FLÅTT: Mange nordmenn burde passe godt på i flåttsesongen.
FLÅTT: Mange nordmenn burde passe godt på i flåttsesongen. Foto: Colourbox/Erlend Aas/NTB scanpix

Disse har større risiko for flåttbitt enn andre

Flåttsesongen er i gang, og en stor andel nordmenn har større grunn til å beskytte seg mot flåttbårne sykdommer enn andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veterinærer advarer nå mot en betydelig større risiko for flåttbitt og flåttbårne sykdommer hos dyreeiere landet rundt.

Ifølge Mattilsynet og Norsk Kennel Klubb finnes det omtrent 570.000 hunder og nærmere én million katter i Norge.

De fleste av disse er fordelt på i underkant av 40 prosent av norske husstander, som vil si omtrent 900.000 private boliger.

– Det dukker stadig opp nye flåttsorter, og det skal bare ett bitt til for å overføre kritiske sykdommer til kjæledyret eller mennesket som eier den, sier veterinær Jannicke Jæger i Dyreklinikken Bergen Vest.

– Flere tilfeller

Flåttsesongen er offisielt mellom april og oktober, men flåtten er aktiv året rundt så lenge det er over fire til fem varmegrader.

Tallene for flåttbårne sykdommer, som utbredt borreliose og TBE varier for hvert år, men tallene for begge typene peker oppover.

For utbredt borreliose har tallene sunket, med 420 tilfeller i fjor mot 438 året før. Det har likevel økt betraktelig de siste årene. For ti år siden ble kun 273 personer diagnostisert med den flåttbårne sykdommen.

– Vi ser flere dyr med flåttbårne sykdommer enn vi gjorde før. Det kommer av fugler som flyr over andre områder, dyr som krysser landegrensene og selvfølgelig klimaet, sier veterinæren til TV 2.

Smitter mennesker

At flere dyr får sykdommene kan også gjøre at flere mennesker blir smittet.

– Mennesker med dyr går mye mer i skog, mark, busker og kratt enn det folk uten dyr gjør. I tillegg kan man risikere at dyrene tar med seg flåtten hjem, sier Jæger.

Hun forteller at både hun og flere av kollegene hennes har fått flåttbitt ved dyreklinikken. Veterinæren tror folk er flinkere til å sjekke dyrene enn seg selv, fordi det er mer fokus på hvordan man sjekker dyrene.

– For et par dager siden diagnostiserte vi en hund med flåttsykdom, så vi er engstelige for sykdommene forbundet med dette, sier Jæger, som forteller at de fikk inn mange dyr med flått i påsken.

Hjernehinnebetennelse og lammelse

TBE, eller Tick-Borne Encaphalitis, er en type flåttbåren sykdom som blant annet kan føre til hjernehinnebetennelse og lammelse. I 2018 var det 26 tilfeller hvor mennesker ble smittet av sykdommen.

I 2017 var det 16 tilfeller, og i 2015 var det 12 tilfeller. Det er usikkert hvorfor tallene peker oppover, og doktorgradstipendiater ved Sykehuset i Vestfold driver en pågående studie for å finne ut om sykdommen blir underdiagnostisert.

Dette er en av sykdommene husdyret kan bli smittet med, eller husdyret kan ta med seg en smittebærende flått hjem.

– Vi vet ikke hvorfor det har vært en økning, men vi vet at det er funnet TBE i flått i omtrent hele landet, sier Åshild Andreassen, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

BITT: Bildet illustrerer hvor flåtten biter mest på dyrene. Grafikk: InVolve
BITT: Bildet illustrerer hvor flåtten biter mest på dyrene. Grafikk: InVolve

Befruktede flått

Hunder og katter tar ofte med seg flått til nye steder, som inn i hus, hytte, båt og bil. Ifølge en britisk studie fra 2018, publisert i Journal of the British Veterinary Association, var de fleste flått funnet innendørs befruktede og fulle hunnflått som var klare til å legge egg.

Studien viser at dyreeiere reduserer risiko for flåttinfeksjoner og -bitt ved å sjekke dyrene sine regelmessig, i hovedsak søk på hode, hals og ben.

– Vi erfarer også at det er mye flått på pungen og i lysken, der det er tynn hud, sier Jæger.

– Ikke følg kjerringråd

For å beskytte seg mot flått, finnes det en spray for mennesker som man kan spraye på klær og hud, som også kan brukes på hund og hest. Det anbefales i tillegg å vaksinere seg, om man bor i områder med større risiko for flått.

– Til hunder og katter finnes det også halsbånd og mange ulike typer tabletter. Da dør flåtten så fort den biter seg fast.

Veterinæren anbefaler alle med husdyr å bruke reseptbelagte legemidler for å bekjempe flåtten.

– Hør på veterinærene og kjøp reseptbelagte legemidler som man får kjøpt på apotek, sier Jæger.

Hun forteller at det er mange kjerringråd i omløp som ikke fungerer. De kan faktisk være livsfarlige for dyrene.

– Jeg fraråder på det sterkeste å gi hvitløk til dyret. Det er det mange som gjør, og det er giftig. Det finnes mange kjerringråd, men det er absolutt ikke å anbefale.