SLUTT: Etter over 500 kamper for moderklubben Vålerenga velger Brede Csiszar å avslutte karriéren som hockeyspiller.
SLUTT: Etter over 500 kamper for moderklubben Vålerenga velger Brede Csiszar å avslutte karriéren som hockeyspiller. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.

Vålerenga-bauta legger opp: – Han har betydd enormt mye

Brede Csiszar (32) legger skøytene på hylla etter 14 sesonger og over 500 kamper for Vålerenga.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar ble Brede Frettem Csiszar hyllet for 500 kamper i Vålerenga-trøyen, og 32-åringen kan se tilbake på to NM-gull og fem seriegull med klubben fra Oslo-Øst.

Nå forlater han likevel hockeygarderoben for en yrkeskarriére utenfor idretten.

– Jeg er stolt over å ha fått være i favorittklubben min hele karriéren. Samtidig ser jeg frem til å satse hundre prosent på en yrkeskarriére nå, og føler at det er det riktige for meg, sier Csiszar til TV 2.

32-åringen har hele 14 sesonger for A-laget til Vålerenga.

– Betydd enormt mye

Tidligere trener, og nåværende sportssjef, Espen "Shampo" Knutsen sier det er tungt for Vålerenga at Csiszar nå gir seg.

– Det var litt overraskende, men vi var klar over at det kunne skje. Brede fortalte det til meg nå tidligere i dag, og det er selvfølgelig veldig synd for Vålerenga. Brede var veldig god denne sesongen, og har vært en fantastisk fyr å ha i garderoben. Samtidig skjønner jeg han veldig godt, og det sa jeg til han. Det kommer et liv etter idretten også, sier Shampo til TV 2.

– Csiszar har jo vært i Vålerenga hele karriéren. Hva har han betydd for klubben?

– Han har betydd enormt mye, og har egentlig vært den største profilen vi har. Han har alltid vært fantastisk fin med nye lagkamerater, og er godt likt av alle. Det finnes ikke et negativt ord å si om han. Samtidig har han alltid satt Vålerenga først. Den lojaliteten er det ikke så ofte du finner lenger, påkeker han.

På deres egne sider skriver klubben blant annet;

"Vi i Vålerenga ishockey ønsker å takke Brede for alle de årene han har ikledd seg den kongeblå Vålerengadrakta, med stolthet og respekt for hva det innebærer å være en Vålerengagutt. Brede har vært en god og lojal klubbspiller, og en enda bedre lagkamerat."

– Et stort tap

TV 2s ishockeyekspert Erik Follestad Johansen var lagkamerat med Csiszar i fire sesonger.

– Han har hatt en strålende karriere i Vålerenga, og vært en av bærebjelkene i laget. For meg var han en fantastisk kaptein da jeg var i klubben, og selv om han ikke har vært kaptein de to siste sesongene har han likevel vært det for gutta på laget. Så det er et stort tap for Vålerenga å miste han, både på og utenfor isen, sier han.

Follestad Johansen la selv opp i 2016, og vet hvordan det er å skulle fortelle lagkameratene at et epoke er over.

– For meg var det tøft, og for han som er Vålerenga tvers gjennom kan jeg se for meg at det var en veldig tung beskjed å gi. Jeg har snakket med noen av lagkameratene hans som selvfølgelig syns det er kjipt, men som respekterer valget og er glad på hans vegne, understreker han.