Molde 20190428.
Eliteserien fotball 2019: Molde - Rosenborg (3-0). Rosenborgs trener Eirik Horneland like før avspark i eliteseriekampen i fotball mellom Molde og Rosenborg på Aker Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Molde 20190428. Eliteserien fotball 2019: Molde - Rosenborg (3-0). Rosenborgs trener Eirik Horneland like før avspark i eliteseriekampen i fotball mellom Molde og Rosenborg på Aker Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Horneland innrømmer: – Ikke smart sagt av meg

Horneland innrømmer uheldig uttalelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvor kommer du fra, VG? spør Alexander Søderlund idet han kommer ut i pressesonen etter tirsdagens Rosenborg-trening.

– Nei, Dagbladet. Får vi noen ord?

– Nei, jeg boikotter Dagbladet, svarer Søderlund bestemt.

Før han bryter ut i et smil og viser at humøret ikke har forsvunnet helt på Lerkendal, tross medieoppslag om Eurosport-boikott og den verste sesongstarten noensinne.

Møter 4. divisjonslag
Rosenborg ligger helt sist på eliteserietabellen med to poeng på fem kamper. I morgen venter 4. divisjonslaget Rørvik i 1. runde av cupen.

Og selv om styreleder Ivar Koteng i fjor høst snakket om «femtedivisjonsnivå» på det Rosenborg leverte i cupsemifinalen mot Start, bør det være brukbare muligheter for en ålreit opplevelse for en spillergruppe med frynsete selvtillit.

– Sesongstarten går på selvtilliten løs, og beste medisin er bare å vinne. Forhåpentligvis får vi en fin opplevelse mot Rørvik, putter en del mål, og så skal vi gå i strupen på Sarpsborg 08 til helga. De har heller ikke fått noen flying start, sier Pål André Helland.

Han påpeker at «det er mer presse her nå enn etter cupfinalen», der VG, Dagbladet, TV 2 og Adresseavisen har tatt oppstilling utenfor garderoben på Lerkendal.

Helland var en av de krasseste kritikerne da Kåre ingebrigtsen fikk sparken i fjor. I en sms til den avsatte treneren skrev han at spillerne skulle ”velte det jævla styret”. Og selv om det kanskje ikke er annet å forvente enn at 29-åringen svarer kontant ”ja” på spørsmålet om spillergruppa nå står bak trener Eirik Horneland, insisterer Helland på at han virkelig mener det.

– Har ikke historien vist at det ofte blir en utfordring når en umerittert trener kommer inn i en stor klubb og skal fortelle seiersvante spillere hvordan tingene skal gjøres?

– Jeg synes Eirik står veldig rakrygget. Vi skal ikke bli historieløse, heller. De to trenerne som har hatt mest suksess i Rosenborg-historien har kommet fra mindre jobber. En var assistenttrener i Viking (Ingebrigtsen) og han andre kom fra Moss (Eggen). Det er mulig å få til noe selv om man kommer fra mindre klubber, svarer Helland.

Så hører det med til historien at Nils Arne Eggen nettopp hadde vunnet serien med Moss før han kom til Rosenborg…

– Sier av og til dumme ting
Eirik Horneland vet selv at han lever farlig om ikke resultatene bedres veldig kjapt. Og han utstrålte ikke all verdens trygghet da han etter 0-3-tapet mot Molde søndag formulerte seg på oppsiktsvekkende vis da Eurosport var i ferd med å avslutte intervjuet.

– Ny treningsuke på gang, da? spurte reporteren.

– Det vil vise seg, svarte Horneland.

Det åpnet opp for en del spekulasjoner. Når TV 2 møter Horneland etter dagens trening, innrømmer han at uttalelsen kom feil ut.

– Det var et uttrykk for frustrasjon. Folk må ikke glemme at vi er mennesker, vi også, og det var mye frustrasjon innvendig etter et tøft tap. Av og til sier man dumme ting. Det var ikke smart av meg, men jeg er sta og kommer til å stå gjennom det, sier Horneland.

