ERFARNE TYPER: Daley Blind (t.v.) og Dusan Tadic ble hentet inn for å få mer erfaring inn i Ajax-laget. Tadic har i tillegg bidratt med 55 målpoeng på 54 kamper.
ERFARNE TYPER: Daley Blind (t.v.) og Dusan Tadic ble hentet inn for å få mer erfaring inn i Ajax-laget. Tadic har i tillegg bidratt med 55 målpoeng på 54 kamper. Foto: Alberto Lingria

Ajax-helten utropes til sesongens overraskelse

– Jeg så ikke den komme på noen som helst måte, sier TV 2s fotballekspert om åpenbaringen Dusan Tadic (30).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tottenham mot Ajax på TV 2 og Sumo tirsdag fra kl. 20.00. Kampstart kl. 21.00.

Dusan Tadic er tilbake i England når han leder Ajax' angrepsrekke mot Tottenham i Champions League-semifinalen tirsdag.

Ajax betalte drøyt 120 millioner kroner for å sikre seg Dusan Tadic fra Southampton før sesongen. Bare fire ganger har Amsterdam-klubben brukt mer penger på en spiller.

Likevel har den serbiske 30-åringen levert på en måte de færreste hadde trodd. På 54 kamper denne sesongen står han med eventyrlige 34 scoringer og 21 målgivende.

– Det er sesongens store overraskelse i fotballverden. Det er helt, helt spesielt. Jeg så ikke den komme på noen som helst måte. Jeg vil vite hvem som gjorde det, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

Journalist: – Tadic går alltid foran

Mike Verweij har dekket Ajax for den nederlandske avisen De Telegraaf i en årrekke. Når TV 2 møter ham på Tottenhams nye storstue, peker han på Ajax' sportsdirektør Marc Overmars, som var helt klar på hva han og storklubben var på utkikk etter på overgangsvinduet i fjor sommer.

– Overmars visste at denne fyren er et eksempel når det kommer til profesjonalitet. Han tar vare på kroppen sin og går alltid foran. Overmars hadde tro på dette unge laget, men han visste at de trengte erfarne spillere som Tadic og Daley Blind. Vi trodde det var umulig å kjøpe Premier League-spillere til Ajax, men de har solgt så mange gode spillere de siste årene at det har vært penger til det, sier Verweij til TV 2.

Ajax-trener Erik ten Hag kommer til å bruke av erfaringen til Tadic og tidligere Manchester United-spiller Blind inn mot semifinalen mot Tottenham.

– Selvsagt kommer vi til å bruke de spillerne i forberedelsene. Vi har et veldig ungt lag, og før sesongen manglet vi erfarne spillere. Vi var på utkikk etter erfaring og så bevisst på Premier League, for der vet de hvordan man vinner kamper og kan slå store lag. Det trengte vi å få inn i troppen, sier Ajax-treneren på pressekonferansen før semifinalen mot Tottenham – like før han valgte å holde treningen på Tottenhams stadion åpen for journalister og supportere kun 25 timer før kamp.

Godt rykte i nederlandsk fotball

Tadic ble hentet til Premier League av daværende Southampton-manager Ronald Koeman da Liverpool kjøpte Adam Lallana fra klubben i 2014.

– I Nederland har vi alltid visst at han er en veldig god spiller, for det viste han i både Groningen og Twente før han gikk til Southampton. Det er en stor klubb, men ikke en av de største klubbene i England. Der måtte han de siste sesongene spille om å holde plassen, men vi så under VM for Serbia hvilke ferdigheter han har, sier Verweij.

Tadic har vært sentral i Ajax' mirakuløse avansement mot Real Madrid og Juventus. Han står med seks scoringer og fire målgivende på ti kamper i Champions League denne sesongen. Bare Lionel Messi og Robert Lewandowski har scoret flere mål med henholdsvis ti og åtte scoringer.

– Ingen så den komme. Det må ha vært et geni i Ajax som skjønte at det var et uforløst potensial. Han har glimtvis en veldig god Premier League-spiller på sitt beste, men ikke verdenklasse på sitt beste. Noen ganger er det sånn, sier TV 2s ekspert Stamsø-Møller, og fortsetter:

– Ta Riyad Mahrez som et eksempel. Han var en god spiller og hadde gode kamper i Championship for Leicester, før han fikk ut alt da de vant tittelen. Tadic har en utrolig ro i spillet, han spiller på en deilig og avslappet måte.

Tror Tadic kan undervurderes

Stamsø-Møller tror Tottenham-forsvaret fort kan undervurdere Tadic.

– Det er en helt annen spiller nå og da, og jeg tror ikke de bør tenke så mye på hvem de har møtt før, selv om det er vanskelig. De vil kanskje tenke at de har bedre kontroll enn de faktisk har, men det er ikke bare Tadic: Donny van de Beek, David Neres og Hakim Ziyech. Alle har omtrent den samme kvaliteten. Alle har noe i seg og kan slå til når som helst, så de Tottenham kan ikke vie for mye oppmerksomhet til én mann, sier TV 2 fotballekspert.

FIRE ÅR I ENGLAND: Dusan Tadic spilte i Southampton fra 2014 til 2018. De to siste sesongene var det nedrykkskamp. Tirsdag er han tilbake i England.
FIRE ÅR I ENGLAND: Dusan Tadic spilte i Southampton fra 2014 til 2018. De to siste sesongene var det nedrykkskamp. Tirsdag er han tilbake i England. Foto: Glyn Kirk

TV 2-kollega Jesper Mathisen har ingen tro på undervurdering fra Tony Alderweireld og resten av Tottenham.

– Nei, absolutt ikke. De som har møtt Ajax tidligere denne sesongen har undervurdert dem, men nå som de har utrettet det de har gjort, er det ikke lenger snakk om å undervurdere. De utspilte en knalltøff motstander i forrige kamp og vant fullt fortjent. Deler av den kampen er det mest imponerende jeg har sett i Champions League denne sesongen, sier Jesper Mathisen.

Han tror Tadic motiveres ekstra av de store begivenhetene.

– Han har hatt en helt annen rolle i Ajax enn i Southampton. Han er en av de viktigste og mest erfarne spillerne, men han har fått en annen rolle i Ajax med en helt annen type lederansvar. I tillegg spiller han i en svakere liga, som gjør at du ved disse store anledningene kanskje tenner litt ekstra til, men jeg hadde ikke sett for meg at det skulle bli semifinale, sier Mathisen.

Tottenham-manager Mauricio Pochettino lover i hvert fall å ta Ajax på største alvor når den første semifinalen går i Nord-London tirsdag kveld.

– Å komme til semifinalen betyr at de har mye kvalitet og selvfølgelig noen utrolige spillere. Ajax har gjort det fantastisk bra. De gikk ubeseiret gjennom gruppespillet mot lag som Bayern Munchen, før de slo Real Madrid og Juventus. Resultatene taler sitt tydelige språk. Vi kan snakke om kvalitet, men det er vanskelig å finne svakheter, sier argentineren på mandagens pressekonferanse, og fortsetter:

– Det er et lag som fortjener mye heder, for treneren og spillerne har gjort en fantastisk jobb. Det er litt som oss: Ingen trodde Ajax skulle komme til semifinalen, men vi er der sammen fordi vi fortjener det. Vi har hatt en lignende vei. Jeg kan love deg at vi er fokuserte og forventer at det blir tøft.