NIQAB: Sri Lanka forbyr ansiktsdekkende plagg, som niqab, etter terrorangrepene i påsken.
NIQAB: Sri Lanka forbyr ansiktsdekkende plagg, som niqab, etter terrorangrepene i påsken. Foto: Mads Claus Rasmussen/AFP

Forbyr ansiktsdekkende plagg etter terrorangrepet på Sri Lanka

Sri Lankas statsminister gjør akutte lovendringer etter terrorangrepene i landet. Allerede mandag ble det forbudt med ansiktsdekkende plagg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter terrorangrepet, som drepte over 250 personer og skadet flere hundre, har Sri Lanka lagt ned forbud mot ansiktsdekkende plagg i offentligheten.

Forrige uke foreslo statsministeren i Sri Lanka et forbud mot det heldekkende plagget burka, skriver BBC.

Mandag innførte president Maithripala Sirisena loven med umiddelbar virkning, men det ble ikke spesifisert eller poengtert at niqab eller burka var noen av de forbudte plaggene.

Talspersoner for presidenten sier alle plagg som hindrer identifisering blir forbudt av sikkerhetsmessige årsaker.

Kritiserer

Av omtrent 21 millioner innbyggere i landet, er ti prosent muslimer. Det er ikke kjent hvor mange som bruker ansiktsdekkende plagg.

Mandag kritiserer muslimske ledere lovendringen. De forteller at de selv oppfordret muslimske kvinner å ikke bruke ansiktsdekkende plagg for tre dager siden.

– Dette er det dummeste de kan gjøre. Vi ser på dette som en refleksjon av konflikten mellom presidenten og statsministeren, og vi kritiserer beslutningen. Vi kommer ikke til å akseptere at myndighetene blander seg inn i religion uten å rådføre seg med de religiøse lederne, sier Hilmy Ahmed, leder for gruppen The All Ceylon Jamiyyathul Ulema, til BBC.

250 drept

Mer enn 250 mennesker ble drept da en serie bombeangrep blant annet rammet flere kirker i hovedstaden Colombo på Sri Lanka 1. påskedag.

Søndag meldte srilankesiske myndigheter at alle islamistene involvert i angrepet er pågrepet eller drept. Men arbeidet med å identifisere de døde og over 500 skadde er fremdeles ikke ferdig.

I etterkant av angrepene har det vært vakter og store sikkerhetstiltak ved blant annet moskeer og kirker i landet.