Flyselskapet Norwegian har satt opp ekstra avganger som følge av SAS-streiken.
Flyselskapet Norwegian har satt opp ekstra avganger som følge av SAS-streiken. Foto: Ruud, Vidar / NTB Scanpix

Ekspert mener Norwegian bryter med NHOs regelverk

Ekspert på arbeidsrett mener Norwegian bryter med NHOs egne regler ved å sette opp ekstra avganger som følge av streiken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er tredje døgnet på rad med streik, og det er ennå ikke kontakt mellom partene.

Over de neste to døgnene vil det være rundt 110.000 passasjerer som rammes av SAS-streiken.

At Norwegian nå setter opp ekstra avganger som følge av SAS streiken kan være brudd på NHOs vedtekter paragraf 11-4, mener ekspert på Arbeidsrett, advokat Thomas Benson.

– Under en konflikt hos medlemmer av NHO, må ingen medlemmer handle mot NHOs, landsforeningens eller de konfliktrammede medlemmers interesser, sier Benson.

Han mener ingen medlemsbedrifter må overta utførelse av oppdrag som en konfliktrammet bedrift hadde påtatt seg før konflikten brøt ut, uten tillatelse av NHO.

– Hva med de høye prisene som Norwegian nå tar som følge av streiken?

– Høyere priser til en viss grad er nok akseptabelt, men det finnes også en grense for hva man kan kreve fra passasjerene, sier Benson.

– Kan føre til økonomisk krise

Sist helg gikk flere SAS-piloter ut og «hyllet» Norwegian for at de tok seg av passasjerene som ble rammet av konflikten.

– Det SAS-pilotene gjorde er illojalt mot eget selskap. Jeg syns det er ille at man gjør noe slikt, sier Benson.

– Denne streiken kan føre til en stor krise for SAS både økonomisk og med tanke på omdømme.

Eksperten på arbeidsrett hevder at streiken er farlig for SAS som flyselskap, og utdyper;

– Jeg mener at det er ekstreme lønnskrav som er rettet fra pilotene, samtidig kan en slik streik endre folks flyvaner når de må velge å bruke konkurrentene, sier Benson.

Samfunnsoppdrag

Informasjonsdirektør i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen sier det er en del av deres samfunnsoppdrag å tilby passasjerer flyreiser.

– Å tilby flyreiser - ikke minst når det er et ekstra behov - er også en del av vårt samfunnsoppdrag. Vi er helt trygge på at vi ved å tilby folk en mulighet til å komme seg fram gjør det riktige, sier Sandaker-Nielsen til TV 2.

Flyselskapet har opplevd stor pågang de siste dagene og får mange henvendelser fra passasjerer som ber om hjelp til å komme seg hjem.

– Vi har klart å finne noen luker i vårt flyprogram som har gjort at vi har kunnet sette opp noen ekstra avganger mellom Oslo og en del byer i Norge. Det har mange satt pris på, sier han.

– Styres av tilbud og etterspørsel

Kanselleringene har ført til at svært mange SAS-passasjerer er på utkikk etter reiser via andre selskap, og har fredag opplevd både høye priser og få flyginger.

Fredag formiddag var det kun én avgang ledig til Stockholm med Norwegian, ifølge E24. Prisen for flyturen lå på 8.231 kroner.

– Prisene styres som vanlig av tilbud og etterspørsel. Nå har pågangen vært stor de siste dagene med få ledige seter på en del avganger og da er det helt naturlig at prisene justeres. Hvis du bestiller en flybillett samme dag som du skal reise og det er få ledige plasser, vil det være dyrere enn hvis du bestiller seks måneder før. Slik er det hos alle flyselskaper, sier Sandaker-Nielsen.

– Ikke et brudd

NHO på sin side avviser at Norwegians ekstra avganger er brudd på deres vedtekter.

– Så langt kan ikke vi se at situasjonen under pilotstreiken rammes av disse bestemmelsene i NHOs vedtekter. Utover det har vi ingen kommentarer til den pågående konflikten i SAS, sier forhandlingsdirektør Rolf Negård i NHO.

I overkant av 1.400 SAS-piloter i Skandinavia har streiket siden fredag. En rekke avganger fra flyselskapet er innstilt og flere titusener passasjerer er rammet av streiken.

Tirsdag er tallet på kansellerte flygninger 546, og 61.000 passasjerer i hele Norden vil bli rammet.