KOM, MAI, DU SKJØNNE, ... KALDE: Guri Linde Gjelseth fra Hammerfest var ikke den eneste som våknet opp til nysnø onsdag 1. mai. Nå brer kulden seg til resten av landet, og det kan komme mer snødryss også i Sør-Norge.
KOM, MAI, DU SKJØNNE, ... KALDE: Guri Linde Gjelseth fra Hammerfest var ikke den eneste som våknet opp til nysnø onsdag 1. mai. Nå brer kulden seg til resten av landet, og det kan komme mer snødryss også i Sør-Norge. Foto: Guri Linde Gjelseth / Storms fotokonkurranse.

Nattefrosten er tilbake

Kaldluftutbrudd i hele landet, men det snur trolig før 17. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en rekordvarm april, blir starten av mai en langt kjøligere affære for folk i hele landet.

Flere steder i Nord-Norge og Midt-Norge fikk snø og sludd 1. mai, og i morges var det nok mange lenger sør i landet som angret bittert på at man bare tok på seg vårjakka i morges.

Kristiansand, som var varmest i landet med 21,2 grader tirsdag, våknet opp til åtte grader torsdag. I Oslo lå temperaturen på null grader klokken seks i morges. På det varmeste hadde hovedstaden 17,8 grader onsdag.

– Hva er det som har ført til temperaturomslaget?

– Det er ligger et veldig solid høytrykk over Grønland i kombinasjon med et lavtrykk like øst for oss. Dette vil favorisere nordavind og kaldere vær hos oss. Folk forbinder høytrykk med fint vær, men det spørs havner om hvor det havner. Nå som det ligger i vest får vi et kaldluftsutbrudd med luft fra Arktis som brer seg sørover på kontinentet, forklarer vakthavende meteorolog hos StormGeo, Isak Slettebø.

Kaldt i en uke

Det kraftige høytrykket over Grønland ser ut til å bli liggende i ro i en lengre periode. Storm-meteorologen tror vi minst må vente en uke før vi igjen kan få se temperaturer på over 10 grader. Det er uvanlig kjølig for årstiden.

BRR: Temperaturene kan krype under frysepunktet om nettene fremover. Dette prognosekartet fra britiske MetDesk viser prognose for temperaturene natt til lørdag. Foto: MetDesk / wxcharts.com
BRR: Temperaturene kan krype under frysepunktet om nettene fremover. Dette prognosekartet fra britiske MetDesk viser prognose for temperaturene natt til lørdag. Foto: MetDesk / wxcharts.com

– Mai-været ser ut til å normalisere seg i god tid innen 17. mai, konstaterer Slettebø.

Fredag er ventet å bli den kaldeste dagen med nattefrost flere steder i lavlandet. Det samme gjelder lørdag og søndag.

– Det blir en sur og kald helg med fare for nattefrost i lavlandet. Man bør hente frem igjen høst eller vinterjakka og kle seg som om det skulle vært en varm dag i januar. Den sure nordavinden bidrar til at temperaturen også føles enda kaldere, særlig i kyst-strøk, sier Slettebø.

Klikk.no: Plantene som ikke tåler nattefrost

Vær-taperen

Han opplyser om at Møre og Romsdal blir vær-taperen de nærmeste dagene.

– Møre og Romsdal ligger veldig utsatt til med vindretningen vi har nå. Der kan man få opp mot 40 mm nedbør i dag og 20 mm på lørdag. Da dreier vinden vestlig og gjør at Vestlandet sør for Stad får mest nedbør på søndag. Først på mandag ser det ut som det blir litt tørrere på hele Vestlandet, sier Slettebø.

Også i nord må man forberede seg på en vinterlig helg med temperaturer rundt null grader mange steder og gråvær.

– Det er ventet litt nedbør langs kysten i Nord-Norge, og denne vil trolig falle som snø, sier Slettebø.

STORM.NO: Sjekk været for der du er

Et temperaturkart fra MetDesk viser at den kjølige luften fra Arktis brer seg nedover i Europa. Fargene indikerer hvor mye kaldere det det er ventet å bli sammenlignet med normaltemperaturen. Denne prognosen er for søndag morgen. Foto: wxxharts.com
Et temperaturkart fra MetDesk viser at den kjølige luften fra Arktis brer seg nedover i Europa. Fargene indikerer hvor mye kaldere det det er ventet å bli sammenlignet med normaltemperaturen. Denne prognosen er for søndag morgen. Foto: wxxharts.com

– I Midt-Norge får man temperaturer mellom 0 og 5 grader i en uke fremover og der kan man også få snø over et par hundre meter, sier han videre.

Til tross for en relativt kjølig værtype, er det sørlendingene og østlendingene som får det beste været i helgen.

– Denne værsituasjonen gir ikke så mye nedbør Østafjells fordi fjellene skjermer, men av og til trenger det gjennom noe nedbør. Det er ventet litt snø i indre dalstrøk, men området rundt Oslofjorden ser ut til å gå klar i helgen. Det blir halvskyet til skyet vær, sier Slettebø.

PS: Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for Sogn og Fjordane fordi det er ventet et tungt snøfall torsdag og særlig natt til fredag. – Bruk vinterdekk og beregn god tid, lyder oppfordringen derfra.