av seiershåpene til hjemmepublikummet. I tillegg finner man navn som Michael Matthews (Team Sunweb), Oliver Naesen (Ag2r), Davide Cimolai (Israel Cycling Academy) og Matej Mohoric (Bahrain-Merida) på startlisten.

– Jeg føler ikke jeg er den største favoritten – det er mange som kan vinne her. Mange store navn. Michael Matthews kommer rett fra Ardenner-klassikerne og forsøkte å vinne her i fjor. John Degenkolb er her. Han er på hjemmebane og har vunnet rittet før… Det er mange som kan vinne, og jeg tipper tyskerne er motiverte. Nils Politt, for eksempel, som kjørte veldig bra i klassikerne. Det blir nok et hardt kjør, sier Kristoff.

Nordmannen får med seg landsmennene Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen, og August Jensen (Israel Cycling Academy) og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) gjør at det totalt er fem nordmenn på start.

– Jeg kan ikke forvente å vinne. Som regel taper man jo sykkelritt. Man stiller til start i mange ritt i løpet av et år, og man pleier jo ikke å vinne. Men jeg har jo gjort det her her, da. Jeg trives veldig godt med løypa, og det passer meg veldig bra. Men det er helt på grensa om jeg klarer å henge med. Jeg har jo nesten falt av hver eneste gang jeg har vunnet, men klart å komme meg tilbake, så det kommer an på hvordan det blir kjørt. Nivået er jo høyere nå enn det har vært de siste årene.

– De ønsker seg sikkert en tysk vinner

Løypa i årets utgave er ikke markant annerledes enn fjorårets, bortsett fra at arrangøren har valgt å kutte nesten tre mil av traséen.

For en rytter som kanskje trives best når kilometertelleren bikker 250 kilometer, er ikke det nødvendigvis godt nytt.

– De har kuttet litt ned på løypa. De har vel fått med seg at jeg liker litt lange løp! Det er sikkert gøy for en arrangør med en ny vinner av og til. De ønsker seg sikkert en tysk vinner, sier han.

Den stupbratte bakken som har definert rittet i en årrekke, Mammolshainer, skal i år som i fjor bestiges fire ganger. Totalt er det åtte kategoriserte stigninger på menyen i et ritt hvor flere nordmenn har markert seg opp gjennom årene.

Dag Otto Lauritzen vant rittet tilbake i 1987, og både Kurt Asle Arvesen (2007) og Jostein Wilmann (1982) har en andreplass å vise til.