Ole-Einar døde en måned før nye regler:

– Det er trist at pappa ikke fikk oppleve dette

Ole-Einar Christensen hadde ikke råd til å betale for privat kreftbehandling av egen lomme. I dag, fire uker etter hans død, kom beslutningen som gjør at offentlige sykehus nå kan tilby immunterapi-behandlingen. Det kunne trolig ha reddet Ole-Einars liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det som er helt klart er at dette har tatt for lang tid. Pasientene har ikke den tiden. Noen pasienter dør mens vi venter på slike avgjørelser, sier Åslaug Helland, lungekreftlege på Radiumhospitalet.

Hun anslår at opp mot 200 pasienter kunne vært reddet det siste året, dersom beslutningen hadde kommet tidligere.

Fikk aldri tilbudet

Ole-Einar Christensen fikk diagnosen lungekreft i februar i år. Han ble behandlet med cellegift på offentlig sykehus. Han hadde ikke råd til å betale for immunterapi på privat sykehus. 4. april døde Ole-Einar.

TV 2 har i dag vært i kontakt med Ole-Einars familie.

– Det er trist at pappa ikke fikk oppleve beslutningen som kom i dag, sier datteren Jannicke Christensen.

Hun er glad for at behandlingen nå er godkjent, og unner andre pårørende å slippe å kjempe den samme kampen mot behandlingssystemet som de har gjort.

– Har tatt for lang tid

På radiumhospitalet er legene glad for at medisinen pembrolizumab i dag ble godkjent i Beslutningsforum. Det skjedde fordi leverandøren kom med et nytt pristilbud.

– Det betyr at vi nå kan gi den behandlingen som er beviselig best til mange av våre pasienter. Det betyr mye for våre pasienter. Dette er en viktig avgjørelse, sier kreftlege Helland.

Ole-Einar Christensen døde fire uker før behandlingen som kunne reddet livet hans ble godkjent av Beslutningsforum. Kreftlege Åslaug Helland mener behandlingen burde vært godkjent for lenge siden. Foto: TV 2
Ole-Einar Christensen døde fire uker før behandlingen som kunne reddet livet hans ble godkjent av Beslutningsforum. Kreftlege Åslaug Helland mener behandlingen burde vært godkjent for lenge siden. Foto: TV 2

Hun understreker at behandlingen burde blitt godkjent av Beslutningsforum for lenge siden.

– Jeg forstår godt at det er dyre medikamenter og at man må prøve å forhandle pris, men det tar for lang tid slik det er nå.

Leder for Beslutningsforum Stig A. Slørdahl sier det har vært nødvendig å bruke tiden dette har tatt.

– Det er jo slik at i helsetjenesten må vi gjøre prioriteringer, i tråd med kriteriene Stortinget har bestemt. Dette er en medisin vi har ønsket å ta i bruk, men prisen vi ble tilbudt først var for høy til at vi kunne si ja. Det var ikke bærekraftig for helsetjenesten i Norge, men nå er den det.