OPPFORDRING: Dette bildet er en skjermdump av videoen som viser Guaidó oppfordre folk til å ta til gatene i fredelige demonstrasjoner.
OPPFORDRING: Dette bildet er en skjermdump av videoen som viser Guaidó oppfordre folk til å ta til gatene i fredelige demonstrasjoner. Foto: Skjermdump

Guaidó varsler på nytt maktovertakelse i Venezuela

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó, som i januar utropte seg selv til president, varsler på nytt at en reell maktovertakelse er nært forestående.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag offentliggjorde Guaidó en video med seg selv, omgitt av det som ser ut til å være flere tungt bevæpnede regjeringssoldater og med opposisjonslederen Leopoldo Lopez ved sin side, filmet nær en militær flybase i hovedstaden Caracas.

Tåregass

Guaidó oppfordret sine landsmenn til å møte fram ved basen for å vise sin støtte, men ikke lenge etterpå kom det meldinger om bruk av tåregass fra området.

– Venezuelas folk har tatt et initiativ for å få slutt på denne tilraningen av makt, het det i en Twitter-melding fra Guaidó kort tid etter.

– Jeg møter nå de største militære enhetene i våre væpnede styrker og innleder sluttfasen i Operasjon frihet, skriver han videre.

Guaidó oppfordrer de som tar til gatene, til å være ikke-voldelige.

Lopez, som har sittet i husarrest i Caracas siden 2017, skriver i en Twitter-melding at han «er reddet» av de militære og ber venezuelanerne gå ut i gatene og demonstrere på fredelig vis.

– Forrædere

Venezuelas informasjonsminister Jorge Rodriguez skriver på Twitter at president Nicolas Maduros regjering står overfor «et lite kuppforsøk», ledet av forrædere i hæren og støttet av opposisjonelle på høyresiden.

Ifølge The Guardians reporter i Colombia forbereder nå eks-soldater som har flyktet til Colombia seg på å reise tilbake til Venezuela for å kjempe.

– Vi venter på ordre fra vår president, Juan Guaidó, sier to soldater til avisen.

Rundt 1000 soldater fra Venezuela har reist til Colombia de siste to månedene, ifølge Colombianske immigrasjonsmyndigheter.

Skuddveksling

Ved 15.30-tiden norsk tid melder Reuters at lyden av skuddveksling er hørt ved Juan Guaidós. Ifølge nyhetsbyrået forteller vitner at menn i militæruniform som er på stedet med Guaidó, og militære som støtter president Nicolás Maduro, skyter på hverandre.

Nærmere detaljer om hendelsen er ikke kjent.

(©NTB / TV 2)