SKJERMDUMP: Dette bildet viser det som skal være IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i en ny video.
SKJERMDUMP: Dette bildet viser det som skal være IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i en ny video. Foto: Al-Furqan media via AP

Ny video skal vise Is-lederen:

– Om det er han, betyr det at IS fortsatt har relevans

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi skal ha vært med i en propagandavideo for første gang på fem år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nyhetsbyrået AFP som omtaler propagandafilmen. Opptaket ble sendt ut av det IS-tilknyttede propagandanettstedet Furqan og viser det som skal være Baghdadi som blir intervjuet.

Om det er Abu Bakr al-Baghdadi som er å se på videoen, er det første gang han ses på fem år.

Terrorforsker Magnus Ranstorp har selv sett deler av videoen og sier at det er vanskelig å verifisere om det faktisk er Baghdadi man ser på opptaket.

– Men det likner veldig mye på han og hittil har det ikke kommet informasjon som tyder på at det ikke skulle være det, sier han til TV 2.

Samtidig understreker han at det finnes god teknologi til å verifisere om det faktisk er IS-lederen gjennom stemme, ansiktstrekk og bevegelser.

– Det finnes nok av tidligere lydopptak man kan bruke til å verifisere denne videoen. Det handler også om ordvalg, pauser mellom ord og liknende. Det finnes masse teknikker og vitenskap som brukes til dette, sier han.

Terrorforsker Magnus Ranstorp.
Terrorforsker Magnus Ranstorp. Foto: Roald, Berit

– Full oversikt

Opptaket ble mandag omtalt av Rita Katz, som leder amerikanske SITE Intelligence Group, som overvåker ekstreme gruppers aktivitet på internett.

– Dersom det er han, vil det si at IS og han selv som leder fortsatt har relevans, at det er han som leder organisasjonen og at han har full oversikt, sier Ranstorp.

Han trekker blant annet frem at mannen i opptaket hevder å ha fått troskapseder fra folk i Burkina Faso, Mali, Afghanistan og Libya.

– Så dette er en leder som, til tross for at han lever i skjul, har oversikt over hva som skjer i ulike regioner, sier Ranstorp.

– Til tross for tilbakeslagene tror både organisasjonen og lederen at de kommer til å seire til slutt, at de er utvalgt til å seire og at dette bare er et midlertidig tilbakeslag, legger han til.

Nevner Sri Lanka

I videoopptaket snakker mannen som skal være IS-lederen først om kampen om Baghouz i Syria. Byen var IS' siste tilholdssted inntil amerikanskstøttede kurdiske styrker tok kontroll over den i forrige måned.

– Kampen om Baghouz er slutt, sier mannen på opptaket, som sitter på gulvet i et rom der han snakker til tre menn. De tre mennenes ansikter er ikke synlig.

Det er uklart hvor og når opptaket ble laget, men mannen på videoen omtaler Baghouz-kampene i fortid.

I opptaket nevnes også Sri Lanka. Denne delen av intervjuet vises ikke med video, kun med lyd. Lyden kan ha blitt lagt til i ettertid, ifølge Katz. Stemmen på lydopptaket viser til angrepet mot tre kirker og tre hoteller på Sri Lanka tidligere denne måneden og sier det var hevn for Baghouz-kampene.

Ukjent skjulested

Hvor Baghdadi befinner seg vet fortsatt ingen. Han har vist seg offentlig bare én gang de siste årene, i Mosul i Irak i 2014. Siden den gang har han blitt bekreftet både død og levende flere ganger.

– Det er gjennomført mange luftangrep og droneangrep, så det er vanskelig å si med sikkerhet, men dette tyder på at man har mislyktes og at han lever, sier Ranstorp.

Magnus Ranstorp mener at alt i videoen som angivelig viser IS-lederen vil analyseres, blant annet mønsteret på putene.
Magnus Ranstorp mener at alt i videoen som angivelig viser IS-lederen vil analyseres, blant annet mønsteret på putene. Foto: AFP

Videoopptaket som nå er publisert kan brukes til å se etter spor på hvor IS-lederen befinner seg.

– Jeg så at det var noen puter som lå ved siden av han, så man kan se på mønsteret og prøve å finne ut hvor det hører til, om det gir noen indikasjon på hvor han befinner seg, sier Ranstorp og legger til:

– Hver eneste lille del av denne videoen analyseres.

Men at videoopptaket skal være nok til å finne al-Baghdadi er terrorforskeren ikke så sikker på.

– Han er ingen liten mann og kan lett kjennes igjen. Reiser han rundt eller flytter på seg er det mange som kan angi han, men de bruker underjordiske tunneler. Han gjemmer seg et sted under bakken uten telefoner eller elektronikk man kan identifisere, akkurat som Osama bin Laden, sier han.