Magnus Carlsen spiller sjakk det lukter svidd av for tiden.
Magnus Carlsen spiller sjakk det lukter svidd av for tiden. Foto: Frank Augstein

Mener Carlsen spiller den beste sjakken verden har sett

Henrik Carlsen er imponert over sønnen Magnus. Sjakkekspertene mener 28-åringen nå spiller den beste sjakken verden har sett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen slo Maxime Vacher-Lagrave i 9. og siste runde av Grenke Chess Classic og vant sin tredje strake superturnering i 2019.

I utklassingsstil.

Carlsen fikk 7,5 poeng, VM-rival Fabiano Caruana ble nummer to med 6 poeng.

Den norske verdensmesteren har siden 31. mars spilt 18 sjakkparter i Gasjimov Memorial i Aserbajdsjan og Grenke Chess i Tyskland. 28-åringen har vunnet elleve partier og spilt sju remiser.

Lommedølen er ubeseiret i 59 partier langsjakk siden sommeren 2018.

Carlsens rating har gått opp 30 poeng til 2875,2 - mindre enn sju poeng fra «all time high» satt i mai 2014.

Det beste verden har sett?

Ekspertene drøfter nå om Carlsen våren 2019 er bedre enn noensinne.

Hans Olav Lahlum: – Jeg har aldri sett Magnus Carlsen spille bedre sjakk. Tviler stadig mer på om noen har sett noen spille bedre sjakk.

Jon Ludvig Hammer: – Magnus har fått tilbake X-faktoren. Det ubestemmelige som gjør at Magnus greier å melke seirer ut av partier som ser ut til å være helt jevne. Den siste måneden han han slått bl.a. Anand, Karjakin, Giri, Gristsjuk, Aronian, Svidler og Vachier-Lagrave. Han har vunnet seks av ti partier med svarte brikker og fem av åtte hvite. Nå er Magnus igjen den bulldozeren den øvrige verdenseliten frykter å møte.

Tarjei Svendsen, redaktør av mattogpatt.no: – Regner man partiene Magnus har spilt i 2019, er hans rating-prestasjon 2942. Turneringsresultatet i Grenke er enda litt bedre enn den personlige rekorden (i turnering med minst ni partier) Carlsen satte i Sjamkir (2988). I Tyskland er den 2990.

Pappa litt hemmelighetsfull

Magnus' far Henrik Carlsen er henrykt over sønnens superform og litt tilbakeholden med å spekulere offentlig i hvorfor Magnus er så dominerende som han er i 2019:

– Vi har sett en klar formstigning i hele vinterhalvåret som skiller fra situasjonen de siste årene, men er likevel overrasket over hvor fantastisk han presterer. Årsakene er sammensatt; det er kanskje best vi holder egne hypoteser hemmelig foreløpig.

Verdensrekord i Norway Chess?

Etter triumfen i lynsjakk-VM i romjula, uttalte Magnus Carlsen at et delmål for 2019 var å få spilt mer hurtig- og lynsjakk. Mye av det blir i Grand Chess Tour, der den første av årets turneringer finner sted i Abidjan i Elfenbenkysten fra 6. - 13. mai.

Der blir Carlsen den første regjerende verdensmesteren som spiller en sjakkturnering i Afrika.

Det innebærer at Carlsens neste klassiske turnering er Altibox Norway Chess fra 3. til 14. juni. Med et godt resultat i Stavanger kan 2016-vinner Carlsen gå forbi sin historiske topp-rating fra mai 2014: 2882.

Hammer mener det er gode muligheter for det. - Vi tror det nye tidsformatet vil passe Magnus. Utøverne får kun de to timene de starter partiene med. Og partier som ender remis skal avgjøres med "armegeddon". Arrangørene har innført disse reglene for å få ned remis-prosenten. Hvis det lykkes etter intensjonen, vil det gavne en formsterk Magnus Carlsen.

Svendsen samtykker: Sannsynligvis vil 6,5 poeng på ni partier være nok til å gå forbi 2882. Fortsetter Carlsen slik han spiller nå, vil den helt "umulige" poengsummen 2900 være en mulighet i løpet av 2019.

Altibox Norway Chess sendes på TV 2 Sport 2 fra 3. juni.