LANGVARIG: Her i El og IT-forbundets lokaler i Stavanger har Bjørn Soltvedt (til venstre) og hans kolleger streiket siden juni 2018. Nå er streiken over.
LANGVARIG: Her i El og IT-forbundets lokaler i Stavanger har Bjørn Soltvedt (til venstre) og hans kolleger streiket siden juni 2018. Nå er streiken over. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Traftec-streiken avblåst etter 315 dager:

– Som å komme i mål etter femmila

En av de lengste streikene på denne siden av 2000-tallet er avblåst. Mandag skrev elektrofirmaet Traftec under på en landsdekkende tariffavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Akkurat nå er dette litt uvirkelig, sier elektriker Bjørn Soltvedt.

Søndag skrev TV 2 om Soltvedt og de ansatte ved rogalandsavdelingen til elektrobedriften Traftec, som har streiket siden juni i 2018.

Nå har han akkurat fått vite at han skal tilbake på jobb igjen. Etter smått utrolige 315 dager i streik.

– Normalt sett er slike tvister løst på et par uker. Kanskje en måned. Vi var ikke forberedt på å stå i dette i nesten et år, sier han.

Men nå kan elektrikerne puste ut. Mandag møttes partene hos Riksmekleren i Oslo tingrett.

Her ble de enige om å skrive under på en landsomfattende avtale som gjelder hele bedriften, skriver forbundet i en pressemelding.

– Vi gikk til streik for å få medbestemmelse og forhandlingsrett på arbeidsplassen. Det har vi fått. For oss er dette en seier, sier en lettet Soltvedt til TV 2.

Nå er stemningen i gruppa god, rapporterer han.

– Samtidig trenger vi litt tid til å fordøye dette. Det føles litt som å komme i mål etter femmila.

LETTET: TV 2 snakker med en lettet Bjørn Soltvedt på mandag. Etter elleve måneder i streik skal han tilbake på jobb. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
LETTET: TV 2 snakker med en lettet Bjørn Soltvedt på mandag. Etter elleve måneder i streik skal han tilbake på jobb. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Vil legge konflikten bak seg

Men veien hit har krevd sitt.

Frontene har vært steile og situasjonen har vært fullstendig fastlåst.

Tirsdag i forrige uke eskalerte det ytterligere. Ifølge Jærbladet dyttet en av de ansatte ved bedriften en av de streikende, slik at han gikk i bakken.

– Etter alt som har skjedd, hvordan blir det å komme tilbake på jobb?

– Det blir rart å komme tilbake igjen og det vil gjerne ta litt tid før ting normaliseres. Men vi er innstilt på å legge dette bak oss nå, og at den overgangen skal gå så smertefritt som mulig, sier Soltvedt.

– Pågått i lengste laget

Traftec AS er datterselskapet til Roadworks gruppen og jobber med drift og vedlikehold av elektroteknisk utstyr og belysning langs veier og i tunneler.

På sine nettsider skriver selskapet at de er glad for at opprettelses-tvisten endelig har fått en slutt.

– Vi er godt fornøyd med å komme til enighet om en overenskomst som passer selskapet, sier Jan Tore Klemmetsen, styreleder i Traftec i en pressemelding.

Avtalen partene har signert kalles energioverkomsten. Det er ikke den samme avtalen som El og IT-forbundet opprinnelig krevde, men begge parter virker å være tilfreds med løsningen.

– Organisasjonsgraden i Traftec AS er liten, hvor under fem prosent av selskapets ansatte er medlemmer i El og IT-Forbundet. Med et tilpasset avtaleverk kan vi nå sammen med El og IT-Forbundet jobbe med å fremme organisasjonslysten blant våre ansatte, sier Klemmetsen.

Også daglig leder i Traftec, Øystein Stebekk er glad for at streiken nå er avblåst.

Han ønsker de fem streikende i rogalandsavdelingen velkommen tilbake på jobb på tirsdag.

– Streiken har pågått i lengste laget, men det var viktig for Traftec å få på plass et avtaleverk som også ivaretok de 95 prosent av ansatte i Traftec som ikke er organisert, sier han.

Setter pris på støtten

De fem elektrikerne ønsker å takke for støtten de har fått i løpet av tiden de har vært i streik.

– Her er det folk fra hele landet som har tatt med seg faner og flagg, og stått sammen med oss i dette, sier Soltvedt.

Spesielt trekker han fram andre organiserte i El og IT-forbundet.

– Nå har vi akkurat lagt den kaldeste årstiden bak oss, og det å stå ute i kulden i januar, skulder til skulder – det har varmet, sier han.

Etter det som er El og IT-forbundets lengste streik gjennom tidene, ser elektrikerne fram til å ta fatt på arbeidet igjen.

– Det har vært tøffe perioder for mange. I løpet av 300 dager er det opp- og nedturer. Det å holde motivasjonen oppe for hele gruppa har vært tungt, men alle har vært der for hverandre. Det har vært styrken som har gjort at vi har holdt ut, sier Soltvedt.