TESTER miljøvennlige mensenprodukter:

– Overraskende deilig

Helsekontrollen har testet sjøsvamp, gjenbruksbind og mensentruse for å se hva som fungerer best. En av testdeltakerne støtte på problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunne du tenke deg å bruke en sjøsvamp i stedet for tampong?

Helene Svabø og Sigrun Stenseth står bak podcasten Femihelse. Gjennom en menstruasjon har de testet miljøvennlige mensenprodukter.

Se Helsekontrollen på TV 2 torsdager klokken 20.00 eller på TV 2 Sumo

10 års blødning

I gjennomsnitt har kvinner mensen ca. 40 år av livet. Det tilsvarer 10 års blødning. På disse 10 blodige årene bruker hver av oss ca. 11.000 bind og tamponger.

Produktene er også testet i lab, se faktaboks.

Innen denne digre haugen med mensen-søppel er brutt ned, har kvinnen selv blitt til støv for flere hundre år siden.

– Hver gang jeg har mensen og jeg drar av deler som er av papir eller plast på nattbind, så tenker jeg at det er unødvendig. Hver eneste ting er pakket i plast, sier Svabø.

Men må det være sånn? Siden den moderne tampongen ble skapt i 1929 og menskoppen i 1937, har mennesker gått på månen, oppfunnet datamaskiner, laget internett og kurert utallige sykdommer. Hvorfor er det sånn at man ikke finner noe annet enn tampong, bind og (hvis man er heldig) menskoppen i de fleste butikker?

Brukes igjen og igjen

– Veldig mange av mensen-produktene vi har i dag oppleves litt uhygeniske og på en måte litt gammeldags, sier Stenseth.

Det første Svabø og Stenseth tester er et bind som kan brukes mange ganger, fra Party in My Pants (PIMP). PIMP er håndlagde bind som består av bomull og har en anti-lekkasje bak. De vaskes i vaskemaskin og brukes igjen og igjen.

Sigrun Stenseth og Helene Svabø, Femihelse, Foto: Henning Hammer Torp
Sigrun Stenseth og Helene Svabø, Femihelse, Foto: Henning Hammer Torp

– Herregud så mykt og godt det var! Den er overraskende deilig. Det eneste negative er at den er tykk så man føler at man sitter på en kloss med bind, spesielt med disse knappene som skal feste den. Komfortmessig fungerer det best med skjørt, eller i pysj eller om natten. Men det føltes ihvertfall sikkert. Så bindet får en fire av seks fra meg, sier Stenseth.

– Jeg var redd for at det skulle skli eller bevege seg. Så jeg kjørte hardcore test og gikk med det hele dagen. Både under joggebuksen hjemme og under jeans da jeg var ute en tur. Men det var overraskende behagelig. Det var mykt og godt og ikke varmt og klamt. Ikke klamt på samme måten bind kan bli når det ikke puster, sier Svabø.

SJØSVAMP: Svampen testes mot vanlig tampong. Foto: Helsekontrollen.
SJØSVAMP: Svampen testes mot vanlig tampong. Foto: Helsekontrollen.

Ekte sjøsvamp

Sea Pearls sjøsvamp er det mest naturlige produktet i testen, og hentes fra havet. Mensen-svampen brukes på samme måte som en tampong, og har entusiastiske tilhengere på nettet. Det anbefales at den vaskes for hånd. Svampen er også kontroversiell, fordi den teknisk sett er et dyr, ikke en plante.

Lab-test:

Vi testet først en vanlig tampong som absorberte 20ml blod før det rant gjennom.

  • En stor Sea Pearls svamp klarte 23 ml før den blødde gjennom.
  • Et medium PIMP bind klarte å absorbere 20 ml uten gjennomblødning.
  • Thinx-trusa klarte ikke å absorbere 20ml. Mye av blodet samlet seg på overflaten og rant ut på sidene. Produsenten mener Thinx ikke kan sammenlignes med bind eller tampong, fordi absorberingsevnen er annerledes.

Mens det er én ting å skrubbe kroppen med sjøsvamp i dusjen, er det noe helt annet å plassere den inni kroppen. Det er viktig å nevne at den ikke kommer med en tråd til å trekke den ut igjen. Dette fikk Svabø erfare ...

– Jeg ble redd! Jeg måtte grave langt opp for å få den ut. Svampen var mye vanskeligere å trekke ut enn en tampong. Dette er sikkert et strålende produkt for dem som har skjønt at de må putte en tråd inni, sier Svabø.

– Føles trygt

En mensentruse kalt Thinx er også med i testen. Den ser ut som en vanlig truse, men har innebygde lag som absorberer blod. Opptil to tamponger, ifølge selskapet. De må håndskylles først og deretter vaskes i maskin.

– Jeg har valgt å sove med dem. Jeg er egentlig ganske happy. Det føles trygt og jeg sov godt gjennom hele natten. Den er en veldig god truse rett og slett, mener Stenseth.

Kan disse produktene alene eller i kombinasjon erstatte de vanlige menstruasjonsproduktene?

– Det føles bra, psykisk, at det er noe gjenbrukbart og at det ikke blir noe søppel, men det er litt mye dealing og jeg er litt for nær mensen min. Men jeg er villig til å bruke dem som en supplement til menskoppen, sier Stenseth.

– Vi er veldig pro-mensen, men vi trenger ikke å ha det nære forholdet, merket vi. Jeg kommer til å investere i truse og ha dem på de dagene når jeg blør lettere. Så det kan funke, sier Svabø.