Han er oppdatert på Kåre Ingebrigtsens tirade i Eurosport-studio samme kveld, der gamletreneren uttalte at klubben er ”rasert” på seks måneder. Han uttalte også at han var ”skremt” over uttalelser fra folk i klubben om at spillerne er dårlig trent.

– Du vinner ikke 7 av 8 titler med dårlig trente spillere, sa Ingebrigtsen.

Når TV 2 spør Horneland om å være ærlig på spillernes fysiske forfatning da han overtok roret i januar, tenker han et par sekunder:

– Eh, den var bra, var den ikke det? Rosenborg spiller utrolig mange flere kamper på høsten enn andre lag i Norge gjør. I Rosenborg spiller man gjerne 50-55 kamper hvert år, i tillegg til at noen har landskamper. Det er høyere belastning på RBK enn de andre. Det tar tid å få dem i gang igjen.

– Viste europacupresultatene i fjor høst at det var en stor jobb å gjøre på den fysiske biten?

– Jeg ønsker ikke å uttale meg om det som har vært, men om det som er nå. Det er et stykke igjen for å nå toppform, men vi jobber hver dag for å nå dit.

– Er det noen grunn til at spillerne skal ha tunge bein nå?

– Jeg mener RBK skal være det best trente laget. Vi har de beste spillerne, og da må vi ha de best trente spillerne også. Dit skal vi komme. Jeg synes de andre lagene løper hardere og bedre enn oss for øyeblikket.

– Hva er grunnen til det?

– Det handler om så mye. Det handler om å få selvtillit, selvtillit gjennom å være godt trent, og gjennom det å få gode prestasjoner, sier Horneland.

Før han fortsetter:

– Jeg skjønner hvor du vil hen, men jeg tror ikke du får meg utpå der. Vi tar det sakte, men sikkert. Vi skal komme i bedre form enn vi er i akkurat nå, sier han.

Søderlund: – Ikke trent bra nok
Alexander Søderlund legger ikke skjul på hva han mener om den fysiske forfatningen i RBK-garderoben.

– Vi har ikke trent så bra som vi burde gjort i de foregående årene, tror jeg. Men nå gjør vi alt vi kan for å komme i den formen vi skal være i, sier RBK-spissen, som kom tilbake til Lerkendal i februar i fjor.

– Kåre Ingebrigtsen mener det er umulig å ta sju av åtte titler hvis man er for dårlig trent?

– Vi har sikkert ikke vært dårlig trent, men man kan alltids gjøre ting bedre, svarer Søderlund.

Han er tydelig på at innsatsen i Europa League var en brutal påminnelse om at man aldri kan slå seg til ro med at det som var godt nok tidligere, er godt nok nå.

– Selvfølgelig. Hvis man har ambisjoner om å spille med de beste, må man se på hva vi har gjort i treningsarbeidet. Det vi leverte i Europa i fjor var ikke godt nok, sier han.

Før sesongstart uttalte Søderlund at Hornelands inntreden i RBK var en «kjempefordel» for ham.

– Har det blitt annerledes enn du trodde?

– Nja, ikke så annerledes. Det er skuffende at vi ikke har vunnet ennå. Alt annet er som forventet. Vi jobber hardt og står på.

– Hva mente du med at det var en kjempefordel for deg?

– Jeg kjenner trenerteamet godt, og de kjenner meg godt. Det er en fordel å ha noen du kjenner godt fra før. De vet hva som skal til for at jeg skal prestere, og merker fort hvis noe er galt. De kjenner meg også på et personlig plan. Det tror jeg er viktig, sier Søderlund, som fortsatt er uten scoringer i årets eliteserie.

Han beskriver Horneland og assistent Emberland som «ekstremt dyktige og dedikerte», og hevder det er noe hele spillergruppa har merket.

– Det er bare synd vi ikke har fått det ut i kamp ennå. Når det løsner blir det voldsomt bra.

– Voldsomt?

– Ja, jeg har veldig tro på det. Bare vi kommer over kneika og får den første seieren, sier Søderlund.