DREPT: Gisli Thor Thorarinsson ble skutt og drept i boligen sin i Mehamn i Finnmark tidlig lørdag morgen. To personer er siktet for henholdsvis drap og medvirkning til drap.
DREPT: Gisli Thor Thorarinsson ble skutt og drept i boligen sin i Mehamn i Finnmark tidlig lørdag morgen. To personer er siktet for henholdsvis drap og medvirkning til drap. Foto: Privat/ Tipser

Gisli ble skutt og drept:

Drapssiktet fengslet i fire uker

Gisli Thor Thorarinsson (40) ble skutt og drept i sin egen bolig lørdag morgen. Den hovedmistenkte mannen (35) er varetektsfengslet i fire uker siktet for drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før klokken 05.30 lørdag morgen fikk politiet melding om at en mann var skutt i en bolig i Mehamn i Gamvik kommune i Finnmark.

Da politiet kom til stedet fant de islandske Gisli Thor Thorarinsson (40) hardt skadet. Det ble forsøkt gjenopplivning på stedet, men Thorarinsson ble erklært død kort tid etter.

– Et stort sjokk

Noen timer senere våkner Oddbjørn Hansen og oppdager flere ubesvarte anrop på telefonen. Kamerater hadde hørt om drapet i bygda og ville varsle ham.

– Jeg kjente både avdøde og han som er hovedmistenkt i saken. Det er et stort sjokk for oss alle, sier Hansen.

Hansen er daglig leder for frivillighetssentralen i kommunen og ble på denne måten kjent med Thorarinsson.

– Jeg har kjent Gisli siden han kom til bygda for 2-3 år siden. Han var en fantastisk person. Arbeidsom, pliktoppfyllende og stilte alltid opp for hele lokalsamfunnet. I tillegg hadde han en stor lidenskap for musikk, det var gjennom musikken vi ble kjent, sier Hansen.

En ressurs

Hansen må smile når han minnes Thorarinsson fordi han husker 40-åringen som en som stilte opp på alt og sa aldri nei.

Etter det TV 2 kjenner til var Thorarinsson på vei ut med en kamerat for å fiske, like før han ble drept. Han skulle bare en kjapp tur inn igjen i boligen for å hente klær da han ble skutt.

Oddbjørn Hansen sliter med å forstå at den arbeidsomme og smilende kameraten er borte.

– Vi har en veldig stor arbeidsinnvandring her oppe. Og vi er veldig heldige når det kommer ressurspersoner som Gisli til bygda, som står på, tar i et tak og involverer seg positivt i det meste. Han var dørvakt på arrangement, stilte alltid opp som sjåfør på fester og dro ofte frem gitaren for å skape stening på tilstelninger, sier Hansen.

Startet musikkprosjekt for ungdom

På grunn av Thorarinsson og Hansens felles interesse for musikk, hadde de startet et musikkprosjekt for ungdom i Gamvik. De hadde fått tildelt et lokale fra kommunen som de skulle disponere.

Planen var å starte opp i mars, men fordi Thorarinsson fikk mer å gjøre i jobben som fisker hadde ikke prosjektet deres kommet helt i gang ennå.

– Nå blir det aldri noe av musikkprosjektet. Det er helt forferdelig at det kunne gå så galt at han ble drept, sier Oddbjørn Hansen og blir stille.

Drapet går sterkt inn på alle i den likke bygda, som har i underkant av 800 innbyggere.

Fengslet i fire uker

Lørdag formiddag ble to menn, på henholdsvis 35 og 32 år, pågrepet og siktet for drap og medvirkning til drap.

Mandag kveld ble den 35 år gamle mannen som er siktet for drapet på Gisli Thor Thorarinsson varetektsfengslet i fire uker.

Aktor, Anja Mikkelsen Indbjør ba om, og fikk medhold av retten, til varetektsfengsling i fire uker med brev og besøksforbud.

35-åringens forsvarer, advokat Vidar Zahl Arntzen, opplyser til TV 2 at hans klient samtykket til varetektsfengsling.

– Han har ikke tatt stilling til spørmålet om skyld ennå. Politiet vil avhøre ham på onsdag, opplyser Zahl Arntzen.

35-åringen har tidligere fremsatt trusler mot Thorarinsson. Disse truslene var under etterforskning. Som følge av truslene ble 35-åringen den 17. april i år ilagt besøksforbud mot Thorarinsson.

Nektet straffskyld

Kjennelsen etter fengslingsmøtet til 32-åringen, som er siktet for medvirkning til drap, er ikke klar ved 22-tiden mandag kveld.

32-åringens forsvarer, Jens Bernhard Herstad, opplyser at hans klient nekter straffskyld og samtykker ikke til varetektsfengsling.

Politiet ønsker å fengsle 32-åringen i én uke med brev- og besøksforbud.

Kommunikasjonsrådgiver Silja Arvola i Finnmark politidistrikt opplyser at kjennelsen trolig ikke vil bli klar før tirsdag morgen.

TV 2 publiserer bilde av Thorarinsson med familiens godkjenning.