OFTE HER: Den 28 år gamle mannen ble torsdag fengslet i fire uker i Oslo tingrett.
OFTE HER: Den 28 år gamle mannen ble torsdag fengslet i fire uker i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Notorisk kriminell løslatt – skal ha voldtatt mann bare timer senere

Da han i forrige uke ble løslatt fra fengsel i Oslo, dro den seriekriminelle mannen rett ut på byen. Samme natt ble han pågrepet for voldtekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 28 år gamle mannen er alt annet enn ukjent for politiet i hovedstaden.

Fra 2007 til 2017 er han domfelt 13 ganger. Til sammen lyder dommene på fengsel i over åtte år.

I hovedsak dreier det seg om trusler, tyverier, narkotikalovbrudd og forulemping av politifolk.

Fikk prøvetid

Da han sist gang slapp ut av fengsel i juli i fjor, tok det få dager før han truet en mann med batong, skjelte ut politiet og stjal øl fra butikken.

Dommen ble denne gangen gjort betinget fordi 28-åringen hadde vist tegn til bedring. Han hadde forholdt seg til meldeplikten uten å begå nye lovbrudd fra august i fjor til januar i år.

«Det er høyst uvanlig for tiltalte, som de siste årene gjentatte ganger har begått nye straffbare forhold bare få dager etter løslatelse fra soning», het det i dommen fra januar.

Men allerede 5. februar falt 28-åringen tilbake til kriminaliteten. Nok en gang ble han siktet for trusler, vold mot offentlig tjenesteperson og uforsiktig omgang med skytevåpen.

Fryktet oversoning

Mannen ble varetektsfengslet neste dag, og i to og en halv måned satt han fengslet.

Da fengslingsperioden utløp onsdag i forrige uke, valgte politiet imidlertid ikke å be tingretten om videre fengsling.

– Politiet så at det var en fare for oversoning dersom vi hadde holdt ham i varetekt. Det er bakgrunnen for at han ble løslatt, sier politiadvokat Børge Enoksen i Oslo politidistrikt til TV 2.

Da mannen slapp ut av fengselet i Oslo en gang på ettermiddagen eller kvelden onsdag, dro han rett ut på byen, får TV 2 opplyst.

På vei hjem fra byen skal han ha truffet en annen mann i 20-årene. De to ble angivelig enige om å dra hjem til leiligheten hans.

Nekter straffskyld

Midt på natten ringte mannen i 20-årene til politiet og fortalte at han var blitt voldtatt. De to forble i fornærmedes leilighet frem til politiet kom frem og kunne pågripe 28-åringen.

Han skal frivillig ha latt seg pågripe, men nekter straffskyld for voldtekt.

– Jeg ønsker ikke å gå inn i hva han har forklart om saken, men kan opplyse at han ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen, sier mannens forsvarer, advokat Bjørn Philipson.

Torsdag ettermiddag ble 28-åringen igjen varetektsfengslet i Oslo tingrett, denne gangen i fire uker, på grunn av faren for gjentakelse.

«At gjentakelsesfaren er høy, understøttes av at siktede nå med skjellig grunn mistenkes for å ha begått alvorlig kriminalitet under et døgn etter å ha blitt løslatt fra varetekt», heter det i kjennelsen.

Siktede samtykket til fengslingen. Påtalemyndigheten har varslet at de vil holde mannen varetektsfengslet frem til en rettskraftig dom i voldtektssaken.